ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Κακοσμία μασχάλης: Τα αίτια και οι τρόποι για φυσική αντιμετώπιση!

Post by: 05/08/2021 0 comments

Ένα από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά προβλήματα της καθημερινότητας που σε όλους μας έχει συμβεί είναι η κακοσμία της μασχάλης. Ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού, το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό λόγω της ζέστης. Για την αντιμετώπιση του, βασικός μας σύμμαχος είναι η καθαριότητα και το αποσμητικό – αντιιδρωτικό μασχάλης.

Το συγκεκριμένο προϊόν βοηθάει πολύ στην πρόληψη της άσχημης μυρωδιάς και στην διατήρηση της φρεσκάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εδώ πρέπει να πούμε σχετικά με μια φήμη πως τα αποσμητικά είναι καρκινογόνα, λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν, όπως τα parabens και το αλουμίνιο: Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά παρά τις έρευνες που γίνονται πάνω στο θέμα.

Πολλές εταιρείες καλλυντικών προϊόντων βέβαια έχουν δημιουργήσει βιολογικά αποσμητικά μασχάλης χωρίς αλουμίνιο και parabens, όπως είναι ο κρύσταλλος. Η τιμή αυτής της κατηγορίας προϊόντων ωστόσο είναι συνήθως πολύ υψηλότερη.

Γι’ αυτό, στη συνέχεια του άρθρου θα σας παρουσιάσουμε μερικές συνταγές για φυσικά αποσμητικά που μπορείτε να φτιάξετε μόνη σας στο σπίτι, χρησιμοποιώντας απλά υλικά.

Ας δούμε όμως πρώτα από τι προκαλείται η κακοσμία της μασχάλης και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αποτρέψουμε.

Γιατί μυρίζουν οι μασχάλες; Τα συνήθη αίτια που προκαλούν κακοσμία.

Υπάρχει η άποψη πως η άσχημη μυρωδιά στην περιοχή της μασχάλης οφείλεται στον ιδρώτα. Αυτό εν μέρει είναι λανθασμένο, διότι ο ιδρώτας από μόνος του είναι άχρωμος και άοσμος, αφού αποτελείται κυρίως από νερό και άλατα, τα οποία αποβάλλονται από το σώμα απομακρύνοντας τις τοξίνες και εξισορροπώντας την θερμοκρασία του.

Αυτό που προκαλεί την κακοσμία μασχάλης είναι τα βακτήρια, τα οποία αναπτύσσονται σε περιοχές με έντονη υγρασία (ιδρώτας) και δημιουργούν μια όξινη οσμή. Τα βακτήρια αυτά υπάρχουν στην επιδερμίδα μας και η δουλειά τους είναι να διασπούν την πρωτεΐνη σε οξέα. Κατά τη διάρκεια αυτής της χημικής διεργασίας αναδύεται αυτή η έντονη και άσχημη μυρωδιά.

Αν παρατηρήσετε, η οσμή αυτή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό οφείλεται σε γονιδιακούς παράγοντες, ορμόνες, κάποιες καθημερινές συνήθειες, αλλά και το φύλο του ατόμου.

Κάποιες φορές η κακοσμία οφείλεται και στη διατροφή, αφού ορισμένα τρόφιμα έχουν την τάση να δημιουργούν μυρωδιές. Αυτά είναι συνήθως τα καυτερά, τα έντονα μπαχαρικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο κλπ.

Πρέπει να σημειωθεί πως παράλληλα με τα βακτήρια, ενδέχεται να ενεργοποιηθούν και οι μύκητες που υπάρχουν στο δέρμα μας προκαλώντας πέρα από την κακοσμία της μασχάλη και ερεθισμό – εξανθήματα. Οι μύκητες του δέρματος αναπτύσσονται ευκολότερα σε συνθήκες υγρασίας, χωρίς πολύ φως και με αυξημένη θερμοκρασία, όπως ισχύει στις μασχάλες. Πως τους καταλαβαίνετε; Συνήθως δημιουργούν κοκκινίλες που έχουν ανάγλυφα ή φολιδωτά οβάλ ή στρογγυλά σχήματα. Μάλιστα πολλές φορές τα εξανθήματα αυτά συνοδεύονται από φαγούρα στις μασχάλες ή κάψιμο.

Εκεί που θα πρέπει όμως να δώσετε μεγάλη προσοχή είναι στην πολύ έντονη και επίμονη άσχημη μυρωδιά του σώματος. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή η κακοσμία στις μασχάλες ενδέχεται να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως είναι ο θυρεοειδής, η αλλαγή στις ορμόνες και ο διαβήτης.

Τρόποι για τη σωστή αντιμετώπιση της μυρωδιάς στη μασχάλη.

  • Φροντίστε να πλένετε τις μασχάλες σας με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι, προκειμένου να απομακρύνετε τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία.
  • Αποφύγετε ωστόσο το υπερβολικό πλύσιμο, καθώς έτσι ενδέχεται να απομακρυνθούν και τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στον οργανισμό μας και καταπολεμούν τα κακά.
  • Μετά το μπάνιο, σκουπιστείτε σχολαστικά, αφαιρώντας όλη την υγρασία από το δέρμα σας προκειμένου να αποφύγετε την ανάπτυξη μυκητών.
  • Μην αμελείτε να εφαρμόζετε ένα αποσμητικό ή αντιιδρωτικό μετά το ντους, κατά προτίμηση το βράδυ.
  • Σημαντική είναι και η αποτρίχωση της μασχάλης, διότι οι τρίχες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ευκολότερη ανάπτυξη βακτηριδίων, αφού συγκρατούν την υγρασία.
  • Φορέστε καθαρά και μη εφαρμοστά ρούχα, κατά προτίμηση από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι, μαλλί, λινό ή μετάξι. Αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, απορροφώντας τον ιδρώτα.
  • Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, όπως κρεμμύδι, σκόρδο ή κάρυ, διότι τείνουν να ενισχύουν την κακοσμία της μασχάλης.
  • Διώξτε το άγχος που πυροδοτεί την εφίδρωση.
  • Ως τελευταία και ακραία λύση για μεγάλης έκτασης προβλήματα εφίδρωσης υπάρχει το botox στις μασχάλες.

Ποια είδη αποσμητικών υπάρχουν στην αγορά;

Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε μια πληθώρα από αποσμητικά για τις μασχάλες. Ο πρώτος βασικός διαχωρισμός είναι ανάμεσα στα deodorant (που καταπολεμούν τις μυρωδιές και θεωρούνται καλλυντικά) και στα antiperspirant (προλαμβάνουν / σταματούν σε έναν βαθμό την εφίδρωση και κατατάσσονται στα φαρμακευτικά προϊόντα). Από εκεί και πέρα, τα αποσμητικά χωρίζονται ανάλογα με τη μορφή τους σε κρύσταλλο, roll on, στικ, σπρέι, κρέμα και πούδρα.

Υπάρχει μια άποψη πως τα roll on αποσμητικά είναι αποτελεσματικότερα από τα σπρέι και τα στικ, ακόμη κι αν έχουν την ίδια σύσταση.

Εναλλακτικά, στην αγορά κυκλοφορούν και επιθέματα μασχάλης που απορροφούν τον ιδρώτα. Πρόκειται για λεπτά αυτοκόλλητα που κολλούν στην περιοχή της μασχάλης στο εσωτερικού του ρούχου, ασχέτως με το ύφασμα του και συλλέγουν την υγρασία, διατηρώντας το σημείο στεγνό και φρέσκο.

Πηγή: eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons