ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τιπς για να νικήσεις την αϋπνία.

Post by: 17/01/2024 0 comments

Η αϋπνία είναι μια κατάσταση στην οποία όπου αντιμετωπίζεις δυσκολίες στο να αποκοιμηθείς ή να συνεχίσεις τον ύπνο σου χωρίς διακοπές. Η διάρκειά της μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροχρόνια, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία:

  1. Στρες και άγχος: Συχνά το στρες και το άγχος μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο. Κυρίως γιατί μας κατακλύζουν σκέψεις πριν τον ύπνο.
  2. Κακές συνθήκες/συνήθειες ύπνου: Η χρήση κινητού στο κρεβάτι, η κακή θερμοκρασία δωματίου, φωτισμός, ο θόρυβος, μπορούν να διαταράξουν τη διαδικασία του ύπνου.
  3. Διατροφή: Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ιδίως από το απόγευμα και μετά, μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με βαριά ή πικάντικα γεύματα.
  4. Ψυχολογικές Παθήσεις: Κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές, ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.
  5. Προβλήματα υγείας: Ο πόνος, τα αναπνευστικά προβλήματα, τα επιπλέον κιλά, η χρήση ουσιών, η έλλειψη άσκησης μπορούν να συμβάλουν αρνητικά στο πρόβλημα της αϋπνίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αϋπνίας;

  1. Προβλήματα στο να σε πάρει ο ύπνος, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας να βρεις μια άνετη θέση ύπνου.
  2. Ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας με δυσκολία στο να ξανακοιμηθείς.
  3. Πολύ πρωινό ξύπνημα.
  4. Δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης.
  5. Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνοδευόμενη από κατάθλιψη ή άγχος.
  6. Αίσθημα κόπωσης ή χαμηλής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  7. Ευερεθιστότητα, επιθετικότητα ή παρορμητικότητα.

Τιπς για να νικήσεις την αϋπνία.

  1. Όχι διεγερτικές ουσίες και βαριά γεύματα από το απόγευμα και μετά.

Σημαντικό είναι να αποφεύγεις τη χρήση διεγερτικών ουσιών όπως το αλκοόλ ή η καφεΐνη για τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Καλό είναι να αποφεύγεις βαριά γεύματα και τη γυμναστική πριν τον ύπνο.

  1. Διαμόρφωσε σωστά το περιβάλλον.

Η δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή το να ακούσεις ήρεμη μουσική, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προετοιμασία του σώματος για τον ύπνο. Χαμήλωσε τον φωτισμό για να επιτρέψεις στη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου, να αρχίσει να αυξάνεται, κάνε ένα χλιαρό μπάνιο και ρύθμισε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο στους 20-25 βαθμούς.

  1. Δημιούργησε μια ρουτίνα.

Προσπάθησε να διατηρείς έναν τακτικό πρόγραμμα ύπνου και ξυπνήματος, με το να ξαπλώνεις την ίδια ώρα κάθε μέρα και να βάζεις το ξυπνητήρι την ίδια ώρα κάθε πρωί. Η σταθερότητα στις δραστηριότητες πριν κοιμηθείς μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να προετοιμαστεί για τον ύπνο.

  1. Όχι μπλε φως.

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες κινητού, υπολογιστή και τηλεόρασης διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης. Για αυτό το λόγο απόφυγε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο.

Αν η αϋπνία συνεχίζεται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς με έναν ειδικό υγείας.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons