ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τι είναι η ορθορεξία και γιατί οι τελειομανείς κινδυνεύουν από αυτή;

Post by: 23/01/2024 0 comments

Η πίεση για έναν τέλειο τρόπο ζωής στη σύγχρονη κοινωνία είναι συνεχής. Είμαστε διαρκώς πολιορκημένοι με εικόνες της τέλειας διατροφής και των τέλειων σωμάτων. Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι πλημμυρισμένες από προπονήσεις στο γυμναστήριο, υγιεινά τρόφιμα και εικόνες της “τέλειας” ομορφιάς. Όμως, οι προσπάθειες για έναν υγιή τρόπο ζωής, μπορεί να έχουν κόστος, όταν δε γίνονται σωστά, όπως η ορθορεξία.

Τι είναι η ορθορεξία;

Η ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανησυχία, για το αν τα τρόφιμα είναι υγιεινά και αγνά. Οι άνθρωποι με ορθορεξία σκέφτονται υπερβολικά την ποιότητα και τη σωστή σύνθεση της διατροφής τους και μπορεί να περιορίζουν ό,τι τρώνε, σε έναν πολύ μικρό αριθμό τροφίμων που θεωρούν υγιεινά.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ορθορεξίας;

  1. Αποκοπή συγκεκριμένων τροφών και ομάδων τροφών, σε μια προσπάθεια να γίνει η διατροφή πιο υγιεινή. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αποκοπούν ακόμα περισσότερες τροφές.
  2. Διαστρεβλωμένη άποψη για το τί είναι πραγματικά υγιεινή διατροφή.
  3. Κριτική για τις διατροφικές συνήθειες των άλλων.
  4. Εμμονή με συγκεκριμένα τρόφιμα.
  5. Εμμονή με τα συστατικά όλων των τροφίμων και υπερανάλυση των πληροφοριών από τις ετικέτες τους.
  6. Ασυνήθιστο ενδιαφέρον για την υγεία και τη διατροφή των άλλων.
  7. Ο ορθορεξικός δαπανά πολλές ώρες την ημέρα να σκέφτεται το τί τροφές θα φάει την επόμενη μέρα, αλλά και τί φαγητό θα έχει διαθέσιμο σε προσεχείς εκδηλώσεις.
  8. Εμμονή στο να ακολουθεί sites και λογαριασμούς για ένα “υγιεινό τρόπο ζωής”, στο Twitter και το Instagram κλπ.
  9. Ανησυχία για την εικόνα του σώματος μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει, σε αντίθεση με την ανορεξία.
  10. Η συναισθηματική ευημερία τους εξαρτάται υπερβολικά από το φαγητό που καταναλώνουν και θεωρούν “σωστό”.

Οι επιπτώσεις.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής του ατόμου.

Όπως και η ανορεξία, έτσι κι η ορθορεξία, περιλαμβάνει περιορισμό της ποσότητας και της ποικιλίας των τροφών που καταναλώνονται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή διατροφή. Ως εκ τούτου, οι δύο διαταραχές μοιράζονται πολλές από τις ίδιες συνέπειες.

Κάποιος που χρησιμοποιεί το φαγητό με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να νιώθει έντονη αγωνία ή ενοχή αν καταναλώσει τρόφιμα που θεωρεί μη υγιεινά.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του, διότι οι απόψεις κάποιου με ορθορεξία για το τί είναι υγιεινό, μπορεί να τον οδηγήσουν να εξαιρέσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ή ολόκληρες ομάδες τροφών.

Οι επιπτώσεις της ορθορεξίας είναι ενδεικτικά:

  • Απώλεια βάρους.
  • Αίσθηση αδυναμίας.
  • Κόπωση.
  • Μεγάλος χρόνος ανάρρωσης από ασθένεια.
  • Αίσθηση κρύου.
  • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
  • Λιποθυμίες
  • Χαμηλή διάθεση ή κατάθλιψη.

Οι τελειομανείς κινδυνεύουν από ορθορεξία.

Η προσωπικότητα ενός τελειομανούς μπορεί να τον καθιστά πιο ευάλωτο στις διαταραχές της διατροφής. Η τελειομανία είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που χαρακτηρίζεται από υπερβολικά υψηλούς στόχους και την έντονη αυτοκριτική. Οι τελειομανείς επιδιώκουν την τελειότητα και απεχθάνονται οτιδήποτε λιγότερο, διότι το θεωρούν αποτυχία.

Έρευνες έχουν δείξει πως η εμμονή για μια “καθαρή” διατροφή, μπορεί να έχει την πηγή της στην τελειομανία, καθώς άτομα με διαταραχή ορθορεξίας αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο στον προγραμματισμό, την αγορά, την προετοιμασία και την κατανάλωση των γευμάτων τους, σε σημείο που επηρεάζει άλλες πτυχές της ζωής τους. Όπως ακριβώς κάνει ένας τελειομανής, ο οποίος τα θέλει όλα στην εν τέλεια, ο ορθορεξικός θέλει να τρέφεται μόνο με τα καλύτερα και τα πιο υγιεινά τρόφιμα, σε βαθμό εμμονής. Ο ορθορεξικός συχνά αυτο-επαινεί την ικανότητά του να τρώει “καθαρά” και επικροτεί τη δύναμή του να αντιστέκεται σε πειρασμούς και να ακολουθεί μια “σχεδόν τέλεια” διατροφή.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons