ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Η επίδραση της Τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο και οι αλλαγές που έχει φέρει.

Post by: 06/03/2024 0 comments

«Δεν υπάρχουν στατιστικά στο ποδόσφαιρο».

Ήταν μια ατάκα που άκουγες επί σειρά ετών στα γήπεδα, σε τηλεοράσεις, σε συζητήσεις όταν παρακολουθούσες έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Ήταν μια εποχή που στο ποδόσφαιρο προσπαθούσες να επιχειρηματολογήσεις για το ποια ομάδα είναι η καλύτερη, για το ποιος ήταν καλύτερος σε έναν αγώνα που έληξε ισόπαλος, για το αν το τελικό σκορ ήταν «δίκαιο» ή «άδικο» και ήταν αδύνατον να τεκμηριώσεις τα λεγόμενα σου με στατιστικά στοιχεία.

Το ποδόσφαιρο ως επιστήμη.

Αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, όταν ας πούμε για να έχεις υπάρξει προπονητής ποδοσφαίρου έπρεπε απαραίτητα να έχεις διατελέσει ποδοσφαιριστής κατά το παρελθόν.

Πλέον το ποδόσφαιρο διδάσκεται κυριολεκτικά στα πανεπιστήμια, οι αθλητές υποβάλλονται σε εξονυχιστικά τέστ απόδοσης, κόπωσης, συνεχείς μετρήσεις και το Data Analysis αποτελεί μια καθημερινότητα στη λειτουργία των ομάδων και των καλύτερο σύμβουλο για τα Staff των ομάδων.

Κάθε απόφαση ενός ποδοσφαιριστή του υψηλότερου επιπέδου την ώρα του αγώνα, προέρχεται από μια τεράστια αναζήτηση της βέλτιστης λύσης, εξάσκηση, βίντεο και παραδείγματα μέσω των προπονήσεων στα κέντρα των ομάδων.

Πιο παλιά, έβλεπες πιο πολλά σουτ εκτός περιοχής, προσπάθειες που προέρχονταν από δύσκολες συνθήκες και κατέληγαν συχνά και με δόση τύχης σε μια επιτυχημένη προσπάθεια, αλλά δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα fact.

Η κατάργηση της ατομικότητας.

Πλέον τα γκολ αρχίζουν να μοιάζουν ολοένα και περισσότερο το ένα με το άλλο. Οι διαδικασίες στην επίθεση γίνονται επαναλαμβανόμενες, ενώ οι φαντεζί τρίπλες, οι πιο αλέγρες ενέργειες και το κάτι ξαφνικό έχει δώσει τη θέση του σε συνεχείς πάσες, ταυτόχρονες κινήσεις χωρίς την μπάλα, κινήσεις προσποίησης χωρίς την μπάλα και κάποιες αποφάσεις που σε ένα μη εξοικειωμένο μάτι μπορεί να φαντάζουν λανθασμένες, αλλά για τους προπονητές είναι απαραίτητες. Το παλιό κλισέ σε ομαδικά σπορ έλεγε «κανένας πάνω από την ομάδα». Η τωρινή παράφραση θα μπορούσε να είναι «κανένας πάνω από τον προπονητή και τις εντολές του».

Τι μας αρέσει περισσότερο;

Η βελτίωση των μεθόδων προπόνησης, εκγύμνασης, η στοχευμένη βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς που κάποιος αθλητής μπορεί να υστερεί έχουν φέρει κατά πολλούς το ποδόσφαιρο στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Οι ποδοσφαιριστές θα μπορούσαν να σταθούν και σε πολλά άλλα αθλήματα λόγω των φυσικών δυνατότητων τους αλλά πλέον και της τακτικής αντίληψης. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό με το άθλημα να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Στον μέσο άνθρωπο αρέσει το ίδιο, περισσότερο ή λιγότερο ;

Η εξέλιξη του και τα γεγονότα θα μας απαντήσουν.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons