ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Γιατί τον χειμώνα αυξάνεται η όρεξη μας για γλυκό και κυρίως για σοκολάτα;

Post by: 09/02/2022 0 comments

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το καλοκαίρι ένα δροσιστικό παγωτό μας ικανοποιεί, ενώ το χειμώνα θέλουμε ένα μεγάλο και απολαυστικό σοκολατοειδές γλυκό συνήθως;

Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή που τρώμε αψηφώντας τη γραμμή μας.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια εξήγηση που βασίζεται στην εξέλιξη. Οι πρόγονοί μας έτρωγαν περισσότερο το χειμώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις περιόδους που έκανε κρύο, όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη.

Δυστυχώς για μας, η βιολογία μας δεν έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή, με την κεντρική θέρμανση και τα σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον, αν ανήκεις στο 7% του πληθυσμού των Ευρωπαίων που εκτιμάται ότι πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείς στην έντονη επιθυμία να το παρακάνεις με το φαγητό.

Οι λιγούρες για υδατάνθρακες είναι ένα από τα συμπτώματα της SAD.

Οι τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου η οποία μειώνεται το χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός, είναι βασικές για να περάσεις αυτή την εποχή χωρίς να πάρεις βάρος.

Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι.

Όμως, οι τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, ψάρι ή μπανάνα) βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη.

Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι επίσης ιδανικές γι’ αυτή την εποχή, επειδή τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την έλλειψη ενέργειας και την κακοδιαθεσία.

Προσπάθησε να τρως τροφές που περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, που περιέχεται στο αμύγδαλο, το αβοκάντο, τα φιστίκια, το οποίο ο οργανισμός σου μετατρέπει σε ντοπαμίνη.

Άλλος ένας τρόπος για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου το χειμώνα είναι να φροντίζεις να μην έχεις αυξομειώσεις στο σάκχαρο, κάτι που οδηγεί σε αίσθηση κόπωσης και οξυθυμία, ενώ αυξάνει τις λιγούρες.

Τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα πατατάκια, τα γλυκά και τα κέικ μετατρέπονται σε σάκχαρο σχεδόν αμέσως, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Άλλες, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια, αφομοιώνονται πιο αργά, οδηγώντας σε μια ηπιότερη, μεγαλύτερης διάρκειας αλλαγή στα επίπεδα του σακχάρου.

Εάν συνδυάσεις όλες αυτές τις βασικές αρχές, θα έχεις ένα διατροφικό πλάνο που θα σε βοηθήσει στη διάρκεια του χειμώνα.

Όμως τον χειμώνα έχουμε την διάθεση να τρώμε και κυρίως τα γλυκά πως μπορούν λοιπόν να γίνουν πιο υγιεινά και με χαμηλότερο κόστος στα χρήματά μας.

Πηγή: eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons