ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τα κύρια είδη των θρεπτικών ουσιών στις τροφές.

Post by: 07/05/2020 0 comments

Η τροφή έχει πολλές όψεις – ικανοποιεί το αίσθημα της γεύσης, θρέφει τον οργανισμό, προσθέτει χρώμα στο σπίτι. Από χημική άποψη ορίζεται σαν οποιοδήποτε υγρό ή στερεό δίνει ενέργεια στο σώμα και ουσίες για ανάπτυξη, επισκευή τραυματισμών και αντιμετώπιση ασθενειών. Οι ουσίες που εκπληρώνουν τις λειτουργίες αυτές λέγονται θρεπτικές ουσίες. Τα κύρια είδη των θρεπτικών ουσιών είναι: οι υδατάνθρακες(ενέργεια), οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Δεν ξεχνάμε όμως τις εξίσου σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η τροφή διασπάται (με την πέψη ) στο στομάχι και τα έντερα. Έπειτα οι θρεπτικές ουσίες περνούν στο αίμα.

Αναλυτικά: 

  • Οι υδατάνθρακες είναι τα σάκχαρα (γλυκιά γεύση) και τα άμυλα. Βρίσκονται στα ζυμαρικά (μακαρόνια), στα δημητριακά (ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, κορνφλέικς, στους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα φρούτα και το μέλι. Προτιμότερα είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης στα δημητριακά και τα ζυμαρικά γιατί έχουν περισσότερες ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και λιγότερες θερμίδες.
  • Οι πρωτεΐνες παρέχουν τα υλικά (αμινοξέα) για ανάπτυξη των μυών και βρίσκονται στο κρέας, στα αυγά, στα ψάρια, στο γάλα, στα τυριά.
  • Τα λίπη παρέχουν στο σώμα ενέργεια σε πιο συμπυκνωμένη μορφή. Μπορούμε να τα διακρίνουμε σε “ορατά” (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδια) και “αόρατα” που βρίσκονται στα λιπαρά κρέατα, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς. Τα λιπαρά κρέατα πρέπει να αποφεύγονται γενικώς με εξαίρεση τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς που περιέχουν τα πολύτιμα (για τη λειτουργία της καρδιάς) Ω3 λιπαρά.
  • Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι ζωτικά για την ανάπτυξη, την παραγωγή ενέργειας και την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού. Οι βιταμίνες Α, D, E και Κ βρίσκονται στις λιπαρές τροφές και στα λάδια (λιποδιαλυτές).Αποθηκεύονται στο συκώτι ή στο λιπώδη ιστό και η υπερβολική ποσότητά τους μπορεί να είναι τοξική. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος  Β και η C διαλύονται στο νερό (υδατοδιαλυτές) .Υπερβολικές ποσότητες αποβάλλονται συνήθως με τα ούρα.

Συμπερασματικά:

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με άφθονα υγρά, βιταμίνες (ειδικά βιταμίνη C), υδατάνθρακες με πολλές ίνες, χαμηλά λιπαρά και επαρκείς πρωτεΐνες “χτίζει” ένα γερό οργανισμό, με δυνατή “άμυνα” εναντίον οποιουδήποτε εξωτερικού παθογόνου “εχθρού” .

Δημήτρης Νάζος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 

Φωτό από: Tech Explorist

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons