ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Νέα έρευνα: 7.000 βήματα την ημέρα, αντί για 10.000, είναι αρκετά για την υγεία της καρδιάς σας!

Post by: 03/12/2021 0 comments
  • Μέχρι πρόσφατα, τα 10.000 βήματα την ημέρα ήταν ο κανόνας για καλύτερη υγεία.
  • Νέες έρευνες δείχνουν ότι 7.000 βήματα είναι αρκετά για να μειώσουν έως και 70% τα ποσοστά θνησιμότητας.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει 150 λεπτά ήπιας σωματικής δραστηριότητας ή 70 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα για καλύτερη υγεία.
  • Ένας αριθμός-βημάτων στόχος κάθε μέρα βοηθά τους ανθρώπους να υιοθετήσουν ευκολότερα την καθημερινή άσκηση.

Μέχρι σήμερα, ήταν κοινά αποδεκτό ότι 10.000 βήματα την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την υγεία μας. Σύμφωνα, όμως, με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, 7.000 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να προστατεύσουν τις αρτηρίες της καρδιάς και να μειώσουν τη θνητότητα στους μεσήλικες κατά 70%.

Οι ερευνητές, ανάλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από τη μελέτη 2.110 συμμετεχόντων ηλικίας από 38 έως 50 ετών, οι οποίοι έκαναν 7.000 βήματα την ημέρα, δηλαδή σχεδόν 5 χιλιόμετρα. Μετά από 11 χρόνια παρακολούθησης βρήκαν ότι η πιθανότητα θανάτου σε αυτούς που περπατούσαν τον συγκεκριμένο αριθμό βημάτων, μειώθηκε από 63% έως 70% σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν περπατούσαν σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, τα ποσοστά θνητότητας των ανδρών μειώθηκαν κατά 58% και των γυναικών κατά 72%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Δρ. Αμάντα Παλούχ, την επικεφαλή της έρευνας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, οι συμμετέχοντες που έκαναν τουλάχιστον 7.000 βήματα κάθε μέρα είχαν 50% έως 70% λιγότερες πιθανότητες θνητότητας σε σχέση με αυτούς που έκαναν λιγότερα από 7.000 βήματα κάθε μέρα.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι ο κανόνας των 10.000 βημάτων την ημέρα δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στους αθλούμενους, αφού δεν έδειξε σημαντικές αλλαγές στα ποσοστά θνητότητας. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η συχνή και συστηματική άσκηση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Η συστηματική σωματική δραστηριότητα μας προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, κάποια είδη καρκίνου και γενικά βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας.

Άλλωστε, οι συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ για την σωματική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνουν κανένα συγκεκριμένο αριθμό βημάτων για το γενικό πληθυσμό, αφού δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να συνηγορούν σε κάποιο αριθμό-στόχο. Οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται σε ηλικιωμένους, ενώ ελάχιστες έρευνες περιλαμβάνουν και νεότερες ηλικίες.

Τα 7.000 βήματα κάθε μέρα αντιστοιχούν σε 70 λεπτά σωματικής άσκησης, ρυθμός και ένταση που ξεπερνάει τα όρια άσκησης που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα οποία είναι 150 λεπτά ήπιας σωματικής δραστηριότητας ή 70 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές: «Η ενθάρρυνση των ασκούμενων να μετρούν τα βήματά τους κάθε μέρα ώστε να πετυχαίνουν ένα αριθμό-στόχο, είναι μια μορφή άσκησης που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταφέρουν με ευκολία.»

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons