ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν είσαι ευχαριστημένη με τη δουλειά σου; 9 τρόποι για να οργανωθείς πριν αποχωρήσεις.

Post by: 04/10/2023 0 comments

Έρχεται κάποια στιγμή στην επαγγελματική ζωή που μπορεί να μην σε καλύπτει η υπάρχουσα δουλειά σου. Ίσως να αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εξέλιξης ή να θέλεις να ανακαλύψεις κάτι διαφορετικό. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό πριν κλείσεις την πόρτα πίσω σου να έχεις οργανώσει το επόμενο βήμα.

Φτιάξε ένα πλάνο.

Στην πραγματικότητα, η αγορά εργασίας εκεί έξω είναι αρκετά απαιτητική, και ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείσαι ίσως δυσκολευτείς να βρεις την επόμενη δουλειά.

Πριν πάρεις, λοιπόν, οποιαδήποτε μεγάλη απόφαση, αξιολόγησε ποια πράγματα σε δυσαρεστούν στο χώρο εργασίας σου και ποια σου αρέσουν. Επανεξέτασε τους στόχους σου και βεβαιώσου ότι η αποχώρηση είναι αυτό που θα σε οδηγήσει σε αυτούς.

Όπου κι αν εργάζεσαι, θα υπάρχουν καλές και άσχημες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο. Δεν είναι πάντα ρεαλιστικό να βρίσκουμε κατευθείαν τη δουλειά των ονείρων μας και συχνά ίσως χρειάζεται να ξεκινήσουμε από κάπου αλλού.

Να είσαι διακριτική με την αποχώρησή σου.

Το να δηλώνεις από εδώ κι από εκεί ότι θέλεις να φύγεις δεν είναι επαγγελματική συμπεριφορά. Είναι ωφέλιμο να διατηρήσεις καλές σχέσεις με την εταιρεία και τον εργοδότη, ιδίως αν χρειάζεσαι συστάσεις. Επίσης, ποτέ δεν ξέρεις αν θελήσεις να επαναπροσληφθείς σε αυτή τη δουλειά. Προσπάθησε να είσαι τυπική στη συμπεριφορά σου.

Δώσε την προειδοποίησή σου εγκαίρως.

Στο πλαίσιο των καλών σχέσεων και του επαγγελματισμού, η προειδοποίηση είναι σημαντική. Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνεις τον εργοδότη ότι έχεις αποφασίσει να φύγεις, αλλά δεν τον αφήνεις ξεκρέμαστο. Του δίνεις επίσης χρόνο να σου προσφέρει αύξηση ή να διαπραγματευτεί όρους που μπορεί να σε κάνουν να θέλεις να παραμείνεις. Δίνει επίσης χρόνο για να προσληφθεί κάποιος άλλος και να τον εκπαιδεύσεις για τη θέση σου.

Το πόση προειδοποίηση θα δώσεις μπορεί να καθορίζεται από το είδος της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι. Ο μέσος όρος φαίνεται να είναι δύο εβδομάδες για τον περισσότερο κόσμο, αλλά ανάλογα με τη δουλειά σου, ίσως είναι συνετό να δώσεις ακόμη και ένα μήνα, ώστε να έχει χρόνο η εταιρεία να βρει αντικαταστάτη. Συζήτησέ το με τον εργοδότη σου για να βρείτε μία λύση που να εξυπηρετεί και τους δύο.

Πραγματοποίησε μια συνάντηση με τον εργοδότη σου.

Κάποια στιγμή, προφανώς πρέπει να ενημερώσεις τον εργοδότη σου για την απόφασή σου να αποχωρήσεις. Ζήτησέ του μία κατ’ ιδίαν συνάντηση και μίλησέ του για τα σχέδιά σου. Δεν χρειάζεται να του δώσεις λεπτομέρειες για το πού θα πας, αλλά να τον ενημερώσεις για τα απαραίτητα, όπως για το χρονικό περιθώριο που δίνεις και ότι είσαι διατεθειμένη να διευκολύνεις τη μετάβαση.

Γράψε ένα email αποχώρησης.

Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, ένα email όπου ενημερώνεις για την αποχώρησή σου είναι πάντα χρήσιμο. Έτσι ενημερώνεις την εταιρεία ότι φεύγεις, αναφέρεις πόσο εκτιμάς την εμπειρία σου εκεί και ευχαριστείς τους συναδέλφους για τον χρόνο που περάσατε μαζί.

Προσφέρσου να βοηθήσεις στη μετάβαση.

Στη συνάντηση σχετικά με την αποχώρησή σου, προσφέρσου να βοηθήσεις στην εκπαίδευση του αντικαταστάτη σου ή ρώτησε τι μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις τη μετάβαση. Αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα σου και θα δείξεις στον εργοδότη ότι θέλεις το καλύτερο για την εταιρεία, ακόμη και αν δεν είσαι εκεί. Στη συνέχεια, στο μέλλον, όταν θα κάνεις αίτηση αλλού, αυτοί οι εργοδότες θα έχουν μόνο καλά πράγματα να πουν για τη θητεία σου στην εταιρεία τους.

Ολοκλήρωσε τα project σου.

Ολοκλήρωσε ό,τι έχεις ξεκινήσει ακόμα κι αν φεύγεις. Μην αφήνεις χάος για τον επόμενο. Ετοίμασε τα πάντα για το άτομο που θα αναλάβει τη δουλειά σου, ώστε η μετάβαση να είναι λιγότερο δύσκολη.

Ζήτησε συστάσεις.

Αν έχεις κάνει όλα τα προηγούμενα βήματα, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να πάρεις μια καλή συστατική επιστολή από τον εργοδότη σου για την επόμενη δουλειά σου. Αυτό θα δείξει επίσης στο μελλοντικό αφεντικό σου ότι ήσουν ένας αξιόπιστος εργαζόμενος, τόσο πολύ ώστε το προηγούμενο αφεντικό σου να έχει κάτι καλό να πει για εσένα.

Ευχαρίστησε τον εργοδότη σου για την εργασιακή εμπειρία.

Φύγε με καλή διάθεση και ευχαρίστησε το αφεντικό σου για το χρόνο που πέρασες στην εταιρεία του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποχωρήσεις με διαφωνίες και εντάσεις. Μπορείς να το κάνεις αυτοπροσώπως σε μια συνάντηση ή ακόμα και με ένα αποχαιρετιστήριο email. Ακόμα κι αν η εμπειρία σου στην εταιρεία δεν ήταν συνολικά ευχάριστη, εστίασε σε ένα θετικό κομμάτι.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons