ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Πάσχα στα Μετέωρα.

Post by: 29/04/2024 0 comments

Το Πάσχα των κοσμικών, των φανταχτερών λαμπάδων και των gourmet αναστάσιμων μενού δεν θα το βρείτε εδώ. Στα Μετέωρα θα βιώσετε το αληθινό και, χαμένο πλέον, νόημα του Πάσχα: το Θείο Πάθος και την αναγέννηση με φόντο ένα επιβλητικό και σχεδόν εξωπραγματικό σκηνικό. Οι μοναχοί και οι μοναχές υποβάλλοντα σε αυστηρή νηστεία, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή δεν πίνουν ούτε νερό ενώ οι Επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά, χωρίς το συνηθισμένο κουβούκλιο.  Στα Μετέωρα νιώθουμε μικροί, ασήμαντοι αλλά ταυτόχρονα τόσο κοντά στο Θεό. Δέος μας καταλαμβάνει μόλις αντικρίζουμε τους πελώριους πέτρινους όγκους. Λες και οι ίδιοι οι βράχοι μας παρασέρνουν σε μια κατακόρυφη πορεία προς τον ουρανό. Ανεβαίνουμε στα παλιά μοναστήρια των Μετεώρων εκεί όπου το φως των κεριών αποκαλύπτει μια πολυεθνική συγκέντρωση πιστών: μαζί μας Ρώσοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι επισκέπτες, ζουν το παραδοσιακό ορθόδοξο Πάσχα με τον αυθεντικό τρόπο που μόνο αυτές οι τόσο ιδιαίτερες μονές, σκαρφαλωμένες στις κορυφές των απόκρημνων βράχων, μπορούν να προσφέρουν. Η ατμόσφαιρα για όλους τους πιστούς είναι υποβλητική: η βυζαντινή κατάνυξη συνδυάζεται με την απόκοσμη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι αγιογραφίες, οι ψαλμοί και το θυμίαμα. Ανήμερα το Πάσχα, οι αυλές παίρνουν φωτιά από τ’ αρνιά που ψήνονται στα κλήματα. Οι πασπαλιάρες, πίτες από καλαμποκίσιο αλεύρι ψημένες στη γάστρα, και το μπασιορντί, χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του, συνοδεύουν την ατελείωτη οινοποσία. Οι χοροί και τα τραγούδια που ξεκινάνε στις πλατείες δεν σταματούν παρά μόνο την τρίτη μέρα, όταν κατεβαίνουν οι εικόνες από τα μοναστήρια και περιφέρονται στους δρόμους και τα αμπέλια για να τα αγιάσουν.

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στα Μετέωρα.

  1. Παρακολουθήστε την Μεγάλη Πέμπτη, την ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην εντυπωσιακή Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο κατανυκτική που κατεβαίνοντας τα σκαλιά του μοναστηριού θα νιώσετε πως μέσα σας συντελέσθηκε μια μεταμόρφωση ψυχική και σωματική.
  2. Βρεθείτε στην Καλαμπάκα για τα “πασχαλόγιορτα” όπως τα ονομάζουν. Εκεί η Δευτέρα του Πάσχα (ή αλλιώς “Ασπροδευτέρα’” και “Νιά Δευτέρα”) αλλά και η Τρίτη του Πάσχα (“Ασπροτρίτη” ή “Νια Τρίτη”), γιορτάζονται με λαμπρότητα. Το απόγευμα όλοι πηγαίνουν στην Πουλιάνα, όπου στήνεται χορός με τοπικά τραγούδια, τα “καλαμπακιώτικα” ενώ στρώνεται και πάλι πλούσιο πασχαλινό τραπέζι.
  3. Μη χάσετε την γιορτή του Άη Γιώργη του Μαντηλά στο Καστράκι. Εκεί, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο ξωκλήσι του αγίου, που βρίσκεται στη ρίζα του βράχου νέοι του χωριού ζωσμένοι στη μέση με εκατοντάδες μαντήλια (τάματα πιστών), σκαρφαλώνουν στο βράχο με τριχιές, με σκοπό να κρεμάσουν τα καινούργια και να πάρουν τα περσινά, τα οποία κατεβαίνοντας τα μοιράζουν (ως φυλαχτό) στους προσκυνητές.
  4. Γιορτάστε με τους ντόπιους την γιορτή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, που γιορτάζεται την πρώτη Παρασκευή, αμέσως μετά το Πάσχα. Στη σκήτη της Δούπιανης, που βρίσκεται στην έξοδο του Καστρακίου προς Μετέωρα, μετά τη θεία λειτουργία στήνεται χορός και ακούγονται πασχαλιάτικα τραγούδια.
  5. Περπατήστε στο μονοπάτι Καλαμπάκας-Μονής Αγίας Τριάδας, όπου σε μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών, θα έχετε την καλύτερη θέα στους εντυπωσιακούς όγκους των Μετεώρων.

Πηγή: arttravel.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons