ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς να συνεργαστείς με φίλους, χωρίς να χαλάσει η φιλία.

Post by: 06/02/2024 0 comments

Είναι τελικά ευλογία να δουλεύεις με φίλους ή όχι; Είναι προτιμότερο να έχεις να κάνεις με ξένους ή να συνεργαστείς με φίλους;

Όπως και κάθε τι άλλο, έχει τα καλά του αλλά και τις προκλήσεις και παγίδες που πρέπει να προσέξεις. Σίγουρα υπάρχουν ιστορίες που συνεργασίες με φίλους οδήγησαν σε επιτυχίες. Υπάρχουν όμως κι αρκετές που η επαγγελματική συνύπαρξη φίλων υπήρξε και το Βατερλό των φιλικών σχέσεων.

  • Ορίστε εξαρχής τη μεταξύ σας συμφωνία, βάλτε τα όλα σε χαρτί με υπογραφές και κάποιας μορφής νομική δέσμευση. Το να συνεργαστείς με φίλους, δε σημαίνει ότι όλα πρέπει να είναι στο προφορικό ή χωρίς να δεσμεύεστε ο ένας με τον άλλο για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να υπάρχει γραμμένο τι λεφτά βάλατε ο καθένας, τι υποχρεώσεις έχετε απέναντι στη συνεργασία σας αλλά κι ο ένας απέναντι στον άλλο. Έτσι, αν κάτι πάει στραβά, δε θα έχετε να τσακώνεστε για τα λεφτά και τα μερίδια.
  • Προσπαθήστε να διαχωρίζετε τη δουλειά από την προσωπική ζωή. Όταν είστε φίλοι και συνεργάτες είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε πότε μιλάτε και είστε φίλοι και πότε είστε συνεργάτες. Είναι σημαντικό όμως να τα ξεχωρίσετε. Όταν θα βγαίνετε έξω ή θα βρίσκεστε με άλλους φίλους και τις οικογένειές σας, αποφύγετε να μιλήσετε ή να συζητήσετε για τα επαγγελματικά σας. Έτσι προστατεύετε και τους δύο τομείς της ζωής σας.
  • Συζητήστε και αποφασίστε τις ώρες εργασίας και το μοτίβο εργασίας. Πόσες ώρες θεωρεί ο καθένας σας ότι πρέπει να αφιερώνετε στη δουλειά σας. Εάν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σε αυτό το κομμάτι, θα προκύψουν εντάσεις. Χρειάζεται να εργάζεστε και Σαββατοκύριακα; Συμφωνήστε πώς θα μοιραστείτε. Μην αφήσετε να νιώσετε ριγμένοι ή αδικημένοι.
  • Ορκιστείτε, αν χρειαστεί, ότι θα συζητάτε κάθε θέμα που θα προκύπτει την ίδια μέρα. Μην αφήσετε παράπονα, διαφωνίες ή εντάσεις άλυτες. Να είστε ευθείς και άμεσοι. Μην θεωρήσετε ότι ο άλλος, επειδή είναι φίλος, έπρεπε να έχει καταλάβει τι έπρεπε να είχε κάνει ή να αποφύγετε να θίξετε κάτι που σας πείραξε για να μη στενοχωρήσετε τον/τη φίλη σας. Συζητήστε και λύστε άμεσα τα θέματα.
  • Γνωρίζοντας το συνεργάτη σας εκ των προτέρων ως φίλο, δίνει το πλεονέκτημα ότι ξέρετε ο ένας τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματα του άλλου. Μην τα αγνοήσετε ή τους δώσετε λιγότερη βαρύτητα από αυτή που τους αξίζει. Προσπαθήστε να συζητήσετε με ειλικρίνεια ποια είναι τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του άλλου και εκμεταλλευτείτε τα προς όφελος της συνεργασίας σας και της δουλειάς σας.

Κι αν τελικά τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζατε, δεν πειράζει. Προσπαθήστε να φύγετε και να διαλύσετε αναίμακτα την επαγγελματική συνεργασία, κρατώντας ανέπαφη τη φιλική σας σχέση. Άλλωστε ήσασταν φίλοι, πριν γίνετε συνεργάτες. Εάν πάλι σας βγει η συνταγή, είστε από τους τυχερούς. Που πάνε στη δουλειά με ευχαρίστηση, αφού θα συναντήσουν το φίλο τους.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons