ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τα οφέλη της αγκαλιάς.

Post by: 21/01/2021 0 comments

Αγκαλιάζουμε τους άλλους όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι, λυπημένοι ή προσπαθούμε να παρηγορήσουμε κάποιον.  Η αγκαλιά, μας κάνει να νιώθουμε καλά. Και όντως, αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι μας κάνει πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους.

1. Οι αγκαλιές μειώνουν το άγχος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αγκαλιά μπορεί να μειώσει το άγχος. Όχι μόνο εκείνου που αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά και εκείνου που δίνει την αγκαλιά.

Μάλιστα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέρη του εγκεφάλου της γυναίκας που σχετίζονται με το άγχος, κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς, δείχνουν μειωμένη δραστηριότητα, ενώ τα τμήματα που συνδέονται με τη μητρότητα δείχνουν μεγαλύτερη δραστηριότητα.

2. Οι αγκαλιές μπορεί να προστατεύσουν από ασθένειες.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αγκαλιές μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα να αρρωστήσει ένα άτομο. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες, ήταν λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν κι όσοι ήταν άρρωστοι, είχαν πιο ήπια συμπτώματα.

3. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.
Μελέτες ανάμεσα σε ζευγάρια, έδειξαν ότι οι σύντροφοι που κρατιούνται χέρι-χέρι και αγκαλιάζονται σε καθημερινή βάση, δείχνουν μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, από εκείνους που δεν αγκαλιάζονται.

4. Οι αγκαλιές μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.
Η ωκυτοκίνη είναι μια χημική ουσία στο σώμα μας, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν και ορμόνη της αγκαλιάς. Αυτό οφείλεται στο ότι τα επίπεδα της αυξάνονται όταν αγκαλιάζουμε ή αγγίζουμε κάποιον άλλο. Η ωκυτοκίνη συνδέεται με την ευτυχία και το λιγότερο άγχος. Η ορμόνη αυτή έχει ισχυρή επίδραση στις γυναίκες, καθώς προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ορμόνης του στρες, νορεπινεφρίνης.

5. Οι αγκαλιές βοηθούν να μειώσουμε τους φόβους μας.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει, ότι η αγκαλιά μπορεί να μειώσει το άγχος σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί επίσης, να δώσει το αίσθημα της ασφάλειας και της ηρεμίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που τα παιδάκια κρατούν αγκαλιά τα αρκουδάκια τους.

6. Οι αγκαλιές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.
Σε μια μελέτη, τα άτομα με ινομυαλγία που δέχονταν συχνά αγκαλιές, παρουσίασαν μείωση του πόνου και ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

Αγκαλιαστείτε λοιπόν!

Φωτό από: Chelsea Monthly

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons