ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος και η ζωή του.

Post by: 25/04/2023 0 comments

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος γεννήθηκε το 20μ.Χ.και πέθανε το 68μ.Χ. Καταγόταν από την Κύπρο αλλά μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ. Δεν γνωρίζουμε ιδιαίτερα πολλά στοιχεία για τη ζωή του.

Ήταν μαθητής των Αποστόλων Παύλου και Πέτρου και ο συγγραφέας του Κατά Μάρκον Ευαγγελίου. Επίσης, ήταν εκείνος που έφερε το Χριστιανισμό στην Αφρική.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 25 Απριλίου και το σύμβολό του είναι το φτερωτό λιοντάρι (ή, αν η εορτή του Ευαγγελιστή πέφτει κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, εορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα, αφού τη Δευτέρα του Πάσχα εορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος).

Η ζωή του.

Το αρχικό του όνομα ήταν Ιωάννης. Το Ρωμαϊκό όνομα Μάρκος, του δόθηκε αργότερα. Έμεινε ορφανός από πατέρα από πολύ μικρός και μητέρα του ήταν η Μαρία από την Ιερουσαλήμ, στης οποίας το σπίτι μαζεύονταν Χριστιανοί για να προσευχηθούν. Η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη και θείος του ήταν ο Βαρνάβας. Ακόμα, είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος τον αποκαλούσε γιό του.

Ο Μάρκος ακολούθησε τον Παύλο και τον Βαρνάβα στο πρώτο τους ιεραποστολικό ταξίδι. Κάποια στιγμή όμως, τους εγκατέλειψε και γύρισε πίσω στα Ιεροσόλυμα. Στο δεύτερο ταξίδι, ο Παύλος και ο Βαρνάβας διαφώνησαν για το αν θα πρέπει να τον πάρουν μαζί, λόγω του ότι έφυγε από το πρώτο ταξίδι. Έτσι, ο Ευαγγελιστής ακολούθησε το Βαρνάβα στην Κύπρο, ενώ με τον Παύλο πήγε ο Σύλλας.

Ο Παύλος και ο Μάρκος ξανασυναντήθηκαν όταν ο πρώτος ήταν φυλακισμένος στη Ρώμη και ζήτησε να τον δει. Επίσης, ο Μάρκος βρέθηκε στη Ρώμη μαζί με τον απόστολο Πέτρο.

Υπάρχει η άποψη πως ο Μάρκος, που βρήκε τον Πέτρο στη Ρώμη και ο Μάρκος, που ταξίδεψε με τον Βαρνάβα στην Κύπρο, είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, κάτι που όμως δεν έχει αποδειχθεί.

Παρότι δεν ήταν μαθητής του Χριστού, πιστεύεται πώς έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του Ιησού μαζί Του, ως ακόλουθος.

Πιθανόν, επίσης, είναι να πρόκειται για το νεαρό παιδί που βρισκόταν μαζί με τον Ιησού κατά τη σύλληψή του στη Γεθσημανή.

Θάνατος

Τη Κυριακή του Πάσχα του 68 μ.Χ. ενώ βρισκόταν στην εκκλησία της συνοικίας του Βουκόλου, όχλος από ειδωλολάτρες ήρθε και τον έσυρε στους δρόμους, όπου και τον σκότωσε. Το λείψανό του φυλασσόταν κάτω από την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας στον Βουκόλου της Αλεξάνδρειας μέχρι το 828, οπότε μεταφέρθηκε από δύο εμπόρους στη Βενετία και έκτοτε φυλάσσεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons