ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

4 συμβουλές για να είμαστε ευτυχισμένοι και δημιουργικοί

Post by: 04/04/2017 0 comments

Πρόσφατα κοντοστάθηκα σε ένα ρητό:

«Δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που είμασταν πριν από 1 χρόνο, 1 μήνα ή 15 λεπτά. Έχουμε δικαίωμα να εξελισσόμαστε».

Πώς μπορείς λοιπόν να προχωρήσεις ένα βήμα παρακάτω, να βελτιωθείς, να μπολιάσεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου;

  1. Εκμεταλλεύσου τα δυνατά σου σημεία. Αναρωτήσου σε τι είσαι πραγματικά καλός; Μπορείς πολύ εύκολα να ανακαλύψεις τα δυνατά σου σημεία εντοπίζοντας τα πράγματα που σε ευχαριστούν να καταπιάνεσαι. Γράψε 5 λέξεις που θα χρησιμοποιούσες για να περιγράψεις τον εαυτό σου. Πολύ περισσότερο έλεγξε αν συμφωνούν αυτά που έγραψες με τη γνώμη που έχουν οι φίλοι και συνεργάτες σου για εσένα. Αν όχι, τότε ή δεν είναι πραγματικά στοιχεία της προσωπικότητας σου ή δεν έχεις καταφέρει να τα αναδείξεις.
  2. Μη φοβάσαι την καλοπροαίρετη κριτική. Να θυμάσαι ότι κανείς δεν είναι τέλειος και δεν αποτελείς εξαίρεση. Αυτό που τελικά σε διαφοροποιεί από το μέσο όρο είναι το πώς θα αξιοποιήσεις δημιουργικά την κριτική. Ευχαρίστησε τον άνθρωπο που ήταν ειλικρινής μαζί σου, έστω και αν δεν ήταν ευχάριστο αυτό που άκουσες. Μην αντιδράς και μη δικαιολογείσαι, προσπάθησε να επανέλθεις στη κουβέντα αφού έχεις σκεφτεί. Η σιωπή είναι σύνεση και η λογική ο καλύτερος σύμβουλος. Προπάντων να θυμάσαι την συμβουλή του Goethe: «Καθένας ακούει μόνο αυτό που καταλαβαίνει». Εσύ τι κατάλαβες;
  3. Μάθε από τις εμπειρίες σου. Οι εμπειρίες αποτελούν τα ουσιαστικότερα μαθήματα στη ζωή. Οι επιτυχίες σε κάνουν πιο δυνατό και τα λάθη πιο σοφό. Σημασία έχει να αξιοποιείς στο έπακρο τις δυνάμεις που ανακάλυψες από τις επιτυχίες και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.
  4. Ανάπτυξε την ομάδα σου. Είτε είσαι στα πλαίσια της εργασίας, της οικογένειας, ή της κοινωνίας γενικότερα, είσαι μέλος ομάδων. Για να πετύχεις εσύ, πρέπει να πετύχει και η ομάδα. Επομένως δημιούργησε τις απαραίτητες συνθήκες.
  • Δείξε τακτικά και με πρακτικούς τρόπους την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεις τα μέλη της ομάδας σου.
  • Θέσε ξεκάθαρους δελεαστικούς στόχους και υποκίνησε και τους υπόλοιπους να δεσμευτούν σε αυτούς.
  • Γίνε ο καταλύτης της επιτυχίας. Παρακολούθησε την πρόοδο, αναγνώρισε την συμμετοχή και τα επιτεύγματα, γιορτάστε τις επιτυχίες σας και ενθάρρυνε την συνέχεια.

Γράφει: Γιάννης Παπαϊωάννου

Πηγή: trainersynergy.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons