ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Οι βιταμίνες επιγραμματικά και ουσιαστικά…

Οι βιταμίνες επιγραμματικά και ουσιαστικά…

Post by: 16/01/2013 0 comments

Βρείτε στον παρακάτω πίνακα τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τις βιταμίνες, που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Έχετε υπ΄όψιν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τείνουν να δείχνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητά τους είναι μεγαλύτερη όταν αυτές προσλαμβάνονται μέσω της τροφής, σε σχέση με τα συμπληρώματα.

Ο πίνακας αυτός παρουσιάζει τις βιταμίνες με κάποιες σημαντικές πηγές τους, τις κύριες λειτουργίες τους καθώς και την ποσότητα που συνιστάται να καταναλώνεται ημερησίως από τις διάφορες ηλικιακές ομάδες ανθρώπων.

 

Βιταμίνη Σημαντικές διαιτητικές Πηγές Τι κάνει Σύσταση πρόσληψης (DRIs)
Βιταμίνη Α (ρετινόλη, ρετινάλη, ρετινοικό οξύ) προβιταμίνες: καροτενοειδή Μοσχαρίσιο συκώτι, γλυκοπατάτες, καρότα, σπανάκι, κόκκινη κολοκύθα Απαραίτητη για τη σύνθεση χρωστικών των υποδοχέων της όρασης. Οι μεταβολίτες της εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος Άντρες: 900 μg/ημέραΓυναίκες: 700μg/ημέρα
Βιταμίνη D
Προβιταμίνες: εργοστερόλη, βιταμίνη D2, βιταμίνη D3
Συντίθεται στο δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο, επίσης βρίσκεται στο συκώτι των ψαριών και στα ιχθυέλαια Ρύθμιση του μεταβολισμού των οστών, ελέγχοντας κυρίως το ασβέστιο 15 μg/ημέρα
Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλες, τοκοτριενόλες) Φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο και ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα Σημαντική αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από την καταστροφή και τη γήρανση 15 mg/ημέρα
Βιταμίνη Κ (φυλλοκινόνες, μενακινόνες, μεναδιόνη) Συντίθεται στα εντερικά βακτήριαΔιαιτητικές Πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μοσχαρίσιο συκώτι Είναι απαραίτητη στη διαδικασία πήξης του αίματος και στην υγεία των οστών Άντρες: 120 μg/ημέραΓυναίκες: 90 μg/ημέρα
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) Πορτοκάλι, ακτινίδιο, φράουλες, παπάγια, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο Σημαντική αντιοξειδωτική δράση, συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου Άντρες: 90 mg/ημέραΓυναίκες: 75 mg/ημέρα
Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) Μαγιά, χοιρινό, ηλιόσποροι, όσπρια Συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών Άντρες: 1,2 mg/ημέραΓυναίκες: 1,1 mg/ημέρα
Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) Μοσχαρίσιο συκώτι, γάλα, στρείδια, μανιτάρια Συμμετέχει στη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια και στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων του αίματος Άντρες: 1,3 mg/ημέραΓυναίκες: 1,1 mg/ημέρα
Νιασίνη (βιταμίνη Β3) Κρέας, ψάρι κοτόπουλο, μανιτάρια Συμμετέχει στην πέψη και τη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια Άντρες: 16 mg/ημέραΓυναίκες: 14 mg/ημέρα
Παντοθενικό οξύ Κρόκος αυγού, συκώτι, μαγιά Σημαντικό για το μεταβολισμό των λιπαρών 5 mg/ημέρα
Βιοτίνη Συντίθεται στη μικροχλωρίδα της γαστρεντερική οδούΔιαιτητικές πηγές: συκώτι, μαγιά Συμμετέχει στη σύνθεση των λιπαρών, των αμινοξέων και του γλυκογόνου 30 mg/ημέρα
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη, πυριδοξάλη, πυριδοξαμίνη) Κρέας, φασόλια, πατάτες, μπανάνες, σολομός Σημαντική για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος Ενήλικες 19-50 χρονών: 1,3 mg/ημέρα
Άντρες ˃50 χρονών: 1,7 mg/ημέρα
Γυναίκες ˃ 50 χρονών: 1,5 mg/ημέρα
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) Κρέας, ψάρι θαλασσινά, πουλερικά, γάλα Σημαντική για την παραγωγή ερυθροκυττάρων 2,4 μg/ημέρα
Φυλλικό οξύ Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι, χόρτα Σημαντικό για την ανάπτυξη των κυττάρων, τον πρωτεϊνικό μεταβολισμόΣτις εγκύους είναι απαραίτητο για τη σωστή νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου 400 μg/ημέραΈγκυες: 600 μg/ημέρα
Θηλάζουσες: 500 μg/ημέρα

 
Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons