ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γυναίκες που επισκίασαν τους διάσημους άντρες τους.

Post by: 04/07/2017 0 comments

Δεν είναι λίγες οι φορές που πίσω από διάσημους άντρες βρίσκονται δυναμικές γυναίκες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που όχι μόνο οι δυναμικές αυτές γυναίκες δεν κρύβονται πίσω τους άντρες τους αλλά τους επισκίασαν.

  1. Βασίλισσα Βικτώρια

Η βασίλισσα Βικτώρια  ήταν βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και Αυτοκράτειρα των Ινδιών. Η περίοδος της βασιλείας της διήρκεσε εξήντα τρία χρόνια και κατείχε τον τίτλο της πλέον μακροχρόνιας στην ιστορία της Γηραιάς Αλβιόνας, ώσπου στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 την ξεπέρασε σε χρόνια εξουσίας η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Η Βικτώρια ήταν η πρώτη Βρετανή μονάρχης που είδε το όνομά της να δίνεται στη χρονική περίοδο της βασιλείας της, ενόσω βρισκόταν ακόμη στη ζωή. Μέσα στο διάστημα, που χαρακτηρίζεται ως Βικτωριανή Εποχή, με την έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης και τη σημαντική εδαφική επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, άλλαξαν ριζικά οι οικονομικές και κοινωνικές δομές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταξύ των μεγάλων επιτευγμάτων της μοναρχίας της, συγκαταλέγονται η θεσμική μεταρρύθμιση προς μια συνταγματικότερη μορφή πολιτεύματος και η επέκταση της Αυτοκρατορίας, η οποία έφτασε στο απόγειο της δύναμής της, διπλασιαζόμενη σε μέγεθος με την προσάρτηση των Ινδιών, της Αυστραλίας, του Καναδά και εδαφών της Αφρικής και του Νότιου Ειρηνικού.

  1. Άννα Έλινορ Ρούζβελτ

Ήταν η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη του Έλιοτ Ρούζβελτ, αδερφού του Θεόδωρου. Έζησε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας με την γιαγιά της λόγω της απώλειας της μητέρας της όταν ήταν οκτώ ετών. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στην Αγγλία όπου έμεινε εσώκλειστη στη σχολή Allenswood, όπου επηρεάστηκε από την προσωπικότητα της Γαλλίδα διευθύντριας Μαρί Σουβέστρ.

Καθοριστικό σημείο για τη ζωή της στάθηκε ο γάμος της με τον πέμπτο ξάδερφο του πατέρα της και μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούζβελτ. Από την ημέρα του γάμου της, η Έλινορ στάθηκε δίπλα του βοηθώντας τον στις πολιτικές του επιδιώξεις. Το 1921 ο Φραγκλίνος, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα και έτσι η Έλινορ άρχισε να εργάζεται και να τον εκπροσωπεί εξ ονόματός του. Τον Μάρτιο του 1933 μετά την νίκη του Φραγκλίνου στις προεδρικές εκλογές, έγινε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Από την θέση αυτή ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δράση διεκδικώντας τα δικαιώματα των γυναικών και προωθώντας τα πολιτικά συμφέροντα του Λευκού Οίκου. Το 1945 διορίστηκε από τον Χάρρυ Τρούμαν, πρόεδρο των ΗΠΑ, ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ο.Η.Ε. και συμμετείχε ενεργά στη σύνταξη της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία και ψηφίστηκε το 1948. Μάλιστα το 1946 είχε εκλεγεί πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

  1. Εβίτα Περόν

Η Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν ήταν η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν και Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952.

Απέκτησε δύναμη στα φιλο-Περονικά εργατικά σωματεία, μιλώντας για τα εργατικά δικαιώματα, διηύθυνε τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ίδρυσε και διηύθυνε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εύα Περόν, πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή και ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας, το Γυναικείο Περονικό Κόμμα.

Το 1951, η Εύα Περόν αποδέχτηκε το χρίσμα των Περονικών για τη θέση του Αντιπροέδρου της Αργεντινής. Το 1952, λίγο πριν το θάνατό της από καρκίνο στην ηλικία των 33 ετών, η Εύα Περόν έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.

  1. Γκρέις Κέλι

Η Γκρέις Πατρίσια Κέλι ήταν μια βραβευμένη με όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός, καθώς και πριγκίπισσα του Μονακό. Τον Απρίλιο του 1956 η Κέλι παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό κι έκτοτε αποκαλούνταν “Η Αυτής Γαλήνια Υψηλότης, πριγκίπισσα του Μονακό” ή απλούστερα Πριγκίπισσα Γκρέις.

Στα έξι χρόνια που η Κέλι εργάστηκε στο Χόλιγουντ γύρισε μόνο 11 ταινίες, εντούτοις κατατάσσεται στις πιο πολυαγαπημένες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ και το όνομά της αποτελεί συνώνυμο του στιλ, της ακτινοβολίας και της χάρης. Η Κέλι δεν επέστρεψε ποτέ στη μεγάλη οθόνη μετά το γάμο της με τον πρίγκιπα, προσπάθησε παρ’ όλα αυτά να υποστηρίξει την καλλιτεχνική άνθιση στο Μονακό ιδρύοντας το Ίδρυμα Πριγκίπισσα Γκρέις που βοηθούσε όλους τους καλλιτέχνες και τεχνίτες της περιοχής.

  1. Τζάκι Κένεντι

Η Ζακλίν Μπουβιέ “Τζάκι” Κένεντι Ωνάση ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη χρηματιστή. Έζησε σε πλούσιο περιβάλλον και πραγματοποίησε ικανοποιητικές σπουδές. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1953 παντρεύτηκε τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι με τον οποίο έμελλε να γίνει η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών της οποίας η θητεία ως πρώτη κυρία κρίθηκε αρκετά επιτυχής. Ανανέωσε το στιλ του Λευκού Οίκου με τη βοήθεια διακοσμητών, Γάλλων σεφ και οργάνωσε μουσικές βραδιές προωθώντας της αμερικανική κουλτούρα.

  1. Betty Ford

Κατά τη διάρκεια της θητείας του άντρα της Τζέραλντ Φορντ ως Προέδρου της Αμερικής, έβαλε τη σφραγίδα της στην αμερικανική πολιτική.  Μια από τις πλέον ένθερμες φεμινίστριες της   εποχής της, η Ford ήταν ένθερμη υποστηρικτής των δικαιωμάτων των αμβλώσεων και της ίσης αμοιβής για τις γυναίκες. Βοήθησε επίσης να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, μια ασθένεια που η ίδια είχε.

Ίδρυσε την ομώνυμη κλινική Ford Center, την ίσως πιο διάσημη κλινική αποτοξίνωσης του κόσμου.

  1. Μισέλ Ομπάμα

Η Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα είναι Αμερικανίδα δικηγόρος και συγγραφέας. Είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που έγινε πρώτη κυρία. Μεγαλωμένη στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγου, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, κάνοντας τα πρώτα βήματα της δικηγορικής της καριέρας στο Sidley Austin, όπου και γνώρισε τον Μπάρακ Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια του 2007 και του 2008, η Μισέλ βοήθησε τον σύζυγό της στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η Μισέλ έχει γίνει είδωλο στις γυναίκες για τις στιλιστικές της επιλογές, ενώ πλούσια είναι η κοινωνική της προσφορά σε θέματα όπως φτώχεια, διατροφολογία, σωματική εξάσκηση και υγιεινή διατροφή.

  1. Χίλαρι Κλίντον

Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, σύζυγος του πρώην προέδρου της Αμερικής Μπιλ Κλίντον, είναι Αμερικανίδα πολιτικός και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 2009 ως το 2013. Υπήρξε πρώτη κυρία των Η.Π.Α. από το 1993 έως και το 2001.

Συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα “Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως” για το έτος 2012.

Το Νοέμβριο του 2000 η Χίλαρι εξελέγη γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και το 2006 ανανέωσε τη θητεία της. Στις 20 Ιανουαρίου 2007 ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος των Δημοκρατικών και εν συνεχεία για την προεδρία των Η.Π.Α.

Θέλησε να αποδείξει ότι μπορούσε να είναι καλύτερη στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ από ό,τι ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον, αλλά έχασε τις εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτό από: afternoondc.in

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons