ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Ταξίδι στις πασχαλινές παραδόσεις.

Post by: 01/05/2024 0 comments

Το Πάσχα είναι εδώ μαζί με τις παραδόσεις του. Από τα γνωστά σε όλους πασχαλινά αυγά μέχρι τις ιπτάμενες καμπάνες, ας μάθουμε πασχαλινές παραδόσεις από όλο τον κόσμο.

Πασχαλινό δέντρο.

Όλοι σίγουρα γνωρίζουμε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά λίγοι γνωρίζουν για το πασχαλινό «αδερφάκι» του. Πολλές πόλεις στην Γερμανία και στην Αυστρία, τηρούν αυτή την χρωματιστή παράδοση γνωστή και ως osterbaum ή ostereierbaum. Τα δέντρα αυτά είναι κυρίως δέντρα με γυμνά κλαδιά στα οποία κρεμούν χρωματιστά αυγά, είτε στον κήπο είστε μεταφέροντας τα στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Οι άνθρωποι τηρούν αυτή την παράδοση εδώ και αιώνες, παρόλο που η προέλευση της είναι άγνωστη.

Aνοιξιάτικα λουλούδια.

Μπορεί το Πάσχα να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διαφορετικούς τρόπους, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο που δίνει χρώμα και συναντάται παντού και δεν είναι άλλο από το λουλούδι. To Πάσχα συμπίπτει με την αρχή της άνοιξης, οπότε και τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν αντιπροσωπεύοντας τη γονιμότητα, τη νέα αρχή και την αναγέννηση. Τα γεύματα του Πάσχα συχνά περιλαμβάνουν ένα κεντρικό στοιχείο στο τραπέζι με λουλούδια και οι εκκλησίες φιλοξενούν περίτεχνα φεστιβάλ λουλουδιών σαν συμβολικό καλωσόρισμα της ανάστασης. Τα λευκά κρίνα του Πάσχα θεωρούνται ένα ιδιαίτερα παραδοσιακό πασχαλινό λουλούδι, καθώς είναι αρχαίο σύμβολο της ανάστασης και αντιπροσωπεύει την αγνότητα και την ελπίδα. Ο νάρκισσος είναι ένα κοινό σύμβολο της άνοιξης σε όλο τον κόσμο και στη Γερμανία είναι γνωστά ως “πασχαλινές καμπάνες”. Άλλα δημοφιλή σύμβολα περιλαμβάνουν την τουλίπα, τη μαργαρίτα και την αζαλέα.

Πασχαλινά γλυκίσματα.

Δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο γιατί αποτελεί παράδοση το τσουρέκι, αλλά η αλήθεια είναι ότι και κανείς δεν παραπονιέται όταν απολαμβάνει αυτό το ξεχωριστό γλυκό.Άλλο ένα δημοφιλές αρτοπαρασκεύασμα είναι τα λεγόμενα hot cross buns, που δεν είναι άλλο από γλυκό ψωμί με μπαχαρικά και σταφίδες. Ακόμα, υπάρχουν πολλές προλήψεις γύρω από τα αρτοσκευάσματα με σταυρό. Ένα παλιό πιστεύω υπαγορεύει ότι ένα ζεστό αρτοσκεύασμα με σταυρό θα παραμείνει φρέσκο όλο το χρόνο εάν έχει ψηθεί τη Μεγάλη Παρασκευή.

Σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια.

Σίγουρα πριν από 200 χρόνια, τα μόνα αυγά που μπορούσε να φανταστεί κάποιος ήταν τα πραγματικά. Ωστόσο, το 19ο αιώνα, Γάλλοι και Γερμανοί ζαχαροπλάστες σκαρφίστηκαν ένα έξυπνο σχέδιο για τη δημιουργία μιας γλυκιάς λιχουδιάς. Όταν το 1905, η Cadbury άρχισε να φτιάχνει σοκολατένια αυγά, η παράδοση είχε υιοθετηθεί από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ περίπου 80 εκατομμύρια αυγά πωλούνται κάθε Πάσχα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πιο απλά αυγά, όπως αυτά που είναι πιθανό να βρείτε σε σουπερμάρκετ με λαμπερή συσκευασία, έχουν συνήθως μία απλή εξωτερική εμφάνιση σαν φολίδες κροκόδειλου, μία τεχνική που εισήγαγε πρωτοποριακά ένας Γερμανός παραγωγός σοκολάτας για να καλύπτει τις ατέλειες.

To κυνήγι του πασχαλινού αυγού.

Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν πολύ καλά το ξέφρενο κυνήγι για την ανεύρεση των σοκολατένιων αυγών που κρύβει το  Λαγουδάκι του Πάσχα, μια παράδοση που ξεκίνησε στη Γερμανία.  Η ιστορία είναι ότι το πασχαλινό λαγουδάκι θα άφηνε έντονα χρωματιστά αυγά, για να τα βρουν τα παιδιά που συμπεριφερόταν καλά, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Μερικά παιδιά ετοίμαζαν φωλιές στον κήπο για να αφήσει το πασχαλινό λαγουδάκι τα αυγά και άφηναν ακόμη και καρότα για να δώσουν ενέργεια στο λαγουδάκι.

H Πασχαλινή Μπίλμπι.

Και αν όλοι γνωρίζουμε το πασχαλινό λαγουδάκι, στην Αυστραλία όλα τα έθιμα έχουν να κάνουν με ένα άλλο ζωάκι. Η Μπίλμπι είναι ένα μικρό μαρσιποφόρο με μακριά αυτιά, μυτερή μουσούδα, γκρίζο χρώμα και ασπρόμαυρη ουρά. Καθώς για τους Αυστραλούς οι λαγοί δεν αποτελούν εγγενές είδος και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές όταν τους έφεραν οι Ευρωπαίοι το 1788, δεν αποτελεί έκπληξη  που αποφάσισαν να γιορτάζουν με την Μπίλμπι.

Οι ιπτάμενες καμπάνες.

Στην Γαλλία, την Πέμπτη πριν από το Πάσχα, οι καμπάνες σταματούν να ηχούν. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την παράδοση, έβγαλαν φτερά και πέταξαν στην Ιταλία για να λάβουν ευλογία, να μαζέψουν χρωματιστά αυγά και σοκολάτες προκειμένου να τα μοιράσουν στα παιδιά στη Γαλλία. Oι ιπτάμενες καμπάνες ρίχνουν αυτά τα δώρα από τον ουρανό το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Βαφή και σκάλισμα πασχαλινών αυγών.

Ευτυχώς για το δόντια μας, δεν αφορούν όλες οι πασχαλινές παραδόσεις την κατανάλωση σοκολάτας. Σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι πιο συνηθισμένη η διακόσμηση ενός πραγματικού αυγού. Tα αυγά έχουν συσχετιστεί από καιρό με την άνοιξη, διότι σημαίνουν νέα ζωή, γονιμότητα και αναγέννηση. Οι διάφορες χώρες έχουν τους δικούς τους τρόπους να διακοσμούν τα πασχαλινά αυγά τους: τα σλοβενικά αυγά, φτιάχνονταν παραδοσιακά από κορίτσια και προσφέρονταν ως ένδειξη αγάπης στους αγαπημένους τους. Στην Ελλάδα τα αυγά βάφονται κόκκινα και ψήνονται πολλές φορές μέσα σε καρβέλια. Στην Ελλάδα αλλά και στη Ρουμανία οι φίλοι και η οικογένεια θα τσουγκρίσουν τα βαμμένα αυγά τους και το άτομο που το αυγό του δεν θα σπάσει υποτίθεται ότι θα απολαύσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Και ενώ συνήθως χρησιμοποιείται απλή φυσική βαφή, σε πολλές χώρες υπάρχουν διάφορες τεχνικές για τη διακόσμηση αυγών, όπως το σκάλισμα απευθείας στο κέλυφος  ή το πλέξιμο πουγκιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να τα κρεμάσουν.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons