ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

5 μύθοι για την καριέρα σου που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις.

Post by: 13/09/2022 0 comments

Δεν είναι όλες οι συμβουλές πολύτιμες και σίγουρα κάποιοι, όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν, είτε δεν είναι καλά ενημερωμένοι, είτε οι απόψεις τους είναι λανθασμένες. Άλλωστε, αυτό που δουλεύει για κάποιον, μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιον άλλον.

Είτε ψάχνεις για νέα δουλειά, είτε προσπαθείς να πάρεις την προαγωγή που τόσο θα ήθελες, είναι σημαντικό να μην έχεις προκαταλήψεις και να μην περιορίζεις τον τρόπο σκέψης σου σε υποθέσεις και στεγανά που έχουν ξεπεραστεί.

Αυτοί είναι μερικοί μύθοι σχετικά με την καριέρα σου που θα πρέπει να αγνοείς γιατί σε κρατάνε πίσω.

Οι περισσότερες καλές θέσεις κυκλοφορούν μόνο από στόμα σε στόμα.

Κάποιες έρευνες λένε ότι πάνω από το 80% των θέσεων εργασίας καλύπτονται από συστάσεις και γνωστούς. Αυτό μπορεί να ήταν αλήθεια 40 χρόνια πριν, αλλά στην εποχή των social media τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Σήμερα, μπορείς να στείλεις το βιογραφικό σου κατευθείαν στο εταιρικό site, να απαντήσεις σε ένα e-mail από μια εταιρία ευρέσεως στελεχών ή να αποδεχτείς μια σύσταση στο LinkedIn από κάποιον πρώην συνάδελφο, κι όλα αυτά από το κινητό σου!

Άρα, η καλύτερη στρατηγική για το επόμενο βήμα στην καριέρα σου είναι να είσαι πολύπλευρη. Αν θες να αυξήσεις τις πιθανότητες να πετύχεις τη θέση των ονείρων σου ψάξε στις αγγελίες, εκμεταλλεύσου τις γνωριμίες σου, κράτησε επαφή με εταιρίες ευρέσεως στελεχών και μείνε ενεργή στα κοινωνικά δίκτυα.

Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι σύντομο.

Πολλοί λένε ότι το βιογραφικό σου πρέπει να είναι μια σελίδα το πολύ. Τι γίνεται, όμως, αν οι γνώσεις σου, η εμπειρία σου, οι δραστηριότητές σου δεν χωράνε σε μια σελίδα;

Πριν αρχίσεις να πετσοκόβεις το βιογραφικό σου, μάθε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι ένα βιογραφικό 2 σελίδων διπλασιάζει τις πιθανότητες να κερδίσεις εσύ τη θέση. Για αυτό, λοιπόν, είναι καλό να ετοιμάσεις 2 εκδοχές του βιογραφικού σου: μια σύντομη που μπορείς να δίνεις στις κλαδικές εκθέσεις και στα συνέδρια και μια πιο λεπτομερή εκδοχή, με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προσόντα και την εμπειρία σου. Και μην ξεχνάς, πάντα να προσαρμόζεις το βιογραφικό σου στις απαιτήσεις της θέσης που θέλεις να κερδίσεις.

Κανείς δεν διαβάζει τη συνοδευτική επιστολή.

Σίγουρα, δεν διαβάζουν όλοι τη συνοδευτική επιστολή του κάθε βιογραφικού. Παρόλα αυτά, αν η αγγελία απαιτεί συνοδευτική επιστολή πρέπει οπωσδήποτε να στείλεις μία, τουλάχιστον για να δείξεις ότι ξέρεις να ακολουθείς εντολές και διαδικασίες. Επίσης, αυτό δείχνεις ότι είσαι μια συνεπής επαγγελματίας που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια, έχει κίνητρα και δεν κάνει εκπτώσεις στη δουλειά της.

Αν βαριέσαι να γράψεις μια συνοδευτική επιστολή, έχε υπόψη σου ότι 6 στους 10 υποψήφιους δεν στέλνουν συνοδευτική επιστολή, ακόμα κι όταν απαιτείται. Αυτό είναι ένα λάθος που πολλοί λίγοι εργοδότες είναι διατεθειμένοι να παραβλέψουν.

Επιπλέον, η συνοδευτική επιστολή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τονίσεις τα προσόντα σου και τα επιτεύγματά σου και πώς η εμπειρία σου απαντάει στις απαιτήσεις της θέσης.

Πρέπει να έχεις «δόντι» για να προσληφθείς.

Οι συστάσεις μέσω γνωριμιών είναι ένας καλός και φθηνός τρόπος για τους εργοδότες να βρουν στελέχη, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος που υπάρχει. Πλέον, η δύναμη των γνωριμιών έχει μειωθεί σημαντικά, αφού οι προσλήψεις έχουν πιο αξιοκρατικά κριτήρια. Οι εργοδότες ψάχνουν για διπλώματα, εμπειρία, πλούσια βιογραφικά, ακόμα και δραστήρια παρουσία στα social media και τα κλαδικά μέσα.

Επίσης, το κακό με τις συστάσεις μέσω γνωστών, είναι ότι δημιουργεί ένα ομοιογενές εργατικό δυναμικό με παρόμοια χαρακτηριστικά. Τα στελέχη συστήνουν στελέχη που έχουν το ίδιο υπόβαθρο και έτσι δεν ανοίγονται νέοι ορίζοντες από στελέχη που έχουν ετερόκλητες εμπειρίες και γνώσεις.

Σίγουρα, η ομοιογένεια δημιουργεί πιο συμπαγείς ομάδες, αλλά χρειάζεται και η διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας για να ανοιχτούν νέοι δρόμοι. Και εκεί, εμφανίζεσαι εσύ!

Κάνε αυτό που αγαπάς.

Αν θέλεις να κάνεις επάγγελμα αυτό που σε παθιάζει στη ζωή, τότε μπράβο. Αλλά, υπάρχει και η περίπτωση να κάνεις μια δουλειά μόνο και μόνο για να εξασφαλίζεις τα προς το ζειν και να αφιερώνεις τον ελεύθερό σου χρόνο σε αυτά που αγαπάς. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς με το ζόρι να βγάλεις χρήματα κάνοντας αυτό που αγαπάς. Αν δεν σου βγαίνει ή αν τα χρήματα που βγάζεις δεν είναι αρκετά για να ζεις αξιοπρεπώς, κάνε μια δουλειά που είναι μόνο αυτό: μια δουλειά!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons