ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Ζεστό ή κρύο ντους; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του καθενός για την υγεία μας;

Post by: 20/05/2022 0 comments
  • Ζεστό ή κρύο ντους. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματά του.
  • Το ζεστό ντους μας χαλαρώνει, βοηθάει τον ύπνο, χαλαρώνει τους μυς, ανακουφίζει τις αρθρώσεις, καταπολεμά τις ημικρανίες, ανοίγει τους πόρους της επιδερμίδας.
  • Το κρύο ντους μας ξυπνάει, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την κατάθλιψη, μας σκληραγωγεί.

 

Ντους ζεστό ή κρύο; Οι απόψεις διίστανται. Για κάποιους, δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό και ανακουφιστικό από ένα ζεστό μπάνιο. Κάποιοι άλλοι, πάλι, προτιμούν την ενέργεια και την αναζωογόνηση που σου δίνει ένα κρύο ντους.

Η αλήθεια είναι ότι και το ζεστό και το κρύο ντους, έχει το καθένα τα δικά του πλεονεκτήματα και ποιο θα επιλέξεις εξαρτάται από τι θέλεις να πετύχεις.

 

Τα πλεονεκτήματα του ζεστού μπάνιου ή ντους:

Βοηθάει στον ύπνο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια, μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα. Ένα ζεστό μπάνιο 90 λεπτά πριν τον ύπνο μειώνει το στρες και βοηθάει τον κιρκαδικό μας ρυθμό (βιολογικό μας ρολόι) να προετοιμαστεί για τον ύπνο, οπότε κοιμόμαστε πιο γρήγορα, πιο βαθιά και πιο ξεκούραστα.

Χαλαρώνει τους μυς και τις αρθρώσεις.

Ένα ζεστό ντους χαλαρώνει του μυς και βοηθάει στην αποκατάστασή τους μετά την προπόνηση. Επίσης, μας βοηθάει να ανακουφίσουμε τους πιασμένους μυς και τις αρθρώσεις μας, όπως οι αστράγαλοι, τα γόνατα και οι ώμοι.

Καίει θερμίδες.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αν μουλιάσεις 1 ώρα σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό (περίπου 40 βαθμούς Κελσίου), καις τις ίδιες θερμίδες με το αν έκανες μισή ώρα περπάτημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις την άσκηση, αλλά να ξέρεις ότι και το ζεστό μπάνιο βοηθάει.

Μειώνει το μεταγευματικό επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες όταν έκαναν ζεστό μπάνιο είχαν 10% χαμηλότερο μεταγευματικό σάκχαρο από ότι όταν ασκούνταν.

Ανοίγει τους πόρους της επιδερμίδας.

Ένα ζεστό μπάνιο βοηθάει να απομακρυνθούν οι ρύποι και οι τοξίνες από τους πόρους της επιδερμίδας μας. Βέβαια, μαζί χάνονται και αρκετά φυσικά έλαια του δέρματος, κάτι που οδηγεί σε ξηροδερμία, οπότε χρειάζεται μέτρο.

Ανακουφίζει από τη συμφόρηση του αναπνευστικού.

Το ζεστό ντους είναι ένας καλός τρόπος για να ξεβουλώσει η μύτη μας, γιατί η υψηλή θερμοκρασία και ο ζεστός ατμός ρευστοποιεί τις βλέννες και μας βοηθάει να τις αποβάλουμε ευκολότερα από το σώμα μας. Όμως, δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα, οπότε πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

Το χλιαρό μπάνιο μας δροσίζει στον καύσωνα.

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, ένα κρύο ντους μπορεί να μας ανακουφίσει προσωρινά, αλλά θα μειώσει την κυκλοφορία του αίματος στην επιδερμίδα και έτσι δεν θα αποβάλουμε αρκετή ζέστη μακροχρόνια.

Ανακουφίζει τις ημικρανίες.

Μια από τις αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο και ημικρανίες είναι οι αγγειακές διαταραχές. Το ζεστό ντους βοηθάει στη διαστολή των αγγείων και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζοντας έτσι από τις ημικρανίες.

 

Τα πλεονεκτήματα του κρύου μπάνιου ή ντους:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ελαφρύ σοκ από το κρύο ντους προκαλεί την αφύπνιση του ανοσοποιητικού, το οποίο γίνεται πιο ανθεκτικό. Έτσι, είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει καλύτερα μια ασθένεια ή μια μόλυνση. Αν όμως, είσαι ήδη άρρωστη, καλύτερα να μην κάνεις κρύο ντους, αλλά ζεστό.

Βοηθάει στην αποκατάσταση των μυών.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα κρύο ντους μετά την προπόνηση μειώνει τον πόνο, την φλεγμονή και την κόπωση των μυών μετά από έντονη άσκηση.

Μας ξυπνάει και μας χαρίζει ενέργεια.

Ένα κρύο ντους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ξυπνήσουμε χωρίς καφέ, χαρίζοντάς μας ενέργεια και αναζωογόνηση.

Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Η φυσική αντίδραση του οργανισμού μας στο σοκ του κρύου νερού είναι να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς μας, με αποτέλεσμα να αυξάνει και η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας.

Μειώνει τη φαγούρα.

Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, ένα κρύο ντους μπορεί να μειώσει την ενοχλητική φαγούρα στο δέρμα, ειδικά αν έχεις κάποιο έκζεμα.

Κάνει την επιδερμίδα και τα μαλλιά μεταξένια.

Ένα κρύο ντους θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και των μαλλιών και μαζί τη λάμψη και την απαλότητά τους.

Μειώνει την κατάθλιψη.

Το κρύο ντους αυξάνει την έκκριση της νοραδρεναλίνης και των β-ενδορφινών, ουσίες έχουν αντικαταθλιπτική δράση στον οργανισμό μας. Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα χρειάζεται η γνώμη του θεράποντα γιατρού μας.

Βελτιώνει την αυτοπειθαρχία μας.

Το κρύο ντους μας κάνει πιο σκληρούς, αποφασιστικούς και μεγαλώνει την πυγμή και τη θέλησή μας.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons