ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Ξέρεις με πόσους τρόπους κάνει καλό το ελαιόλαδο στον οργανισμό μας; Με 15!

Post by: 07/05/2015 0 comments

Η ελιά και το λάδι της είναι κομμάτι όχι μόνο της διατροφής μας, αλλά και του πολιτισμού μας. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν δεκάδες παροιμίες, γνωμικά και φράσεις με τη λέξη ελιά ή λάδι, ούτε ότι μεγάλοι Έλληνες λογοτέχνες την έχουν κατά καιρούς υμνήσει.

“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.” Ελύτης

Η ελιά, και κυρίως το ελαιόλαδο, είναι το σήμα κατατεθέν της Μεσογειακής Διατροφής, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για την συμβολή της στην υγεία και τη μακροζωία. Ποια είναι όμως τα οφέλη του ελαιόλαδου στον οργανισμό μας;

Το ελαιόλαδο:

  1. Είναι μαζί με το σησαμέλαιο τα μόνα φυτικά έλαια που μπορούν να καταναλωθούν αμέσως, χωρίς να υποστούν καμιά απολύτως επεξεργασία
  2. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (60-80% περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ) που ενισχύουν την καλή χοληστερόλη, η οποία προστατεύει τις αρτηρίες.
  3. Ελαττώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  4. Δεν περιέχει νερό, πρωτεΐνες, γλουτένη, υδατάνθρακες, αλάτι ή άλλο πρόσθετο συντηρητικό
  5. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, περίπου 14%, που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
  6. Περιέχει περίπου το 10% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε σε κάθε κουταλιά της σούπας. Η βιταμίνη Ε προστατεύει την επιδερμίδα μας από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.
  7. Προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, καροτένια κ.α.), τις βιταμίνες και τις προβιταμίνες Α και Ε που περιέχει.
  8. Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, επειδή είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που βοηθούν τις αρτηρίες να διαστέλλονται.
  9. Απορροφάται ιδανικά από τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η παρουσία της χλωροφύλλης βοηθά τη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα, διεγείρει το ένζυμο παγκρεατική λιπάση, διευκολύνει τις εκκρίσεις της χολής και ευνοεί το μεταβολισμό της ενδογενούς χοληστερίνης.
  10. Προστατεύει το στομάχι από έλκη και γαστρίτιδες, ενισχύοντας το πεπτικό σύστημα και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
  11. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, οι βιταμίνες και οι πολυφαινόλες που περιέχει, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν από τις διαταραχές του ήπατος.
  12. Συμβάλει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου όπως είναι του μαστού, του δέρματος του προστάτη, του εντέρου κ.ά.)
  13. Μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.
  14. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σκουαλένιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
  15. Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98%, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Φωτό από: wall.alphacoders.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons