ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς να κάνεις πιο ομαλή τη μετάβαση από την τηλε-εργασία πίσω στο γραφείο.

Post by: 06/12/2022 0 comments

Πολλά άλλαξαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο χρόνος που περάσαμε στα σπίτια μας ήταν περισσότερος από ποτέ, και το μέρος όπου ορίζαμε ως «ησυχαστήριο» και «καταφύγιο», απέκτησε κι άλλες χρήσεις, από γραφείο μέχρι γυμναστήριο.

Για πολλούς, η τηλεργασία αναδείχθηκε σε κανονικότητα και κάπως έτσι ο χρόνος που περάσαμε δουλεύοντας, επεκτάθηκε. Η επιστροφή στο γραφείο απαιτεί σίγουρα χρόνο προσαρμογής, προκειμένου να συνηθίσεις στη νέα καθημερινότητα. Μάθε πώς θα κάνεις πιο ομαλή τη μετάβαση από το σπίτι στο γραφείο.

Φτιάξε μια νέα ρουτίνα.

Αν είσαι ο τύπος που ξεκινάει δουλειά αμέσως μόλις ξυπνάει, ίσως εκπλαγείς με το πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να προετοιμαστείς πριν φύγεις από το σπίτι. Φρόντισε να μάθεις πόσο χρόνο θα πάρει η προετοιμασία και η μετακίνηση από το σπίτι στο γραφείο.

Επίσης, σημαντικό είναι να σκεφτείς πώς θα αλλάξουν οι χρονικοί περιορισμοί. Για παράδειγμα, ίσως αξιοποιούσες το μεσημεριανό διάλειμμα για να κάνεις κάποια δουλειά στο σπίτι. Το να περνάς όλη την ημέρα έξω από το σπίτι και οι μετακινήσεις, θα περιορίσουν τον ελεύθερο χρόνο σου.

Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να κάνεις ένα πλάνο για το πώς θα αντιμετωπίσεις τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με το σπίτι. Ίσως χρειαστεί να αλλάξεις τις προτεραιότητές σου ή να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον επαγγελματία, όπως για παράδειγμα τις οικιακές εργασίες.

Περιόρισε τους νέους περισπασμούς.

Τα γραφεία είναι συχνά πιο θορυβώδη και χαοτικά από το σπίτι σου, όπου έχεις περισσότερο έλεγχο στο περιβάλλον. Αν εργάζεσαι σε κλειστό γραφείο, μπορείς να κλείνεις την πόρτα ώστε να μην αποσπάσαι από τους εξωτερικούς θορύβους.

Αν πάλι, δουλεύεις σε ανοιχτό χώρο, επένδυσε σε ένα ζευγάρι ακουστικά για να μπορείς να ακούς τη μουσική που σου ταιριάζει. Τέλος, εφοδιάσου με υγιεινά σνακ που δε χρειάζονται ψυγείο – όπως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα ή ό,τι θα έτρωγες στο σπίτι – ώστε να μη χάνεις χρόνο στις μετακινήσεις και να μην ξοδεύεις περισσότερα χρήματα.

Γίνε κοινωνικός.

Ακόμα κι αν είσαι εντελώς εξωστρεφής, αν έχεις συνηθίσει να εργάζεσαι μόνος στο σπίτι, μπορεί να δυσκολευτείς να προσαρμοστείς στο κοινωνικό περιβάλλον του γραφείου. Ξεκίνα να χαιρετάς άτομα στη δουλειά που δε γνωρίζεις, πιάσε συζήτηση στο κυλικείο και πρότεινε σε έναν συνάδελφο να κάνετε μαζί διάλειμμα για μεσημεριανό.

Να είσαι ειλικρινής όταν έχεις δουλειά.

Η παραγωγικότητά σου μπορεί να μειωθεί αισθητά όταν έρχονται συνεχώς στο γραφείο σου συνάδελφοι για να σε απασχολήσουν για διαφόρων ειδών θέματα. Ο καλύτερος τρόπος για να το διαχειριστείς είναι η ειλικρίνεια.

«Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω σε κάτι, μπορούμε να τα πούμε σε ένα τέταρτο;» είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν συνάδελφο.

Οι περισσότεροι θα κατανοήσουν τον φόρτο εργασίας και θα εκτιμήσουν ότι προσπαθείς να είσαι όσο πιο παραγωγικός γίνεται. Αν εργάζεσαι σε ανοιχτό χώρο, τίποτα δε λειτουργεί καλύτερα όσο το να φοράς ακουστικά.

Απόκτησε ομαδικό πνεύμα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνεις team player όταν είχες συνηθίσεις να εργάζεσαι μόνος στο σπίτι. Θα πρέπει να κάνεις εξαρχής μια προσπάθεια να συνδεθείς με τους συναδέλφους σου, ώστε να μπεις εύκολα στην ομάδα.

Προσπάθησε να καταλάβεις πώς λειτουργεί η δουλειά στο γραφείο, συζητώντας με τον υπεύθυνο του τμήματος. Όπως για παράδειγμα, κάθε πότε γίνονται συναντήσεις, αξιολογήσεις για την απόδοση και ποιος είναι ο στόχος στη δουλειά.

Θέσε προτεραιότητα τον προσωπικό σου χρόνο.

Η επιστροφή στο γραφείο μπορεί να είναι κουραστική. Προσπάθησε να βρεις ισορροπία κάνοντας χώρο για προσωπικό χρόνο πριν ή μετά τη δουλειά: Κάνε μία βόλτα στη γειτονιά σου πριν ξεκινήσεις για το γραφείο ή βρες μία προπόνηση που μπορείς να κάνεις στην επιστροφή.

Τουλάχιστον, φρόντισε να μην υπερφορτώνεις τον εαυτό σου με κοινωνικές δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να μπορείς να χαλαρώσεις. Και φρόντισε να πέφτεις για ύπνο σε μια λογική ώρα καθώς κάνεις τη μετάβαση από το σπίτι στο γραφείο. Η αλλαγή, ακόμα και η καλή αλλαγή, μπορεί να είναι εξαντλητική. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι μια επένδυση για την επιτυχία σου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons