ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κάνε αυτά τα 6 κόλπα για καλύτερες συζητήσεις.

Post by: 17/10/2023 0 comments

Μία ουσιαστική κουβέντα απαιτεί σίγουρα δύο ανθρώπους. Είναι άλλο πράγμα να είσαι χαμογελαστή και ευγενική και τελείως διαφορετικό να κάνεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Και σίγουρα όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά, το πιο εύκολο πράγμα είναι να ανταλλάξετε κάποιες τυπικές ατάκες και στη συνέχεια να πέσει σιωπή και αμηχανία. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς με κάποιον άγνωστο απέναντί σου, κάνε αυτά τα 6 κόλπα για καλύτερες συζητήσεις.

Βοήθησέ τους να θυμούνται το όνομά σου.

Μου έχει συμβεί να μιλάω με κάποιον και να συνειδητοποιώ ότι έχω ξεχάσει το όνομά του, παρόλο που μου συστήθηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν. Μπορείς να ταυτιστείς; Συμβαίνει σε όλους μας, και ο πανικός που νιώθεις μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη συμμετοχή σε μια ουσιαστική συζήτηση, επειδή ανησυχείς μήπως το άλλο άτομο καταλάβει ότι έχεις ήδη ξεχάσει το όνομά του.

Όταν συστήνεσαι να λες «Με λένε…» αντί απλώς για το όνομά σου. Αυτό προετοιμάζει τον εγκέφαλο του άλλου ατόμου να λάβει την πληροφορία. Και αν έχεις ένα περίπλοκο ή ασυνήθιστο όνομα, επανάλαβέ το ή δώσε στο άτομο ένα κόλπο για να το θυμάται. Όπως για παράδειγμα, κάνοντας μία σύνδεση με ένα γνωστό πρόσωπο ή μία ιστορική αναφορά.

Μη φοβηθείς να επαναλάβεις το όνομά σου και όταν τελειώνετε τη συζήτηση. «Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα! Και πάλι, το όνομά μου είναι…. Υπάρχουν τόσοι πολλοί καινούργιοι άνθρωποι εδώ απόψε, ξέρω ότι είναι δύσκολο να θυμάσαι όλα αυτά τα ονόματα!». Αυτό είναι επίσης ένα καλό τέχνασμα αν έχεις ξεχάσει το όνομα του άλλου ατόμου, επειδή πιθανότατα θα επαναλάβει και το δικό του.

Κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Πώς αισθάνεσαι όταν κάποιος σε ρωτάει «πώς είσαι;». Πιθανότατα δεν αισθάνεσαι απολύτως τίποτα, επειδή όλοι έχουμε μουδιάσει σε αυτή την ερώτηση σε αυτό το σημείο της ζωής μας. Κανείς δεν περιμένει μια πραγματική απάντηση στην ερώτηση «Πώς είσαι;», εκτός ίσως από τους στενούς μας φίλους και την οικογένειά μας. Όταν σου κάνει κάποιος αυτή την ερώτηση σε δημόσιο χώρο ή στη δουλειά, θα δώσεις μια τυπική απάντηση, επειδή ξέρεις ότι είναι μια ερώτηση στην οποία κανείς δεν απαντάει ειλικρινά. Γι’ αυτό μην την κάνεις την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις μία συζήτηση.

Οι γενικές ερωτήσεις (και απαντήσεις) είναι ένα αδιέξοδο στη συζήτηση.

Όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά, προτίμησε να του κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα τον αιφνιδιάσουν. Αυτό όχι μόνο θα σε κάνει πιο αξιομνημόνευτη, αλλά θα κάνει και μια συζήτηση πιο ευχάριστη. Δεν χρειάζεται να τον ρωτήσεις αμέσως το πιο βαθύ και σκοτεινό του μυστικό, αλλά κάνε ερωτήσεις που θα τον ωθήσουν να δώσει πιο προσεκτικές και ειλικρινείς απαντήσεις, όπως:

Συνέβη κάτι συναρπαστικό στην ημέρα σου;

Έχεις κανονίσει διακοπές;

Ψάχνω για ένα νέο podcast, έχεις ακούσει κάτι ενδιαφέρον τελευταία;

Πώς γνωρίζεις τον οικοδεσπότη (ή έναν κοινό φίλο);

Να είσαι περίεργη.

Οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Ακόμα και οι εσωστρεφείς! Αν και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να κάνεις τους ανθρώπους να ανοιχτούν, αν πρόκειται για κάτι που τους είναι σημαντικό, τότε θα το κάνουν με χαρά. Αν είναι κάτι που δεν καταλαβαίνεις, ζήτα περισσότερες λεπτομέρειες. Αν καταλάβεις ότι έχεις πέσει πάνω σε ένα θέμα που τους παθιάζει πραγματικά, ρώτησέ τους γιατί σημαίνει τόσα πολλά γι’ αυτούς. Το να είσαι περίεργη, είναι το κλειδί για να κάνεις σπουδαίες συζητήσεις.

Δώσε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ακόμα και αν κάποιος σου κάνει μια γενική ερώτηση όπως «Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα;», δώσε του μια συγκεκριμένη απάντηση. «Η μέρα μου ήταν υπέροχη! Πήγα για φαγητό σε αυτό το καινούργιο μαγαζί στο κέντρο της πόλης και έφαγα το καλύτερο pad thai της ζωής μου». Οι συγκεκριμένες απαντήσεις δίνουν στους ανθρώπους κάτι για να προσκολληθούν σε μια συζήτηση. «Κι εγώ λατρεύω το pad thai! Ποιο εστιατόριο ήταν; Έχω πάει στην Ταϊλάνδη…»

Όταν δίνεις γενικές απαντήσεις, θα είναι πιο δύσκολο για τον συνομιλητή σου να σου κάνει περαιτέρω ερωτήσεις. Αν στην ερώτηση «Πώς ήταν η μέρα σου;» απαντήσεις «Ήταν καλή», αυτό δεν δίνει στον άλλον απολύτως τίποτα για να συνεχίσει την κουβέντα. Ακριβώς όπως οι γενικές ερωτήσεις, έτσι και οι γενικές απαντήσεις είναι ένα αδιέξοδο στη συζήτηση.

Χρησιμοποίησε κοινή γλώσσα.

Όταν μιλάμε για ένα θέμα με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, είναι εύκολο να υποθέσουμε λανθασμένα ότι ο άλλος κατέχει τις ίδιες πληροφορίες με εμάς, αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη δουλειά μας, η οποία είναι ένα συνηθισμένο θέμα συζήτησης όταν γνωρίζουμε κάποιον για πρώτη φορά. Όταν κάποιος σε ρωτάει τι δουλειά κάνεις, μην λες απλώς «εργάζομαι στις πωλήσεις» ή «δουλεύω στη διαφήμιση».

Χρησιμοποίησε κοινή γλώσσα που οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ανεξάρτητα από τον τομέα εξειδίκευσής τους. Μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν σε μια συζήτηση, επειδή ανησυχούν ότι θα φανούν ανόητοι ή δεν είναι πραγματικά σίγουροι για το τι να ρωτήσουν αν το θέμα είναι τόσο ξένο γι’ αυτούς. Προσπάθησε να το μετριάσεις απαντώντας σε ερωτήσεις πριν καν προλάβουν να τις κάνουν. «Εργάζομαι στη διαφημιστική εταιρεία … στο Μαρούσι και είμαι υπεύθυνος για τα βίντεο» θα ήταν μία πιο ολοκληρωμένη απάντηση.

Άκου τον συνομιλητή σου.

Αυτό θα ακουστεί προφανές, αλλά όταν κάποιος σου μιλάει, άκου πραγματικά τι σου λέει. Όλοι μισούν τις αμήχανες διακοπές στη συζήτηση, ειδικά με κάποιον καινούργιο. Γι’ αυτό είναι τόσο δελεαστικό να χρησιμοποιούμε τον χρόνο που δεν μιλάμε για να σχεδιάζουμε τι θα πούμε στη συνέχεια. Αλλά αν το κάνεις αυτό, τότε στην πραγματικότητα δεν δίνεις προσοχή στον συνομιλητή σου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προάγεις τελικά τη συζήτηση.

Προσπάθησε να είσαι ενεργή ακροάτρια. Κούνησε το κεφάλι σου καταφατικά, χαμογέλα και πες «χμμμ» ή «ναι, ναι» τις κατάλληλες στιγμές και αφομοίωσε πραγματικά αυτά που λέει. Κράτησε πράγματα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κάνεις ερωτήσεις ή για να μοιραστείς τυχόν ίδιες εμπειρίες. Όταν ο συνομιλητής σου καταλαβαίνει ότι τον ακούς πραγματικά, θα σου μιλήσει με περισσότερο ενθουσιασμό και θα κάνετε μία αληθινή συζήτηση.

Το να είσαι εύκολη συνομιλήτρια και να κάνεις καλές συζητήσεις είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται, και όπως κάθε άλλη δεξιότητα στη ζωή, γίνεται ευκολότερη με την εξάσκηση. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μια κοινωνική εκδήλωση, θυμήσου να παραμείνεις περίεργη, να ακούς ενεργά και να γίνεσαι συγκεκριμένη. Αν τα κάνεις όλα αυτά, θα κάνεις και καλύτερες συζητήσεις.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons