Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Άγιος Παντελεήμων.

Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε το 275 επί αυτοκράτορα Μαξιμιανού και κοιμήθηκε στις 27 Ιουλίου του 305, οπότε και γιορτάζεται η μνήμη του. Έζησε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Υπάρχουν μαρτυρίες και θρύλοι για τα θαύματά του, υπάρχουν όμως και κάποιοι που θεωρούν μύθους τις ιστορίες για τη ζωή και το θάνατό του. Το σύμβολο του Αγίου είναι ένα ιατρικό κιβώτιο με μακριά σπάτουλα ή κουτάλι. Είναι προστάτης των γιατρών, των μαιών, των ατυχημάτων, βοηθός κατά της μοναξιάς και βοηθός των παιδιών που κλαίνε.

Η ζωή και το έργο του.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Παντολέων και προερχόταν από εύπορη οικογένεια με πλούσιο ειδωλολάτρη πατέρα, τον Ευστόργιο και Χριστιανή μητέρα, την Ευβούλη. Απέκτησε από μικρή ηλικία παιδεία και σπούδασε ιατρική. Διακρίθηκε, όμως, για την ρητορεία του.

Οι σχέσεις της οικογένειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές και σύντομα θα τον έφερναν ως γιατρό στην αυλή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο ίδιος, όμως, αρνήθηκε.

Βαπτίστηκε Χριστιανός κρυφά από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο, που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας και προσπάθησε να πείσει τον πατέρα του να γίνει κι αυτός. Και τα κατάφερε.

Ο πατέρας του, μετά από λίγο διάστημα πέθανε, με αποτέλεσμα ο Άγιος Παντελεήμων να αποκτήσει μεγάλη περιουσία. Δεν την κράτησε,όμως, αλλά την εκποίησε για να βοηθήσει τους φτωχούς.

Θαύματά του.

  • Η ανάσταση ενός νεαρού που θανατώθηκε από τσίμπημα οχιάς.
  • Η θεραπεία ενός τυφλού στο όνομα του Χριστού, που ξαναείδε το φως του. Εκείνος το ανέφερε στον αυτοκράτορα, ο οποίος τον αποκεφάλισε.
  • Η θεραπεία ενός παράλυτου μπροστά στον Αυτοκράτορα, για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός θεός.

Το μαρτύριό του.

Ο Άγιος προσέφερε τις υπηρεσίες του σα γιατρός, χωρίς χρέωση, στους φτωχούς, γεγονός που ώθησε πολλούς γιατρούς να τον καταγγείλουν και να ενημερώσουν τα ανάκτορα πως είναι Χριστιανός. Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό.

Όταν οδηγήθηκε στα ανάκτορα κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε. Τότε μπροστά του έστειλαν ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιός είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. Παρόλα αυτά, ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει. Ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο.

Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι. Σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, ούτε αυτά όμως δεν τον έβλαψαν, ούτε του προκαλούσαν πόνο. Τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν.

Παραδόσεις.

Η παροιμία «Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», αναφέρεται στη συγκέντρωση πλήθους ανθρώπων χωρίς ιδιαίτερο λόγο στον ίδιο χώρο, προκειμένου να βοηθηθούν ή να ωφεληθούν. Η φράση δεν σχετίζεται με τον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά με έναν ψευτο-γιατρό στο Άστρος Κυνουρίας.

Ο Άγιος Παντελεήμων είναι Πολιούχος της Φλώρινας, του Κάτω Νευροκοπίου, του Παρανεστίου και της Τήλου.

Φωτό από: tesd.districtum.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates