ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δυσκολεύεσαι να βρεις νόημα στη δουλειά σου; Να πώς θα το αντιμετωπίσεις.

Post by: 07/11/2023 0 comments

Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν ικανοποίηση στη δουλειά τους. Συχνά, αισθάνονται ανεπαρκείς ή ταυτίζονται τόσο με την εργασία τους που καταλήγουν δυστυχισμένοι. Όλοι περνάμε από διαφορετικές φάσεις στη ζωή μας και η δύσκολη καθημερινότητα δεν βοηθάει.

Αξίζει όμως να προσπαθούμε να δίνουμε νόημα στην κάθε μας ημέρα. Έτσι, η συνολική εικόνα θα φαντάζει πολύ καλύτερη.

Σταμάτα το παιχνίδι της σύγκρισης.

Όταν οι μεγιστάνες του TikTok διαρρέουν τα μυστικά τους για το πώς αγόρασαν τρία σπίτια μέχρι την ηλικία των 30 ετών, δεν είναι περίεργο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μας δημιουργούν άγχος για την καριέρα και τα οικονομικά μας.

Μην ξεχνάς όμως ότι αυτά τα βίντεο των 30 δευτερολέπτων έχουν τραβηχτεί με κάμερες υψηλής ποιότητας, έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν επισημανθεί για βελτιστοποίηση αλγορίθμων. Με άλλα λόγια – είναι ψεύτικα. Τι δεν φαίνεται; Τα ειδοποιητήρια αθέτησης φοιτητικού δανείου, οι ειδοποιήσεις τραπεζών και τα χρόνια επαναξιολόγησης της καριέρας που χρειάστηκαν για να φτάσουν εκεί που βρίσκονται αυτοί οι influencers (για να μην αναφέρουμε το άγχος για τη διατήρηση της εν λόγω επιτυχίας τους).

Η απλή λύση είναι να διαγράψεις τις εν λόγω εφαρμογές, τουλάχιστον για λίγο, και να αφήσεις τον εγκέφαλό σου να επαναπροσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Κοίταξε γύρω σου, στη δουλειά και στις παρέες σου, και κάνε πραγματικές συζητήσεις με φίλους και συναδέλφους. Ακόμα κι αν έχεις φίλους που τα καταφέρνουν στη δουλειά τους, οι πιθανότητες είναι ότι οι ιστορίες τους κρύβουν κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται εξωτερικά. Και κάνοντας αυτές τις ειλικρινείς συζητήσεις μαζί τους, θα επιβεβαιώσεις την αλήθεια: Είμαστε όλοι άνθρωποι, όλοι προσποιούμαστε κάπως και το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό.

Δες τη μεγαλύτερη εικόνα.

Ένα σημαντικό βήμα για να βρεις νόημα στη δουλειά που κάνεις κάθε μέρα είναι να παρατηρήσεις πώς αυτή συμβάλλει γενικότερα στους στόχους και τις αξίες σου. Όποιο κι αν είναι το επάγγελμά σου, οι δεξιότητες και οι εμπειρίες που αποκτάς κάθε μέρα σού δίνουν εφόδια για να συνεχίσεις.

Η δουλειά σου είναι σαν ένα κομμάτι παζλ. Ποτέ δεν ξέρεις πόσα ακόμα κομμάτια συνδέει μέχρι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις τη μεγάλη εικόνα. Επιπλέον, ποιος ξέρει πώς οι άνθρωποι που συναντάς, τα projects που επιδιώκεις και οι προκλήσεις που αποδέχεσαι θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις το μέλλον σου;

Καλλιέργησε το πάθος σου μέσα (και έξω) από τη δουλειά σου.

Ακόμη και αν η καθημερινή σου δουλειά δεν είναι αυτό που θα θεωρούσες ως ιδανική καριέρα, υπάρχουν πάντα τρόποι να ενσωματώσεις το πάθος και τα ενδιαφέροντά σου σε αυτό που κάνεις. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι η δουλειά των ονείρων σου είναι η συγγραφή κειμένων, ενώ σήμερα εργάζεσαι ως βοηθός δικηγόρου. Επικοινώνησε με τον διευθυντή ή τον προϊστάμενό σου και ρώτησέ τους αν χρειάζονται υπηρεσίες συγγραφής κειμένων ή blogging για τους ιστότοπους ή τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το χειρότερο που μπορεί να σου πουν είναι όχι.

Θυμάμαι ότι όταν ξεκίνησα να γράφω άρθρα, δεν αφορούσαν θεματολογίες που με ενδιέφεραν. Όταν απέκτησε μία καλύτερη εικόνα για τη δουλειά και μια καλύτερη σχέση με τους προϊσταμένους μου, πήρα το θάρρος να προτείνω κάποιες ιδέες και να ρωτήσω αν μπορούσα να τις υλοποιήσω. Και κάπως έτσι άρχισα να γράφω και για θέματα που μου άρεσαν περισσότερο.

Αν τα ενδιαφέροντα και η δουλειά σου δεν συναντώνται πουθενά, βρες τρόπους να ασχοληθείς με χόμπι ή παράλληλες δραστηριότητες που έχουν νόημα για σένα. Να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεις ικανοποίηση και ευχαρίστηση στην καθημερινότητά σου και δεν είσαι ένα ρομπότ.

Θέσε υγιή όρια.

Πέρυσι, παρατηρήσαμε μια αύξηση της αθόρυβης παραίτησης (quiet quitting), ή της πρακτικής να κλείνουμε κάθε κανάλι επικοινωνίας μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας. Παρόλο που είναι σημαντικό να προσπαθείς για το καλύτερο στη δουλειά σου, δεν είναι ντροπή να θέσεις υγιή όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα κάνεις το μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό (που ορίζει η σύμβασή σου) ή θα ενεργοποιήσεις την αυτοματοποιημένη απάντηση στο email ενός αδιάκριτου αφεντικού που λέει: «Είμαι εκτός γραφείου, θα απαντήσω μόλις επιστρέψω». Τα παραπάνω σού επιτρέπουν να απολαμβάνεις τον χρόνο σου, να ξεκουράζεσαι σωστά και να δίνεις πραγματικά τον καλύτερό σου εαυτό κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας (και να αισθάνεσαι πιο ισορροπημένος στη ζωή σου).

Κατάλαβε ότι η καριέρα σου δεν σε καθορίζει. 

Ακόμη και για όσους από εμάς αγαπάμε τη δουλειά μας, μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε την ταυτότητά μας από το επάγγελμά μας. Υπάρχει όμως κίνδυνος όταν αφήνεις τη δουλειά σου να ορίζει το ποιος είσαι, γιατί μπορεί να συνδέσεις την αυτοεκτίμησή σου με μία συγκεκριμένη θέση ή εταιρεία.

Μπορεί η δουλειά σου να μη σε κάνει πάντα χαρούμενο αλλά δεν χρειάζεται να σου στερήσει την αίσθηση του σκοπού, της ικανοποίησης και της ευγνωμοσύνης. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Δες τη συνολική εικόνα, καλλιέργησε το πάθος σου, θέσε όρια και προσπάθησε να μην ορίζεις τον εαυτό σου αποκλειστικά μέσα από την καριέρα σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα βρεις περισσότερο νόημα στη δουλειά σου και θα έχεις σίγουρα καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons