ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Βιωσιμότητα εν μέσω πανδημίας: 6 καλές συνήθειες για την καθημερινότητά σου!

Post by: 31/01/2021 0 comments

Όσο μένεις σπίτι, μάθε πώς μπορείς να υιοθετήσεις μία βιώσιμη καθημερινότητα, μειώνοντας το αποτύπωμά σου και κάνοντας καλό στον πλανήτη.

  1. Υποστήριξε έναν καλό σκοπό. Μπορείς να ενεργήσεις με βιώσιμο τρόπο χωρίς να βγεις από το σπίτι σου, απλώς υποστηρίζοντας ή κάνοντας μια δωρεά σε έναν οργανισμό που αγωνίζεται για έναν σκοπό που σε ενδιαφέρει. Κάνε μια μικρή έρευνα για τοπικούς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδρύματα που εργάζονται κοντά σου σε θέματα που πιθανότατα σε επηρεάζουν έμμεσα ή που θέλεις να βοηθήσεις. Από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μείωση της σπατάλης του φαγητού και την καλή μεταχείριση των ζώων μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος, θα βρεις σίγουρα τον οργανισμό ΜΚΟ με τον σκοπό του οποίου μπορείς να ταυτιστείς.
  2. Έλεγξε αν το αγαπημένο σου brand υιοθετεί βιώσιμες πρακτικές. Πρέπει να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες, μειώνοντας τις αγορές μας αλλά και επιλέγοντας ποια brands θα στηρίξουμε με κριτήρια τις βιώσιμες πρακτικές και το ήθος τους. Πραγματοποίησε μία έρευνα ώστε να μάθεις αν οι εταιρείες στις οποίες επενδύεις τα χρήματά σου έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη (σέβονται τους εργαζόμενους τους, προωθούν το δίκαιο εμπόριο, μειώνουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα κτλ).
  3. Πραγματοποίησε τις παραγγελίες σου μικρές τοπικές επιχειρήσεις που διαθέτουν e-shop. Οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις από το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Κάνε μια γρήγορη αναζήτηση και πιθανότατα θα βρεις αρκετές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά σου ή στην ευρύτερη περιοχή, που ίσως δεν γνώριζες ότι διαθέτουν e-shop. Επίσης, στήριξε τοπικά εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων αντί για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
  4. Μείωσε τη χρήση πλαστικών. Μιας και η καθημερινότητά μας έχει ήδη αλλάξει, προσπάθησε να εντάξεις νέες συνήθειες όπως η ανακύκλωση και η μείωση της χρήσης των single use plastics. Επίλεξε υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια σου και δώσε μία νέα χρήση σε γυάλινα βάζα αποθηκεύοντας τρόφιμα.
  5. Αγόρασε second hand. Ένας καλός τρόπος για να συμβάλλεις λιγότερο στη δημιουργία απορριμμάτων είναι να αγοράζεις ρούχα και αντικείμενα από δεύτερο χέρι. Θα βρεις αρκετούς θησαυρούς σε vintage καταστήματα – από ρούχα σχεδιαστών μέχρι έπιπλα αντίκες. Επιπλέον, μη διστάσεις να πουλήσεις πράγματα που δε χρειάζεσαι ή να τα δωρίσεις, αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια ή σε μία σκοτεινή γωνιά της αποθήκης.
  6. Άλλαξε τις μικρές συνήθειες. Τώρα που περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είναι μία καλή ευκαιρία για πιο σωστή ανακύκλωση και μείωση των απορριμμάτων. Για παράδειγμα, όταν παραγγέλνεις φαγητό, ζήτα να μη σου φέρνουν μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης ή όταν βγαίνεις για άσκηση, πάρε το παγούρι σου με το νερό ώστε να μη χρειαστεί να αγοράσεις πλαστικό μπουκάλι. Κάνε μία λίστα με όλα τα αναλώσιμα στα οποία δεν χρειάζεσαι πλαστικές συσκευασίες (αντικατέστησε την πλαστική συσκευασία υγρού σαπουνιού με μπάρα) και δες πόσο μπορείς να μειώσεις το αποτύπωμά σου.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons