ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

8 τρόποι για να μειώσεις το πλαστικό χωρίς να αλλάξεις τις συνήθειές σου.

Post by: 12/01/2024 0 comments

Αν και η ανακύκλωση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, σε υδάτινες οδούς και σε οικοσυστήματα, μόνο μερικά είδη πλαστικών μπορούν να ανακυκλωθούν από τις περισσότερες δημοτικές αρχές. Ακόμα όμως και για τα ανακυκλώσιμα υλικά, απαιτείται πολλή ενέργεια και νερό, κάτι που δεν εξυπηρετεί στα αντικείμενα μιας χρήσης. Τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν σε χωματερές και ωκεανούς χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο περιβάλλον.

Το πλαστικό μάς περιβάλλει στη σύγχρονη ζωή μας και μία καθημερινότητα χωρίς ίχνος πλαστικού μπορεί να φαντάζει τρομακτικά ακατόρθωτη. Ακόμα όμως κι αν δεν είσαι σε θέση να το βγάλεις τελείως από τη ζωή σου, υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να το μειώσεις. Να πώς θα ξεκινήσεις:

1. Πάρε τη δική σου τσάντα για ψώνια
Μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου διπλωμένη μία tote bag, αφού δεν πιάνει καθόλου χώρο. Έτσι, θα γλιτώσεις από τις πλαστικές σακούλες ακόμα κι αν δεν είχες προγραμματισμένη μία επίσκεψη στο super market.

2. Σταμάτα να αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό
Αν αναλογιστείς πόσα πλαστικά μπουκάλια πετιούνται κάθε μέρα, θα το ξανασκεφτείς. Επένδυσε σε ένα φίλτρο νερού για το σπίτι, άφησε ένα γυάλινο μπουκάλι στο γραφείο και έχε μαζί σου ένα θερμός ώστε να κάνεις refill στα μαγαζιά.

3. Φέρε το δικό σου θερμός στην καφετέρια
Πληθαίνουν τα μαγαζιά που δίνουν περισσότερα προνόμια στους πελάτες που έρχονται με το δικό τους θερμός για τον καφέ τους. Δεν κάνεις καλό μόνο στο περιβάλλον αλλά και την τσέπη σου.

4. Επίλεξε χάρτινες συσκευασίες από πλαστικά μπουκάλια και σακούλες
Σε γενικές γραμμές, είναι ευκολότερο να ανακυκλωθεί το χαρτόνι από το πλαστικό. Έτσι, όταν έχεις την επιλογή, προτίμησε ζυμαρικά στο κουτί αντί σε πλαστική συσκευασία ή απορρυπαντικό στο κουτί αντί σε μπουκάλι.

5. Πες «όχι» στα καλαμάκια
Είτε πρόκειται για το σπίτι είτε για κάποιο εστιατόριο, τα καλαμάκια είναι προϊόντα μιας χρήσης που δεν μας είναι απαραίτητα.

6. Ξανασκέψου τα ντουλάπια της κουζίνας
Γιατί να γεμίζεις πλαστικές συσκευασίες και να μην χρησιμοποιείς γυάλινα και μεταλλικά δοχεία που μπορείς να ξαναγεμίσεις, να μεταφέρεις μαζί σου και να βάλεις ακόμα και στο ψυγείο; Επίλεξε χύμα όσπρια ή συσκευασίες από πανί, δημητριακά και φρούτα που δεν είναι συσκευασμένα και πήγαινε με τα βαζάκια σου για γέμισμα.

7. Χρησιμοποίησε φυσικά καθαριστικά
Το ξύδι, το λεμόνι, η μαγειρική σόδα είναι υλικά που τα βρίσκεις στην κουζίνα σου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καθάρισμα των πάγκων, του νιπτήρα και των ανοξείδωτων επιφανειών. Έτσι, όχι μόνο κάνεις καλό στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας φυσικά καθαριστικά, αλλά μειώνεις και τη χρήση πλαστικού καθώς δεν αγοράζεις συσκευασίες.

8. Κάνε το μπάνιο έναν πιο φυσικό χώρο
Απόφυγε τα σαπούνια σε πλαστικές συσκευασίες και προτίμησε τις μπάρες σαπουνιών που πωλούνται χύμα. Το ίδιο ισχύει για τα αρωματικά κεριά. Επίσης, προτίμησε να αγοράζεις μεγαλύτερες συσκευασίες προϊόντων ώστε να μην μαζεύεις πολλές, μικρές πλαστικές συσκευασίες.

Φωτό από: www.topsante.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons