ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – 7 Απριλίου.

Post by: 07/04/2024 0 comments

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948. Κάθε χρόνο επιλέγεται κι ένα διαφορετικό θέμα, το οποίο δίνει έμφαση σ’ ένα τομέα προτεραιότητας της δημόσιας υγείας στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για όλους και να διευκολύνεται ο καθένας για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές.

Οι ασθένειες και οι καταστροφές είναι από τις συχνότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Οι συγκρούσεις καταστρέφουν ζωές, προκαλώντας θάνατο, πόνο, πείνα και ψυχική οδύνη.

Ταυτόχρονα, η καύση ορυκτών καυσίμων επιδεινώνει την κλιματική κρίση και αφαιρεί το δικαίωμά μας στον καθαρό αέρα, με τη ρύπανση του αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους να αφαιρεί μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν στο σύνταγμά τους την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα. Ωστόσο, οι χώρες δεν εφαρμόζουν νόμους για να διασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί τους έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχαν πλήρη κάλυψη από βασικές υγειονομικές υπηρεσίες το 2021.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας του 2024 είναι “Η Υγεία μου, το Δικαίωμά μου”.

Αυτό το θέμα επιλέχθηκε για να υποστηρίξει το δικαίωμα κάθε ατόμου, παντού, σε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, εκπαίδευσης και πληροφόρησης, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος, και ελευθερία από διάκριση.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons