ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού – 11 Δεκεμβρίου

Post by: 11/12/2021 0 comments

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, από τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Trivia

Βουνό ή όρος ονομάζεται ένα γεωλογικό ύψωμα στην επιφάνειας της γης, το οποίο ξεπερνά τα 300 μ. και  συνήθως έχει μια αναγνωρίσιμη κορυφή. Συνολικά η επιφάνεια της Γης καλύπτεται κατά 24% από ορεινούς όγκους, ενώ το 10% του πληθυσμού της Γης ζει σε ορεινές περιοχές. Οι περισσότεροι ποταμοί του κόσμου τροφοδοτούνται από ορεινές πηγές και ο περισσότερος από το μισό πληθυσμό της Γης, εξαρτάται από τα βουνά για υδάτινους πόρους. Τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας είναι ο Όλυμπος, ο Σμόλικας, ο Βόρας, ο Γράμμος και η Γκιώνα.

Τα βουνά αποτελούν  καταφύγιο αρκετών ζώων – αρκετά από αυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν – σπάνιων φυτών και βοτάνων, αλλά και ένα συνεχές στοίχημα των απανταχού εξερευνητών και ορειβατών, οι οποίοι θέλουν  να κατακτήσουν τις κορυφές τους. Η αξία και η ομορφιά των βουνών είναι τεράστια, καθώς πέρα από τον ζωτικό τους ρόλο, προάγουν έναν φυσικό κι εναλλακτικό τρόπο ζωής. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στη φύση, να αθληθεί, να χαλαρώσει από κάθε αρνητική σκέψη και να γεμίσει τα πνευμόνια του με καθαρό αέρα.

Ακόμη κι αν ζεις στην Αθήνα, τόσο ο Υμηττός όσο και η Πάρνηθα έχουν μονοπάτια για πεζοπορία και ενδείκνυνται για πικνικ. Το δάσος του Υμηττού (αυτό που έχει μείνει δηλαδή από τις τόσες πυρκαγιές), είναι ιδανικό για μία χαλαρή και ξέγνοιαστη βόλτα και δεν απαιτεί να είναι κάποιος δεινός πεζοπόρος. Σε αυτή τη βόλτα, ανάμεσα στην μεσογειακή βλάστηση, θα συναντήσει κανείς την εκκλησία των Ταξιαρχών και στη συνέχεια το παρεκκλήσι της Ανάληψης και από εκεί και πέρα μπορεί να φτάσει κανείς στον Βοτανικό Κήπο, που δημιούργησε η Φιλοδασική Ένωση. Η θέα θα σας αποζημιώσει. Στην Πάρνηθα, έχει δημιουργηθεί ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών, το οποίο καλύπτει σχεδόν όλη την έκταση του βουνού. Έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς μέσα από δάση, ενώ θα βρεις ξέφωτα αλλά και δύο καταφύγια για να ξαποστάσεις. Στο ένα από τα δύο, μπορείς να καταλύσεις και τη νύχτα.

Οι πιο τολμηροί και όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη και να ζήσουν πραγματικές περιπέτειες, μπορούν να ενημερωθούν από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (www.eooa.gr).

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε τα βουνά από πυρκαγιές, λαθροθηρία και τη γενικότερη εκμετάλλευση που υφίστανται. Η επαφή με τη φύση, μας δίνει τη δύναμη και την ενέργεια που χρειαζόμαστε και συχνά τείνουμε να την αναζητάμε σε λάθος μέρη.

Φωτό από: wallpaperscraft.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons