ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων – 18 Απριλίου.

Post by: 18/04/2024 0 comments

Η 18η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων της UNESCO και κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι δραστηριότητες είναι συχνά θεματικές και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν συμπεριληφθεί τομείς, όπως η γεωργία, η επιστήμη, η βιομηχανία και οι θρησκευτικοί τόποι. Η Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων είναι μια συλλογική προσπάθεια των κοινοτήτων από όλο τον κόσμο να προστατεύσουν τα ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία των χωρών. Η ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με την ποικιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των προσπαθειών που απαιτούνται για την προστασία και διατήρησή τους.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, υπεύθυνος για τη διατήρηση και προστασία των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS ιδρύθηκε το 1972 και συμβάλει στη διάσωση και την προστασία πολιτιστικών αγαθών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο διεθνή χώρο.

Ο κατάλογος των αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας περιλαμβάνει τα εξής: Δελφοί, Επίδαυρος, Άθως, Θεσσαλονίκη Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία, Ακρόπολη Αθηνών, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Μετέωρα, Ναός Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες, Ολυμπία, Μυστράς, Δήλος, Μοναστήρια: Δαφνίου, Ο. Λουκά, Ν. Μονή Χίου, Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου, Βεργίνα, Ακρόπολης Μυκηνών και Τίρυνθος, Πάτμος, Μονή Ι. Θεολόγου και Αποκαλύψεως, Ιστορική πόλη της Κέρκυρας.

Για το 2024, το θέμα που επιλέχθηκε είναι «Disaster and Conflict Resilient Heritage» (Καταστροφές και ένοπλες συγκρούσεις, ανθεκτική πολιτιστική κληρονομιά). Μια επιλογή με διττό χαρακτήρα, που από τη μια πλευρά εκφράζει την ανησυχία για την όλο και συχνότερη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε από φυσικούς είτε από ανθρώπινους παράγοντες, και από την άλλη υπενθυμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της.

Φωτό από: reigninter.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons