ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης-20 Φεβρουαρίου.

Post by: 20/02/2024 0 comments

Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μια βασική αρχή για την ειρηνική και ευημερούσα συνύπαρξη εντός και μεταξύ των εθνών. Υποστηρίζουμε τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης όταν προωθούμε την ισότητα των δύο φύλων ή των δικαιωμάτων των αυτόχθονων λαών και των μεταναστών. Έχουμε προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη όταν απομακρύνουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι λόγω  φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτισμού ή αναπηρίας.

Το 2007 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 20η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης, καλώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαθέσουν την ημέρα για την προώθηση των εθνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους στόχους της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη και την 24η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Η τήρηση της Παγκόσμιας Ημέρας της Κοινωνικής Δικαιοσύνης θα πρέπει να στηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξάλειψη της φτώχειας, την προώθηση της πλήρους απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας, την ισότητα των φύλων και την πρόσβαση στην κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη για όλους.

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι γίνονται όλα τα παραπάνω. Ίσα-ίσα που γύρω μας μόνο κοινωνική δικαιοσύνη δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται. Μπορώ να πω όμως με σιγουριά ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, κοινότητες, οργανώσεις και ιδιώτες, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να στηρίξουν όλους όσους τυγχάνουν κακομεταχείρισης και κοινωνικής αδικίας.

Αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας μας σήμερα, είναι να πάρει την απόφαση ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την κοινωνική αδικία σε βάρος των συνανθρώπων του. Ας μην ξεχνάμε ότι το μέλλον όλων μας είναι κοινό, γι’ αυτό οφείλουμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης με σκοπό την ανάπτυξη των κοινωνιών, την αξιοπρέπεια, τις ίσες ευκαιρίες για όλους, την ελευθερία, την παιδεία, την ελεύθερη βούληση και την ευτυχία των ανθρώπων.

Πηγή un.org

Φωτό από: www.adelaidenow.com.au

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons