ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών – 08 Ιουνίου (VIDEO)

Post by: 08/06/2021 0 comments

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν τη σημερινή ημέρα ως μία ευκαιρία να γιορτάσουν και να τιμήσουν το νερό που τους ενώνει, αλλά και για όσα προσφέρει κι αντιπροσωπεύει. Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών καθιερώθηκε το 2002 και χάρη στο The World Ocean Network και το The Ocean Project αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών για το 2021 είναι «The Ocean: Life & Livelihoods» (Ωκεανός: Ζωή και Διαβίωση) και εγκαινιάζει μια δεκαετία δράσης για την προστασία τους, αφού συνδέονται στενά με την επιβίωσή μας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα απασχολούνται σε βιομηχανίες με αντικείμενο εκμετάλλευσης τη θάλασσα και τους ωκεανούς. Τα οφέλη είναι τεράστια, όμως ο ωκεανός χρειάζεται πλέον υποστήριξη. Το 90% των μεγάλων ψαριών εξαντλείται και το 50% των κοραλλιογενών υφάλων καταστρέφεται, γιατί αντλούμε πολύ περισσότερα από τις θάλασσες και τους ωκεανούς, από όσα μπορούν να αναπληρώσουν. Αυτό, ήρθε η ώρα να αλλάξει.

 

Για να μπορέσουν οι ωκεανοί να συνεχίζουν να μας προσφέρουν τον πλούτο τους, θα πρέπει να ανταποδώσουμε κι εμείς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και να αναλογιστούμε τη χρησιμότητά τους τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, να ανακαλύψουμε τον πλούτο των διαφορετικών κι όμορφων πλασμάτων των ωκεανών και των οικοτόπων και πώς επηρεάζονται από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Τέλος, είναι σημαντικό να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να σκεφτούμε τους ωκεανούς όπου κι αν ζούμε, αφού είμαστε παραπάνω συνδεδεμένοι μαζί τους από όσο νομίζουμε. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο πολύ μπορεί να επηρεαστούν, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο και κατ’ επέκταση προς όφελος του πλανήτη μας.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons