ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων – 18 Μαΐου

Post by: 18/05/2023 0 comments

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ίδρυσε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων το 1977, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο των μουσείων στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας»  (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής
Στόχος 13  Δράση για την κλιματική αλλαγή
Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα Μουσείων, τα οποία φιλοξενούν εκθέματα που καλύπτουν χιλιετίες πολιτισμού, κατακτήσεων κι επιτευγμάτων. Όσον αφορά την Αθήνα, όσο περισσότερο την εξερευνείς τόσο ανακαλύπτεις πόσα πολλά κι ενδιαφέροντα Μουσεία, εκτός από τα κυριότερα, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, την Εθνική Πινακοθήκη ή το Μουσείο Μπενάκη. Αν λοιπόν, έχεις όρεξη και διάθεση να ψάξεις θα ανακαλύψεις Μουσεία ίσως λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα με τα άλλα, όπως το  Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, Ισλαμικής Τέχνης, το Μουσείο Θεάτρου καθώς και άλλα πολλά.

Φωτό από: www.theacropolismuseum.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons