ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού – 25 Οκτωβρίου.

Post by: 25/10/2023 0 comments

Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού έχει ονομαστεί ο Οκτώβριος,  με σκοπό να συμβάλλει στην αύξηση της προσοχής, της υποστήριξης, της ευαισθητοποίησης, της έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας, καθώς και της παρηγορητικής φροντίδας αυτής της νόσου.

Κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 1.380.000 νέες περιπτώσεις και 458.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού (IARC Globocan, 2008). Ο καρκίνος του μαστού είναι μακράν ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης,  της αστικοποίησης και της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής.

Καθώς δεν  υπάρχουν ακόμα επαρκείς γνώσεις σχετικά με τα αίτια του καρκίνου του μαστού, η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου του καρκίνου του μαστού. Το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα στον εαυτό της είναι η πρόληψη, καθώς η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Κάθε χρόνο, στα γενέθλιά σου, κλείσε ραντεβού με τον γιατρό σου και κάνε μαστογραφία όποτε σου το συστήσει. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε σένα.

Φωτό από: Lajm

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons