ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – 20 Νοεμβρίου

Post by: 20/11/2022 0 comments

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών ιδρύθηκε το 1954 και γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου κάθε χρόνο για να προωθήσει τη διεθνή συνύπαρξη, την ευαισθητοποίηση σε όλο τον κόσμο και τη βελτίωση της ευημερίας των παιδιών. Σύμφωνα με τη UNICEF, κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα ανείπωτης βίας. Τα παιδιά σε κάθε χώρα, σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε κοινωνικό επίπεδο αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές κακοποίησης, παραμέλησης, εκμετάλλευσης και βίας. Η κακοποίηση μπορεί να λαμβάνει χώρα στο σπίτι, στο σχολείο, σε ιδρύματα, σε κοινότητες, αλλά και σε ένοπλες συγκρούσεις ή και φυσικές καταστροφές. Μεγάλο μέρος της βίας κατά των παιδιών, όπως η σωματική τιμωρία και η σεξουαλική κακοποίηση, παραμένει νομικά και κοινωνικά αποδεκτή σε πολλές χώρες.

Το πρόσωπο της βίας κατά των παιδιών μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως η εκμετάλλευση και η κακοποίηση, η εμπορία, η σωματική και ταπεινωτική μορφή τιμωρίας, οι επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές (συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων γάμων και του  ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων / κοπή) και η στρατολόγηση σε ένοπλες δυνάμεις και ομάδες. Μεγαλώνοντας με τη βία και την κακοποίηση, επηρεάζεται σοβαρά η ανάπτυξη, η αξιοπρέπεια και η σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα ενός παιδιού.

Στόχος της ημέρας δεν είναι απλά να γιορτάσουμε τα παιδιά για αυτό που είναι, αλλά για ευαισθητοποιηθούμε για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που έχουν πέσει θύματα βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης και διακρίσεων. Τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως εργάτες σε ορισμένες χώρες, γίνονται μάρτυρες σε ένοπλες συγκρούσεις, ζουν στους δρόμους, και υποφέρουν από κοινωνικό ρατσισμό. Σκοπός όλων μας, λοιπόν, ανεξαρτήτως αν έχουμε παιδιά ή όχι, είναι να παλέψουμε για να τους δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον – γιατί το μέλλον ανήκει στα παιδιά.

Φωτό από: IlTabloid.It

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons