ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Ημέρα της Ευρώπης – 9 Μαΐου (VIDEO)

Post by: 09/05/2023 0 comments

Για την Ευρώπη, η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), αποτελεί μία γιορτή για την ειρήνη και την ενότητα. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν» και μάλιστα είναι γνωστή και ως Ημέρα Σουμάν.

  • Ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος διατελούσε τότε ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε σε ομιλία του το 1950, μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέκλειε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά και η πρόταση του Σουμάν. Αυτή θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κάθε χρόνο, με αφορμή την Ημέρα Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγουν στις αρχές Μαΐου τις πόρτες τους στο κοινό στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να πάρουν μέρος σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.

Η Ευρώπη σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της europa, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά τη μείωση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού. 80 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τη φτώχεια και 14 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι δεν δέχονται εκπαίδευση, απασχόληση και κατάρτιση, τομέα της εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης. Η στήριξη χωρίς αποκλεισμούς, καθώς επίσης και οι καινοτόμες και στοχαστικές κοινωνίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για μια βιώσιμη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Πώς έχουν αλλάξει τα σύνορα της Ευρώπης.

Δες το video στο παρακάτω link:

Φωτό από: quotesgram.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons