ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – 10 Οκτωβρίου.

Post by: 10/10/2023 0 comments

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία, που πήραν το 1994, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 280 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι 24 εκατομμύρια. Από διατροφικές διαταραχές πάσχουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ από διαταραχές άγχους 300 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους 58 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι.

Αν και τα πρωτογενή αίτια των ψυχικών διαταραχών διαφέρουν ανάλογα με την πάθηση, υπάρχουν κάποιοι κοινοί παράγοντες, οι οποίοι επιβαρύνουν σημαντικά τους ασθενείς και καθυστερούν ή και αναστέλλουν την ανάρρωσή τους. Μερικοί από αυτούς είναι η έλλειψη πληροφόρησης και εκπαίδευσης για τις διαταραχές, η προκατάληψη και ο στιγματισμός, η έλλειψη πολιτικής κατανόησης και βούλησης αλλά και η έλλειψη κατάλληλων πόρων, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική βοήθεια τόσο για τους πάσχοντες όσο και για τις οικογένειές τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η καλή ψυχική υγεία συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη καθώς και στην ευημερία του ανθρώπου, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή για να λαμβάνουν οι πάσχοντες την κατάλληλη θεραπεία αλλά και την υποστήριξη που χρειάζονται.

Η σιωπή, η προκατάληψη και ο κοινωνικός αποκλεισμός από μέρους των υπολοίπων δηλώνει έλλειψη παιδείας και στέκεται εμπόδιο στη μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών αλλά και στην ομαλή επανένταξη των πασχόντων στην κοινωνία. Η καλή ψυχική υγεία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα τόσο δική μας, όσο και των αρμόδιων φορέων, αφού ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος συμβάλλει θετικά στο κοινωνικό σύνολο.

Πηγή: http://www.worldhealthdays.gr

Φωτό από: Steinar Engeland / Unsplash

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons