ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις άγχος;

Post by: 17/06/2022 0 comments

Το φαγητό μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη διάθεση, τα επίπεδα στρες και την ψυχική υγεία. Ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων χρόνιων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι αρκετές κοινές τροφές μπορούν να προκαλέσουν άγχος.

  1. Ζάχαρη.

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και τερηδόνα. Η ζάχαρη έχει επίσης, συνδεθεί με την κατάθλιψη, τις εναλλαγές της διάθεσης και τα συμπτώματα του άγχους.

Το αρχικό μπουστάρισμα ενέργειας που κερδίζεται από την κατανάλωση ζάχαρης, ακολουθεί η απότομη πτώση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε λήθαργο, χαμηλή διάθεση και περαιτέρω λαχτάρα για ζάχαρη. Αυτές οι συνεχείς αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας άγχος και μερικές φορές ακόμη και κρίσεις πανικού.

  1. Τηγανητά φαγητά.

Το πρόχειρο φαγητό και τα τηγανητά φαγητά, έχουν μικρή θρεπτική αξία και είναι εξαιρετικά δύσκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. Όταν το σώμα αδυνατεί να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί την τροφή, η περίσσεια αερίων, η παλινδρόμηση γαστρικού οξέος και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα ,μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που προκαλούν άγχος. Για παράδειγμα, να ξυπνάς τη νύχτα λαχανιάζοντας με ένα αίσθημα πανικού ή να νιώθεις πόνο στο στήθος, νομίζοντας ότι παθαίνεις έμφραγμα.

  1. Επεξεργασμένες τροφές.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς, αναγκάζοντας το σώμα να απελευθερώνει αδρεναλίνη στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγεί σε άγχος.  Επιπλέον, πολλά κουτιά και πλαστικά δοχεία είναι επενδεδυμένα με δισφαινόλη, μια χημική ουσία που έχει συνδεθεί με αλλαγές στη διάθεση και την αρτηριακή πίεση.  Πρόσθετα τροφίμων

  1. Πρόσθετα τροφίμων.

Τα πρόσθετα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, του γλουταμινικού νατρίου και ορισμένων χρωστικών τροφίμων, έχουν επίσης συνδεθεί με άγχος, κατάθλιψη και αλλαγές στη διάθεση. Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλές τροφές, όπως καραμέλες χωρίς ζάχαρη, τσίχλες και αναψυκτικά light, και μελέτες την έχουν συνδέσει με πολλές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση γλουταμινικού νατρίου, το οποίο χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τη γεύση των επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά και από πολλά εστιατόρια για έξτρα γεύση δύο φαγητό τους, έχει συνδεθεί με κόπωση, πονοκεφάλους, κατάθλιψη και άγχος. Τέλος, ορισμένες χρωστικές τροφίμων που χρησιμοποιούνται σε ποτά, καραμέλες, τυριά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν επίσης συσχετιστεί με συμπτώματα άγχους.

  1. Καφεΐνη.

Η καφεΐνη μπορεί να βρεθεί σε μια σειρά προϊόντων, όπως ο καφές, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα και ορισμένα παυσίπονα. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες καφεΐνης, αλλά επειδή η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών, τρέμουλο, ευερεθιστότητα και αϋπνία. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αναστείλει την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών οι οποίες είναι απαραίτητες για τη χαλάρωση και τον έλεγχο της διάθεσης. Ειδικά όσοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους στις επιπτώσεις της καφεΐνης, ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, τρέμουλο και άγχος.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons