ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς το υβριδικό μοντέλο εργασίας μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Post by: 24/10/2023 0 comments

Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε, ίσως ανεπιστρεπτί, τον τρόπο που δουλεύουμε αλλά και τον τρόπο που οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την εργασία εξ αποστάσεως.

Το να μην έχεις σταθερό τόπο εργασίας ή/και ευέλικτο ωράριο είναι σίγουρα κάτι που πριν 5 χρόνια δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί. Κι ενώ υπήρχαν και τότε κάποιοι που δούλευαν με αυτό τον τρόπο, μας φαινόταν τόσο ξένο, παράξενο, δύσκολο, απίθανο!

Η εργασία εξ αποστάσεως όμως θα μπορούσε να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας και τη δουλειά μας.

  • Εκτός από την ελευθερία στο χώρο εργασίας, υπάρχει και ευελιξία στις ώρες. Δουλεύοντας μακριά από το γραφείο, και γλιτώνοντας αρκετή ώρα κάθε μέρα από τις μετακινήσεις από και προς το γραφείο, η εργασία μας μπορεί να συμβιβαστεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες των παιδιών, στη συζήτηση με τη δασκάλα, στην προετοιμασία του μεσημεριανού φαγητού προάγοντας την ψυχική μας υγεία.
  • Ταυτόχρονα όμως βρίσκουμε οργανωτικές λύσεις, διαχείριση χρόνου και ενέργειας που μας καθιστούν πιο παραγωγικούς. Έτσι βγαίνουν κερδισμένοι και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.
  • Η εργασία εξ αποστάσεως μας δίνει επίσης πρόσβαση σε θέσεις και δουλειές που παλιά δεν θα μπορούσαμε καν να σκεφτούμε. Δε χρειάζεται πλέον να μεταναστεύσουμε για μια δουλειά που μπορούμε να κάνουμε κι από τη χώρα μας ή να αφήσουμε πίσω την οικογένειά μας. Επίσης, έχει βοηθήσει σημαντικά άτομα με κάποια αναπηρία ή δυσκολία να ανταπεξέλθουν με μεγάλη επιτυχία στις απαιτήσεις της δουλειάς, όταν εκλείπει το εμπόδιο της μετακίνησης.
  • Η εργασία εξ αποστάσεως, ή/και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, δε σημαίνει απαραίτητα μοναξιά. Πόσες φορές έχετε περάσει από καφετέριες και νωρίς το πρωί θα δείτε αρκετούς ανθρώπους με laptop και tablet, με ακουστικά στα αυτιά και σημειώσεις. Είναι πολύ εύκολο να συναντηθείς και με κάποιο συνάδελφο κάπου έξω και να δουλέψετε μαζί για κάποια ώρα, χωρίς να είστε κλεισμένοι σε ένα γραφείο.
  • Πολλά πρωινά, έχω πάρει τον υπολογιστή και έχω πάει σε καφετέρια δίπλα στην παραλία για να διεκπεραιώσω τα γραφειοκρατικά και εύκολα κομμάτια της ημέρας, να οργανώσω την ημέρα, να διαβάσω τα email, να τα αρχειοθετήσω, να απαντήσω σε κάποια, να γράψω κάτι. Στη συνέχεια επιστρέφω στο σπίτι για αυτά που χρειάζονται περισσότερη συγκέντρωση και ησυχία. Αυτή η 1 όμως ώρα, με έχει αναζωογονήσει τόσο πολύ που μου έχει φτιάξει το υπόλοιπο της ημέρας.
  • Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να διαλέξεις πού θα δουλέψεις. Πέρα από τα σημαντικά που αναφέραμε ήδη για δυνατότητα να κυνηγήσεις δουλειές μακριά από την έδρα σου, να είσαι σπίτι σου περισσότερες ώρες και πιο νωρίς εκεί για τα παιδιά σου, υπάρχει και η δημιουργικότητα που προκύπτει από αυτή την ευελιξία. Είναι διαφορετικό να είσαι σε ένα απρόσωπο γραφείο ή σε ένα open space που δεν μπορείς να ξυστείς ή να βήξεις. Κι άλλο να είσαι στον καναπέ σου με την αγαπημένη σου κούπα, ή στην αγαπημένη σου πολυθρόνα. Ή σε μια καφετέρια δίπλα στην θάλασσα ή μέσα σε ένα πάρκο.

Και τελικά όλη αυτή η αλλαγή, έχει βελτιώσει την ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα και να βρίσκουμε εναλλακτικές. Να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά και να ελισσόμαστε δημιουργικά.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons