ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς να είμαστε πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.

Post by: 26/09/2023 0 comments

Κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας, μου έχει τύχει πολλές φορές, ενώ αισθάνομαι ότι ανέβηκα βουνό, να προσπαθώ να βρω μάταια πάνω από 2-3 εκκρεμότητες ολοκληρωμένες. Δηλαδή, ενώ έχω κουραστεί, δεν έχω υπάρξει ουσιαστικά παραγωγική. Γιατί όμως; Χάνω ώρες και μέρες, χωρίς να ολοκληρώνω σημαντικά πράγματα.

Ας δούμε κάποιες τακτικές και αρχές που θα βοηθήσουν να είμαστε πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Είναι απλές τεχνικές και συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε και ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας, θα έχετε αποτελέσματα. 

  1. Δείτε τους στόχους και τα πλάνα σας.

Αν δεν ξέρετε τι είναι αυτό που μακροπρόθεσμα θέλετε να πετύχετε, αν δεν έχετε ορίσει και σχεδιάσει τους στόχους σας, εάν δεν έχετε ξεχωρίσει τα σημαντικά για τη ζωή σας, πώς θα μπορέσετε να εκτελέσετε τις επιμέρους εργασίες, καθημερινά, εβδομαδιαία, μηνιαία;

Προσπαθήστε λοιπόν να δείτε και να καταγράψετε τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε, πχ στους επόμενους 6 μήνες. Αυτό μπορεί να αφορά τα προσωπικά σας, τα επαγγελματικά σας, την εξέλιξή σας, τη μόρφωσή σας, ό,τι εσείς θεωρείτε σημαντικό για εσάς.

Μετά σπάστε σε μικρότερα κομμάτια και εκκρεμότητες, βήματα, ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να φτάσετε σε αυτούς τους στόχους. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανατρέξτε και επικαιροποιήστε τους στόχους σας και τις εργασίες/εκκρεμότητες που θα σας οδηγήσουν εκεί που θέλετε. Κάντε ένα πλάνο δηλαδή.

  1. Δημιουργήστε κουλτούρα, φιλοσοφία και συνήθεια συγκέντρωσης.

Με τόσα που συμβαίνουν στις ζωές μας και τόσα που πρέπει κάθε μέρα ο καθένας μας να διεκπεραιώνει, οι περισσότεροι έχουμε ανοιχτά 5-6 θέματα, email, φύλλα εργασίας, κείμενα ή χαρτιά ανοιχτά. Πηδάμε από το ένα στο άλλο, χωρίς στο τέλος να ολοκληρώνουμε τίποτα. Το ένα μας φαίνεται πιο σημαντικό ή επείγον από το άλλο και παλεύουμε με μια Λερναία Ύδρα εκκρεμοτήτων. Μια τελειώνουμε, δύο εμφανίζονται, με τη μία ασχολούμαστε, μια άλλη μας διεκδικεί.

Βάλτε τελεία. Διαλέξτε την ασχολία, την εκκρεμότητα, την εργασία που θέλετε. ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΗ. Ένα μόνο πράγμα τη φορά. Αποκλείστε ο,τιδήποτε άλλο από το μυαλό σας, αδειάστε το γραφείο σας, χαμηλώστε τα τηλέφωνα, μην απαντάτε σε email. Είναι πολύ απλό, αλλά όλοι διστάζουμε να το κάνουμε. Φοβόμαστε ότι έτσι κάτι σημαντικό θα χάσουμε, κάτι πιο επείγον θα εμφανιστεί. Νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, νομίζοντας ότι έτσι θα ολοκληρώσουμε περισσότερα.

  1. Φέρτε φως και ζωή στις εργασίες σας.

Κι αν καταφέρετε να επικεντρωθείτε σε μία μόνο εργασία, μη βιάζεστε. Μην την ξεπετάξετε χωρίς προσοχή. Είτε επειδή θέλετε να περάσετε στην επόμενη ή επειδή βαριέστε. Μπορεί να αισθάνεστε ότι απλά διεκπεραιώνετε μια αγγαρεία, ότι είναι ένα βάρος που θέλετε να ξεφορτωθείτε. Όλα αυτά μας οδηγούν στο να αναβάλλουμε πράγματα, να μην τα κάνουμε καν, να τα αναθέτουμε σε άλλους. Κι αν βρίσκαμε τρόπους να φωτίσουμε, να αλλάξουμε προσέγγιση στις εργασίες μας, τις μετατρέπαμε σε κάτι ευχάριστο, σε κάτι ζωντανό; Δε θα ασχολούμασταν πιο εύκολα μαζί τους; Δε θα τις ολοκληρώναμε;

Αναρωτηθείτε πώς θα μπορούσατε να κάνετε πιο διασκεδαστικές τις εργασίες ή τον τρόπο που δουλεύετε; Να κάνετε πιο ευχάριστο το χώρο εργασίας; Δείτε πώς μπορείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα από αυτό που κάνετε. Μήπως αυτό που κάνετε προσφέρει σε άλλους; Κι αν σας φέρνει κοντά με άλλους, μήπως είναι πιο ευχάριστο από ότι νομίζατε. Εξερευνείστε τρόπους ή προσεγγίστε τις εργασίες με διαφορετικό τρόπο. Δείξτε περιέργεια, ενδιαφέρον.

  1. Φωτίστε τη ζωή σας γενικά.

Το πιο βασικό όμως είναι πώς ξεκινάμε και βιώνουμε όλη την ημέρα μας και όχι μόνο τη δουλειά μας ή τις εργασίες/εκκρεμότητες που έχουμε να διεκπεραιώσουμε. Αισθανόμαστε χρήσιμοι, έχουμε όρεξη και διάθεση, χαμογελάμε, περνάμε ευχάριστα, νιώθουμε επαρκείς και γεμάτοι, βρίσκουμε κάποιο νόημα σε ό,τι κάνουμε; Η ζωή και η καθημερινότητα είναι κάτι πιο ευρύ, πιο μεγάλο, πιο σημαντικό. Συνδέεστε με άλλους; Αν το σύνολο της ημέρας σας έχει καλή διάθεση, αν ξυπνάτε με αισιοδοξία, νόημα, έμπνευση, τότε και οι υποχρεώσεις θα βγαίνουν πιο εύκολα και ευχάριστα. Φυσικά και δεν μπορούν όλες οι ημέρες να είναι ρόδινες και ευχάριστες. Θα υπάρξουν κι οι δύσκολες ημέρες αλλά κι αυτές πρέπει να τις αποδεχόμαστε. Είναι κομμάτι της ζωής μας.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons