ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς να χρησιμοποιούμε την αποτυχία για να πετύχουμε!

Post by: 13/09/2023 0 comments

«Έχω χάσει περισσότερα από 9.000 σουτ στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια και 26 φορές με εμπιστεύτηκαν για το νικηφόρο σουτ και το έχασα. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά. Γι’ αυτό τα καταφέρνω». Ποιος είναι αυτός που έχει αποτύχει ξανά και ξανά; Ο θρύλος του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν.

Η αποτυχία δεν αρέσει σε κανέναν. Όσες δικαιολογίες κι αν βρίσκουμε, όσο κι αν το κρύβουμε ή το μειώνουμε, το συναίσθημα της αποτυχίας είναι άσχημο. Από την παιδική μας ηλικία, όταν χάναμε στα παιχνίδια στη γειτονιά, αργότερα στα ηλεκτρονικά, μεγαλώνοντας στις εξετάσεις και μετά στα λάθη που κάναμε στα επαγγελματικά μας ή και στα προσωπικά μας. Κουβαλάμε τις αποτυχημένες σχέσεις, τις επιχειρηματικές αποτυχίες.

  • Όσο όμως δεν αρέσει σε κανέναν, τόσο και δεν της ξεφεύγει κανείς.

Και υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι εάν δεν έχεις αποτύχει, ίσως δεν έχεις προσπαθήσει και πολύ ή δεν έχεις πιεστεί. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έχει πει ότι «ένα άτομο που δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν δοκίμασε ποτέ κάτι νέο». Εάν δεν κάναμε λάθη, και αν δεν αποτυχάναμε θα μέναμε στάσιμοι, προβλέψιμοι και βαρετοί.

Το σημαντικό είναι να εστιάζουμε στο τι πήγε λάθος, να μαθαίνουμε από αυτό, να το διορθώνουμε και την επόμενη φορά να μην το επαναλαμβάνουμε. Ο σοφός λαός μας έχει πει: «το πάθημα να γίνεται μάθημα».

  • Εάν αποδεχθούμε ότι οι αποτυχίες είναι κομμάτι της ζωής που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και μετά τις απογοητεύσεις.

Επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας και τις προτεραιότητές μας και συνεχίζουμε τον δρόμο μας. Ο Τόμας Έντισον έχει πει: «Δεν έχω αποτύχει. Μόλις βρήκα 10.000 τρόπους που δεν θα λειτουργήσουν». Η αποτυχία, όπως και τα περισσότερα πράγματα, έχουν δύο όψεις. Και είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε ποια πλευρά του νομίσματος θα δούμε.

  • Αναλογιστείτε τις προηγούμενες επιτυχίες σας.

Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε την αποτυχία σας, σκεφτείτε και καταγράψτε κάθε φορά που πετύχατε στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα εστιάσετε στη συγκεκριμένη αποτυχία και θα δείτε ότι δε σας χαρακτηρίζει συνολικά. Καταγράψτε κάθε φορά που κάποιος σας επαίνεσε για τη δουλειά σας, που άρεσε σε κάποιον κάτι που κάνατε, όλα τα μικρά ή μεγάλα βραβεία ή επιβραβεύσεις που πήρατε, κάθε φορά που βγήκατε μπροστά να μιλήσετε ή να διεκδικήσετε κάτι.

  • Η αποτυχία δεν σας ορίζει.

Η αποτυχία δεν σας χαρακτηρίζει. Δεν είστε εσείς. Είναι απλά κάτι που συνέβη σε αυτή τη φάση. Πολλές φορές το μυαλό μας βλέπει απειλές ή καταστάσεις που δεν υπάρχουν πραγματικά εκεί. Κανείς δε θέλει ή επιδιώκει την αποτυχία. Και κανείς δεν πρέπει να σας κατηγορεί ως αποτυχημένο. Εάν το κάνει, είναι δικό τους πρόβλημα κι όχι δικό σας.

  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει.

Η αποτυχία είναι σαν απώλεια. Χάνουμε κάτι από τον εαυτό μας. Οπότε είναι και φυσιολογικό να θρηνείτε για αυτήν. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να συνέλθει, ιδίως εάν η αποτυχία αφορά κάτι που είχατε επενδύσει, ή κάτι που ήταν σημαντικό για εσάς. Μην θρηνείτε όμως για πάντα. Ορίστε ένα λογικό χρονικό διάστημα για να θρηνήσετε. Μία μέρα, 2; 3; Όταν περάσει αυτό, μαζέψτε τον εαυτό σας και συνεχίστε. Πάρτε τα μαθήματα που σας έδωσε αυτή η αποτυχία και χρησιμοποιήστε τα προς όφελός σας.

  • Επαναπροσδιορίστε το πλάνο σας.

Εάν προσπαθείτε κάτι ξανά και ξανά, ίσως πρέπει να ξαναδείτε τα σχέδιά σας και το πλάνο σας. Υπάρχει άλλος δρόμος ή τρόπος να ακολουθήσετε για να πετύχετε, υπάρχει κάποιος να σας βοηθήσει; Μήπως οι απαιτήσεις σας ή οι προσδοκίες σας είναι υπερβολικές και μη ρεαλιστικές;

Ξαναδείτε λίγο πώς θα κινηθείτε και τι  χρειάζεται να αλλάξετε; Τι πήγε στραβά; Τι δεν δούλεψε; Λάθος εργαλεία; Λάθος συνεργάτες; Μη βλέπετε την αποτυχία σαν εχθρό σας, αλλά σαν δάσκαλο. Ανοίξτε το βλέμμα σας και τους ορίζοντές σας, αποφύγετε να κατηγορήσετε τους άλλους και προχωρήστε στην επόμενη επιτυχία.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons