ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μπορούμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι στη δουλειά μας;

Post by: 06/06/2023 0 comments

Για τους περισσότερους, η δουλειά μας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Αν σκεφτούμε πόσες ώρες περνάμε στο χώρο εργασίας μας, ίσως και περισσότερο από ό,τι σπίτι μας ή με την οικογένειά μας, τότε θα κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι. Και πόσο απαραίτητο είναι να περνάμε καλά, να νιώθουμε χρήσιμοι, ότι μας εκτιμάνε και ότι αναγνωρίζεται η συμβολή μας και οι προσπάθειές μας.

Κι όμως το 1/3 αισθάνεται στρες, αγχώνεται και δεν περνάει καλά στη δουλειά του, θέλει να φύγει και νιώθει εξουθενωμένος.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση και τα συναισθήματά μας για τη δουλειά μας;

Πρώτα από όλα, σκεφτείτε τις απαιτήσεις που έχετε εσείς από το ρόλο σας, κατανοήστε τις δυνατότητες που έχετε και τα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα.

Έχετε κάποια δεξιότητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να εξελίξετε; Υπάρχουν συνάδελφοι ή προϊστάμενοι που είναι διατεθειμένοι να σας βοηθήσουν, υπάρχουν εργαλεία, προγράμματα ή διαδικασίες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά σας πιο εύκολη ή/και ενδιαφέρουσα;

Ελέγξτε όλα τα παραπάνω και αναρωτηθείτε αν τα χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας, αν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε παραπάνω ή αν μπορείτε να βρείτε κι άλλα.

Πολλές φορές το να κάνετε μικρές αλλαγές είτε στις αρμοδιότητές σας, είτε στις ομάδες εργασίας σας, είτε στη νοοτροπία σας, ακόμα και στις απαιτήσεις που έχετε από τη δουλειά σας, τον εαυτό σας και τους συναδέλφους είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε.

Εάν είναι ή απαιτείται κάτι περισσότερο ή μεγαλύτερο, μη διστάσετε να πάτε στο HR ή στο διευθυντή σας.

Με ποια νοοτροπία αντιμετωπίζουμε τη δουλειά μας.

Καθορίστε τι είναι σημαντικό για εσάς στη δουλειά σας και στη ζωή σας. Ιδίως στην εποχή μας και μετά την πανδημία, η εργασία και το σπίτι μπαίνουν το ένα στις ώρες του άλλου και μπερδεύονται. Ξεκαθαρίστε τις προτεραιότητες ανάλογα την ώρα και την στιγμή. Δείτε τις απαιτήσεις που εσείς έχετε από τον εαυτό σας και εξετάστε μήπως βάζετε υπερβολική πίεση στον εαυτό σας ή έχετε υπερβολικές απαιτήσεις που σας προκαλούν άγχος και αρνητικά συναισθήματα για τη δουλειά σας.

Εξετάστε τη συμβολή σας στη συνολική εικόνα της εταιρίας. Είναι σίγουρο ότι όσο απλή ή ασήμαντη σας φαίνεται εσάς η δουλειά σας, είναι σίγουρο ότι για να υπάρχει και να σας πληρώνει κάποιος για αυτή, συνεισφέρετε και προσφέρετε στην εταιρία σας αυτό που σας αναλογεί.

Συναδελφικές σχέσεις.

Όταν περνάμε τόσες ώρες κάθε μέρα στο χώρο εργασίας, οι σχέσεις που αναπτύσσουμε εκεί είναι σημαντικές και πρέπει να μη μας δημιουργούν προβλήματα ή άγχος. Δουλέψτε λοιπόν πάνω στις συναδελφικές σας σχέσεις. Εάν έχετε παρεξηγηθεί ή τσακωθεί με κάποιον, φροντίστε να το συζητήσετε και να λύσετε την παρεξήγηση.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε, πάνω κάτω, τι κάνουν οι συνάδελφοί σας, ιδίως εάν η δική σας δουλειά ή τα καθήκοντά σας εμπλέκονται ή εξαρτώνται από τη δουλειά ή τα καθήκοντα άλλων συναδέλφων. Έτσι θα έχετε μια συνολική εικόνα πώς ο ένας επηρεάζει τον άλλο ή πώς ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο.

Χτίστε σχέσεις που θα κάνουν ευχάριστη την παραμονή σας στη δουλειά και θα σας δίνουν λόγο να πηγαίνετε κάθε μέρα.

Καθήκοντα που σας προσφέρουν ικανοποίηση ή που δεν σας ταλαιπωρούν.

Ελέγξτε τα καθήκοντά σας και δείτε ποια από αυτά σας προσφέρουν ικανοποίηση. Φροντίστε να κάνετε πιο συχνά τα καθήκοντα που σας ικανοποιούν. Δείτε μήπως μπορείτε να αναθέσετε σε κάποιον άλλον τα καθήκοντα που δεν σας αρέσουν και τόσο. Αυτοματοποιήστε κάποιες εργασίες ή καθήκοντα που σας φαίνονται βαρετά ή ανούσια. Κι αν δεν μπορείτε να προωθήσετε ή να αλλάξετε τα καθήκοντά σας ή τις εργασίες σας, δείτε πότε μπορείτε να τις κάνετε ώστε να σας προξενούν το λιγότερο πρόβλημα ή άγχος. Μήπως το πρωί που ξεκινάτε πιο ξεκούραστοι είναι προτιμότερο να κάνετε τις πιο δύσκολες εργασίες ή όταν έχετε πλέον κουραστεί να βάλετε τις πιο ξεκούραστες και ευχάριστες;

Πέρα από βιοποριστικούς λόγους, η εργασία μας καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής μας και του χρόνου μας και ιδανικά θα πρέπει να νιώθουμε δημιουργικοί και αν όχι ευτυχισμένοι, τουλάχιστον όχι δυστυχισμένοι, όταν είμαστε εκεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον εργασιακό σας χώρο και τις ώρες που περνάτε εκεί. Είστε έτοιμοι;

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons