ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Κανόνες συμπεριφοράς και καλών τρόπων που κάνουν τη διαφορά.

Post by: 07/02/2024 0 comments

Οι μεγαλύτεροι από εμάς τους θυμόμαστε, οι νεότεροι τους βλέπουμε σε σειρές εποχής. Οι κανόνες συμπεριφοράς ή το savoir vivre έχουν λίγο ή πολύ χάσει την αίγλη τους και τη σπουδαιότητά τους. Με όχημα την οικειότητα και τις συνθήκες της ηλεκτρονικής εποχής, λίγοι κρατάνε τα προσχήματα. Κι όμως υπάρχουν κάποιοι κανόνες ή συμβουλές που δείχνουν καλούς τρόπους και τελικά μας προσθέτουν πόντους και κάνουν τη διαφορά. Δε χρειάζεται υπερβολή, ούτε όμως να τα ισοπεδώσουμε όλα.

Ας δούμε κάποιες εθιμοτυπικές συμβουλές που είναι ακόμα χρήσιμες:

  • Συστηθείτε με το όνομα και το επίθετό σας. Ιδίως αν πρόκειται για επαγγελματική συνάντηση, δεν αρκεί το μικρό όνομα. Πείτε καθαρά και αργά το ονοματεπώνυμό σας. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να σας βρει κάποιος ή να σας αναζητήσει και θα δώσετε μια βαρύτητα και σοβαρότητα στη γνωριμία σας.
  • Μασάτε με το στόμα κλειστό. Είναι πολύ αγενές και δυσάρεστο να μασάει ο άλλος με ανοιχτό το στόμα. Δε χρειάζεται ούτε να ακούγεται ούτε να βλέπουν οι συνδαιτημόνες σας τι τρώτε. Περιμένετε να καταπιείτε και μετά πάρτε το λόγο ή γελάστε έντονα.
  • Αποδεχτείτε τις φιλοφρονήσεις και τις ευγενικές χειρονομίες. Εάν σας τύχει κάποιος να σας κρατήσει την πόρτα ή να προθυμοποιηθεί να σας βοηθήσει με κάτι, απλά αποδεχτείτε το με ένα χαμόγελο και ένα ευχαριστώ.
  • Πείτε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ». Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι πλέον που τις θεωρούν περιττές ή υπερβολικές. Αυτές οι μαγικές λεξούλες, όπως μας έλεγαν οι γονείς μας και οι δάσκαλοι, συνεχίζουν, όμως, να κρατάνε τη μαγεία τους και να κάνουν θαύματα. Δώστε το παράδειγμα στα παιδιά σας αλλά και στους γύρω σας και χρησιμοποιείστε τις. Δείχνει ευγένεια και σεβασμό.
  • Δώστε όλη την προσοχή σας στο συνομιλητή σας. Όταν μιλάτε με μια φίλη σας για τα παιδιά σας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, κοιτάξτε τη στα μάτια όταν σας μιλάει, και δείξτε ότι την προσέχετε. Το ίδιο θα θέλετε κι εσείς, όταν έρθει η σειρά σας να μιλήσετε.

 

  • Ντυθείτε ανάλογα με την περίσταση. Το να επιλέγετε τα ρούχα σας, σύμφωνα με την περίπτωση και ανάλογα ποιος έχει καλέσει και πού ή πού έχετε να πάτε, δηλώνει σεβασμό και εκτίμηση. Το να περιποιηθείτε τον εαυτό σας και να μην πάτε με τα ρούχα που καθαρίζετε στην ενημέρωση του σχολείου του παιδιού σας δείχνει σεβασμό στους δασκάλους του και ότι εκτιμάτε την προσπάθειά τους. Δείχνει επίσης σεβασμό στο ίδιο το παιδί σας που φέρνετε τον καλό σας εαυτό σε κάτι που το αφορά. Δε χρειάζεται υπερβολές, αλλά μέτρο.
  • Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας και την ευχαρίστησή σας. Όταν σας έχουν καλέσει κάπου, στείλτε ένα ευχαριστήριο μήνυμα ότι περάσατε όμορφα. Εάν έχετε καλέσει εσείς και σας τίμησαν με την παρουσία τους, ευχαριστήστε τους που ήρθαν. Είναι πολύ όμορφες κινήσεις που εκτιμούνται, παρόλο που μπορεί να μην θεωρούνται πλέον απαραίτητες.

Το να κρατάμε κάποιες συνήθειες καλών τρόπων είναι στάση ζωής απέναντι στους άλλους, δεν μας κάνει οπισθοδρομικούς ή παλιομοδίτες, αλλά εκφράζει το σεβασμό μας στο πρόσωπο των άλλων. Θεωρώ ότι κάποιες κινήσεις ευγένειας και σεβασμού, θα είναι πάντα εκτιμητέες, δείχνουν ένα επίπεδο και μία παιδεία που ομορφαίνει τη ζωή μας.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons