ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν η μαμά εργάζεται πολλές ώρες.

Post by: 06/05/2018 0 comments

Το πιο αγχωτικό και δύσκολο επάγγελμα του κόσμου πρέπει να είναι αυτό της εργαζόμενης μητέρας.

Καταρχάς μιλάμε για 2 δουλειές. Μία η επαγγελματική ενασχόληση που προσφέρει τα προς το ζην, και μία αυτή της μητέρας που δεν πληρώνει αλλά έχει τη μεγαλύτερη πίεση, άγχος, κούραση αλλά και ανταμοιβή. Αυτή η δεύτερη δουλειά, μάλιστα, είναι 24/7.

Τι γίνεται, όμως, όταν η μητέρα δεν είναι απλά μια εργαζόμενη αλλά αναγκαστικά πρέπει να δουλεύει πολλές ώρες και να χαρακτηρίζεται εργασιομανής;

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολλές ώρες εργασίας των γονιών, ιδίως των μαμάδων, επηρεάζει αρνητικά την οικογένεια. Σημαντικές στιγμές χάνονται, εκδηλώσεις, παραστάσεις ή αθλητικές αγώνες, πάρτι, ασθένειες, έρωτες. Οι σύντροφοι αισθάνονται παραμελημένοι και ότι αναλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη της ανατροφής των παιδιών.

Όπως λέει και ο σοφός λαός μας, 2 καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη δε χωράνε.

  1. Χρειάζεστε όση βοήθεια, μπορείτε να έχετε. «Εκμεταλλευτείτε» γιαγιάδες, παππούδες, φίλους, γείτονες που μπορούν να βοηθήσουν. Βρείτε μια νταντά, μια παιδαγωγό, μια γυναίκα για τις δουλειές του σπιτιού 1-2 φορές την εβδομάδα (ανάλογα με τα οικονομικά σας)
  2. Προγραμματίστε και πάρτε το σοβαρά

Ο καλός προγραμματισμός είναι το α και το ω. Οργανώστε το πρόγραμμα όλης της οικογένειας, ποιος κάνει τι, ποιος παίρνει ποιο παιδί από ποια δραστηριότητα, τα ψώνια, το καθαριστήριο, το πλυντήριο. Προγραμματίστε χρόνο για τον εαυτό σας και το σύντροφό σας, για τους φίλους σας.

  1. Οριοθετήστε τη δουλειά και το χρόνο σας.

Προσπαθήστε να μη δουλεύετε πολλές ώρες. Αντί αυτού, δουλέψτε πολύ και σκληρά εντός του κανονικού σας ωραρίου. Οργανώστε τη δουλειά σας, αποφύγετε καθυστερήσεις, μην υποκύπτετε σε χρονοτριβές και περισπασμούς, μειώστε τα ανώφελα meeting, μη χασομεράτε. Εάν χρειαστεί να δουλέψετε παραπάνω τα απογεύματα ή τα ΣΚ, φροντίστε να μην είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση.

  1. Διώξτε τις τύψεις.

Καλούμαστε να παίξουμε τόσους πολλούς ρόλους στην καθημερινότητά μας που σίγουρα δε θα είμαστε τέλειοι σε όλους. Το περισσότερο που κάνουμε είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Μην είστε σκληροί με το εαυτό σας.

  1. Γίνετε καλά παραδείγματα για τα παιδιά σας.

Θυμηθείτε πόσα πράγματα από όσα κάνετε ή λέτε είναι πράγματα που έλεγαν ή έκαναν οι γονείς σας. Τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρι όσα βλέπουν και μιμούνται τους γονείς τους. Δείξτε τους τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή.

  1. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή, αφοσιωθείτε περισσότερο στη δουλειά σας, δεν πειράζει.

Υπάρχουν στιγμές και περίοδοι της ζωής μας που πρέπει να γίνει και αυτό. Μη νιώθετε τύψεις, εξηγήστε στην οικογένειά σας και στα παιδιά σας, αν είναι σε ηλικία που μπορούν να καταλάβουν ότι αυτή την περίοδο πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στη δουλειά σας, ότι αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την αγάπη σας και επιβεβαιώστε τους ότι θα κρατήσει για λίγο. Και φροντίστε να μην παρασυρθείτε και να κρατήσει όντως για λίγο.

Φωτό από: 9Honey – Nine

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons