ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επικοινωνείτε καλύτερα.

Post by: 04/06/2024 0 comments

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο άνθρωπος είναι από την φύση του κοινωνικό ον και δύσκολα μπορεί να υπάρξει και να επιβιώσει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε δηλαδή φτιαγμένοι να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε με τους άλλους τόσο για να εξελισσόμαστε όσο και για να επιβιώσουμε.

Πόσο δύσκολο όμως είναι ορισμένες φορές να επικοινωνούμε με τους άλλους; Πόσες φορές δεν έχετε πει: «καλά, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με τίποτα».

Πολλές φορές, έχω ήδη κρίνει ή σκεφτεί τι θα μου πει ο άλλος, τι σκέφτεται ή τι θέλει από μένα. Όμως, τις περισσότερες φορές η κρίση αυτή έχει γίνει με τα δικά μου πιστεύω ή τις δικές μου πεποιθήσεις. Δεν το έχω συζητήσει με τον άλλον, δεν τον έχω ακούσει. Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα; Με μεγαλύτερη επιτυχία με τους άλλους.

  1. Δείξτε αληθινό ενδιαφέρον.

Τόσο σπάνιο σήμερα, να ενδιαφερεθούμε πραγματικά για το τι έχει να μας πει ο άλλος. Να συγκεντρωθούμε σε αυτό που μας λέει, να είμαστε ενεργητικοί ακροατές.

  • Απομακρύνετε το κινητό σας.

Με τα μηνύματα, τα social media και τα email το κινητό μας χτυπάει όλη την ώρα. Αν εκείνη τη στιγμή, προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον, είναι σίγουρο ότι δε θα μπορούμε να προσέξουμε τι μας λέει. Και θα το εισπράξει και ο ίδιος ότι δεν είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτόν και θα επηρεαστεί η επικοινωνία μας και η σχέση μας. Και μετά από κάθε διακοπή ή σπάσιμο της προσοχής μας, αργούμε να ξανασυγκεντρωθούμε και να συνεχίσουμε την ακρόαση και τη συμμετοχή μας στη συζήτηση.

  • Ξεκινήστε την επικοινωνία με θετική διάθεση και εμπιστοσύνη.

Χωρίς προκαταλήψεις, αρνητική διάθεση και χωρίς αμυντικά τείχη. Δώστε την ευκαιρία στον άλλο να σας πλησιάσει, ακούστε με ανοιχτά αυτιά και διάθεση τι σας λέει, και κρίνετε με θετική διάθεση. Τις περισσότερες φορές έχουμε ήδη αποφασίσει αν είμαστε υπέρ ή κατά του άλλου και του τι θα μας πει, χωρίς στην ουσία να ακούμε τι  μας λένε.

  • Επαναλάβετε τι έχετε ακούσει και καταλάβει από τον άλλο.

Συνήθως βιαζόμαστε να σκεφτούμε και να προβάρουμε την απάντησή μας προς τον άλλο, ουσιαστικά χωρίς να έχουμε ακούσει τα επιχειρήματά τους ή τι μας λένε. Έτσι όμως οι παρεξηγήσεις και οι παρερμηνείες αλλοιώνουν την επικοινωνία και χαλάνε τις σχέσεις. Ανά διαστήματα λοιπόν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πείτε τι έχετε καταλάβει και κατανοήσει, ώστε να σας επιβεβαιώσει ο άλλος ότι αυτό είπε και αυτό εννοούσε. Εάν κάτι έχει παρερμηνευτεί ή ακουστεί αλλιώς, θα υπάρχει η δυνατότητα να διευκρινιστεί και να αποσοβηθούν παρεξηγήσεις.

  • Μη κρατάτε πράγματα μέσα σας.

Εάν κάτι υποβόσκει και δεν το συζητάτε αλλά αντίθετα το κλώθετε μέσα σας ψάχνοντας για ερμηνείες, απλά φουντώνετε τη δυσαρέσκειά σας. Κάθε περιστατικό ή υπόνοια προσθέτει αντίδραση και θυμό στα προηγούμενα, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση χωρίς υπόσταση. Συζητήστε αμέσως ό,τι σας προβληματίζει ή σας ενοχλεί χωρίς να αφήνετε το χρόνο να περνάει προσθέτοντας εικασίες, παρερμηνείες.

Η επικοινωνία, κάθε είδους είναι καθημερινή. Δεν είναι ανάγκη να είναι δύσκολη αρκεί να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες και να έχουμε καλή διάθεση και σκοπό να επικοινωνήσουμε αληθινά με τους γύρω μας. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons