ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Εννέα και μια απαντήσεις για τη Λεμφική Μάλαξη

Post by: 22/03/2012 0 comments

Τι είναι το λεμφικό σύστημα;
Για να μπορεί να επιβιώσει ο οργανισμός μας πρέπει:
α) να τροφοδοτείται σε κάθε σημείο του με υλικά που θα του επιτρέψουν να έχει πρώτες ενεργειακές ύλες, κάτι που διασφαλίζεται με το αίμα και την κυκλοφορία.
β) να υπάρχει σύστημα που παροχετεύει τα άχρηστα υλικά, τα προϊόντα του μεταβολισμού, τις τοξίνες, ό,τι άχρηστο και επιβλαβές, και να τα μεταφέρει εκεί που θα διυλιστούν και τελικά θα απορριφθούν από τον οργανισμό.
Τα συστήματα παροχέτευσης του οργανισμού, είναι κυρίως το φλεβικό σύστημα που αναλαμβάνει περίπου το 90% του έργου και το λεμφικό σύστημα που αναλαμβάνει το υπόλοιπο 10%.
Κάθε όργανο του σώματος, κάθε ιστός που περιέχει αιμοφόρα αγγεία, περιέχει και λεμφικά. Η λέμφος, το υγρό δηλαδή των λεμφικών αγγείων, είναι εκείνη που θα διώξει από τους ιστούς τα πλεονάσματα νερού, πρωτεΐνες, προϊόντα του μεταβολισμού, ξένες προς τον οργανισμό ουσίες, καρκινικά κύτταρα και άλλα. Στη συνέχεια, αφού περάσει από τα λεμφογάγγλια, (ειδικούς αδένες του λεμφικού συστήματος), όπου θα φιλτραριστεί και εκεί θα κατακρατηθούν πολλές τοξίνες, αντιγόνα, καρκινικά κύτταρα και θα καταστραφούν, οδηγείται στο καρδιοαγγειακό σύστημα και, στη συνέχεια, ακολουθεί τους μεγάλους δρόμους μαζί με το αίμα στις φλέβες, που οδηγούν στην αποβολή στο περιβάλλον.

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος του λεμφικού συστήματος;
α) να παροχετεύει τα υλικά που δεν αποβάλλονται από τις φλέβες, αποσυμφορώντας τους ιστούς και προλαμβάνοντας τα οιδήματα.
β) να ενισχύει την αμυντική λειτουργία του οργανισμού καταστρέφοντας στα λεμφογάγγλιά του τοξίνες, αντιγόνα, καρκινικά κύτταρα.

Πότε παρεμποδίζεται η λεμφική κυκλοφορία;
Μερικές φορές κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες παράγεται περισσότερο υγρό στους ιστούς, που, για να παροχετευτεί, χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί η ικανότητα μεταφοράς τόσο του φλεβικού όσο και λεμφικού δικτύου. Συνήθως αυτή η προσαρμογή γίνεται αυτόματα από τον οργανισμό. Σε άλλες, όμως, περιπτώσεις για να αυξηθεί αυτή η ικανότητα χρειάζονται θεραπευτικές παρεμβάσεις, με κυριότερη τη λεμφική μάλαξη.Υπάρχουν επίσης προβλήματα του λεμφικού συστήματος που μπορεί να είναι κληρονομημένα (συγγενής ανεπάρκεια – με έλλειψη ικανού αριθμού λεμφαγγείων για την παροχέτευση) αλλά και επίκτητα (αιτία των οποίων μπορεί να είναι απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις με αφαίρεση λεμφαδένων – για παράδειγμα μαστεκτομή -, παράσιτα, χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, κλπ).Στις περιπτώσεις αυτές η ροή της λέμφου διακόπτεται ή επιβραδύνεται είτε λόγω βλάβης στα ίδια τα αγγεία, είτε στα λεμφογάγγλια που είναι συλλέκτες της λέμφου. Τότε, η συνεχώς και φυσιολογικά παραγόμενη από τους ιστούς λέμφος λιμνάζει κι έτσι δημιουργείται οίδημα, το επονομαζόμενο λεμφοίδημα, ένα οίδημα πλούσιο σε πρωτεΐνες. Το οίδημα αυξάνεται μάλιστα, επειδή η συσσώρευση πρωτεϊνών από τη μη παροχετευμένη λέμφο προκαλεί την εισροή μεγαλύτερων ποσοτήτων υγρού. Η παρουσία του οιδήματος μειώνει την οξυγόνωση των ιστών.

Μπορούμε να ενισχύσουμε το ρόλο του λεμφικού συστήματος;
Η λέμφος διατρέχει τα λεμφικά αγγεία αργά, με πολύ μικρότερη ταχύτητα από το αίμα που κυλά γρήγορα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Σε περιπτώσεις ανάγκης μπορεί και επιβάλλεται να πολλαπλασιαστεί η ταχύτητα ροής της λέμφου. Αυτό επιτυγχάνεται από τον ίδιο τον οργανισμό αλλά μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με εξωτερικές παρεμβάσεις όπως η λεμφική μάλαξη.

Τι είναι η λεμφική μάλαξη;
Πρόκειται για ειδική μέθοδο μάλαξης που αφορά στην αποτελεσματική ενίσχυση της λεμφικής κυκλοφορίας. Έχει δοκιμαστεί για πολλά χρόνια στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος και όταν εκτελείται σωστά, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική (από το βιβλίο του Δημήτρη Σφετσιώρη «Θεραπευτική Μάλαξη»).
Για να μπορεί ο κλινικός να εκτελεί σωστά και αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη μάλαξη, πρέπει να γνωρίζει ενδελεχώς τόσο την ανατομία όσο και τη φυσιολογία και παθοφυσιολογία του λεμφικού συστήματος. Το βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι ο σχεδιασμός της. Η τεχνική υπακούει στα φυσιολογικά πρότυπα λειτουργίας του συστήματος και στην ανάλυση του προβλήματος.

Η λεμφική μάλαξη είναι χρήσιμη μόνο σε παθολογικές καταστάσεις;
Η λεμφική μάλαξη είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση κάθε μορφής λεμφοιδήματος. Χωρίς αυτήν, η θεραπεία είναι ελλιπής και αναποτελεσματική. Όσο πιο πρώιμη είναι η αντιμετώπιση των παθολογίας τόσο ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η μείωση και ο έλεγχος των λεμφοιδημάτων.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά;
Σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά μετά από μια ηλικία η επιτάχυνση της ροής της λέμφου είναι πολύ χρήσιμη. Η αποβολή του υπερβάλλοντος υγρού από το σώμα μας, επιτρέπει την βέλτιστη οξυγόνωση των ιστών, την ταχύτερη ανασύνθεση, την ταχύτερη τροφοδοσία των κυττάρων με δομικά και ενεργειακά υλικά. Ακόμη σπουδαιότερη είναι η, μέσω του φιλτραρίσματος της λέμφου στα λεμφογάγγλια, ενίσχυση της αμυντικής λειτουργίας του οργανισμού. Είναι προφανές ότι η εξάλειψη των τοξινών, των καρκινικών και μη φυσιολογικών κυττάρων, πρωτεϊνών και λιπιδίων, είναι ευεργετική.

Με ποια συχνότητα πρέπει να γίνεται η λεμφική μάλαξη για προληπτικούς λόγους;
Η σωστή απάντηση είναι βέβαια ότι αυτό εξαρτάται από την αξιολόγηση του κλινικού. Συνήθως όμως στην αρχή δύο φορές την εβδομάδα είναι επαρκείς, στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα, μετά κάθε δύο εβδομάδες.

Χρειάζεται κάτι να προσέχει κανείς;
Η ειδική αυτή μάλαξη επειδή ενεργοποιεί σημαντικά την κυκλοφορία της λέμφου, μπορεί να προκαλέσει παροδική αίσθηση κόπωσης και αυξημένη διούρηση.

Έχει άλλα αποτελέσματα η λεμφική μάλαξη;
Η ειδική αυτή μάλαξη, λόγω της φύσης της, είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική, καθησυχαστική και ευχάριστη, συμβάλλει λοιπόν στην αντιμετώπιση του στρες. Σωματοθεραπευτικές παρεμβάσεις, που από τη φύση τους είναι δυναμικές, μπορούν να συντελέσουν στη σωματικο-ψυχική ισορροπία, στην ανανέωση της αναγνώρισης του σώματος και στην επιβεβαίωση του σωματικού σχήματος.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons