ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για ψητή γαλοπούλα με γλάσο από βερίκοκο και σάλτσα φρέσκων μυρωδικών.

Post by: 20/12/2023 0 comments

Γιορτινή γαλοπούλα που θα σας μείνει αξέχαστη. Το γλάσο από μαρμελάδα βερίκοκο της δίνει ωραία χρώμα, ενώ με το ζουμί της και διάφορα μυρωδικά φτιάχνουμε στο λεπτό μια νοστιμότατη σαλτσούλα για να τη συνοδεύσουμε.

Υλικά
(για 12 μερίδες)

  • 1 γαλοπούλα γύρω στα 7 κιλά
  • 1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
  • 6 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες και λιωμένες
  • 6 κλωνάρια θυμάρι
  • 4 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 4 κλωνάρια φασκόμηλο
  • 1 φρέσκο φύλλο δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γλάσο

  • 3/4 φλιτζανιού μαρμελάδα βερίκοκο
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 3 φλιτζάνια ζωμό γαλοπούλας- κοτόπουλου- ή άλλο ζωμό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μισή ώρα πριν την ψήσουμε. Στεγνώνουμε τη γαλοπούλα καλά και την τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα, μέσα σε ένα ταψί. Αλείφουμε εξωτερικά με το ελαιόλαδο και την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω. Γεμίζουμε την κοιλιά με το λεμόνι, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το φύλλο δάφνης. Τοποθετούμε θερμόμετρο ψησίματος σε ένα μπούτι της γαλοπούλας. Την ψήνουμε για 2 1/2 ώρες περίπου, ή μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 75 βαθμούς.
2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο με τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το φασκόμηλο και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα περίπου, να αραιώσει λίγο.
3. Αλείφουμε τη γαλοπούλα με το μισό γλάσο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου. Αλείφουμε και με το υπόλοιπο γλάσο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμη, μέχρι η γαλοπούλα να πάρει βαθύ χρώμα και το θερμόμετρο να γράψει 80 βαθμούς. Γέρνουμε τη γαλοπούλα να στραγγίξουν οι χυμοί στο ταψί. Τη μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
4. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος από το ταψί. Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας, σε δυνατή φωτιά, και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ξύνοντας τα υπολείμματα στον πάτο του ταψιού.
5. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο. Αφαιρούμε 3 1/2 φλιτζ. από το υγρό του ταψιού, τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πυκνώσει ελαφρώς η σάλτσα, περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε στη σάλτσα τον μαϊντανό, το φασκόμηλο και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε μια σαλτσιέρα και τη διατηρούμε ζεστή για να τη σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons