ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμα: 3 νόστιμες συνταγές!

Post by: 06/04/2024 0 comments

Ας κάνουμε τη νηστεία ξεχωριστή και πιο νόστιμη, μέσα από δύο πιάτα που μυρίζουν μαμά και ένα γλυκό που μας ταξιδεύει στα αθώα και ανέμελο παιδικά μας χρόνια.

 

  1. Φασόλια μαυροµάτικα σαλάτα.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 φλιτζάνια μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα και στραγγισμένα
  • μισό μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τα μαγειρεμένα φασόλια, το κρεμμύδι και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε απαλά για να συνδυαστούν τα υλικά. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μπολ σερβιρίσματος. Μπορούμε να τη φτιάξουμε μία μέρα νωρίτερα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.

 

  1. Πικάντικες γαρίδες στο τηγάνι.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 500 γραμμάρια γαρίδες, καθαρισμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά τσίλι (όπως χαλαπένιο), κομμένη σε κυβάκια (με ή χωρίς τους σπόρους)
  • 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτά φετάκια
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

  1. Αφού πλύνουμε, ξεφλουδίσουμε και καθαρίσουμε τις γαρίδες, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κορν φλάουρ, τα πιπέρια και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Ζεστάνουμε λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο, τη μισή πιπεριά τσίλι και το μισό φρέσκο κρεμμυδάκι, και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγανά και να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν ροζ και να σκληρύνουν.
  3. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο φρέσκο κρεμμυδάκι και την πιπεριά, ανακατεύουμε και τσεκάρουμε το αλατοπίπερο. Τις σερβίρουμε ζεστές με ρύζι, σαλάτα ή ένα πιάτο λαχανικών.

 

  1. Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και κουκουνάρι

Υλικά (για μία μέτρια φόρμα)

  • ¾  φλιτζανιού ηλιέλαιο
  • ¼ φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • φλούδα από μισό λεμόνι ακέρωτο
  • φλούδα από μισό πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 3-4 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι.
  2. Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο και σε χαμηλή θερμοκρασία σοτάρουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί δεν θέλουμε το σιμιγδάλι να μας καεί. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Όσο πιο πολύ σοτάρουμε, τόσο πιο σκούρος και βαρύς γίνεται ο χαλβάς. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες.
  3. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο και με προσοχή με μια κουτάλα το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλει προσοχή και να είμαστε και λίγο μακριά γιατί το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι κάνει φουσκάλες και πιτσιλάει παντού. Αφού ρίξουμε όλο το σιρόπι βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ο χαλβάς να μείνει στεγνός και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε ο χαλβάς είναι έτοιμος.
  4. Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά) και λίγη τριμμένη κανέλα.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons