ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για χριστουγεννιάτικα γλυκά πιτάκια (mince pies).

Post by: 18/12/2023 0 comments

Τα mince pies είναι ένα από τα κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά των Βρετανών. Αυτά τα πιτάκια γεμίζονται με ένα μείγμα που ονομάζεται mincemeat (δεν περιέχει κρέας, αλλά αποξηραμένα ψιλοκομμένα φρούτα, μπαχαρικά και αλκοόλ), το οποίο πωλείται και έτοιμο σε σουπερμάρκετ και ντελικατέσεν. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή για να τα φτιάξετε με δική σας ζύμη αλλά και γέμιση.

Υλικά (για περίπου 40 πιτάκια)

  • 220 γραμμάρια αλεύρι
  • 170 γραμμάρια βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

Για τη γέμιση (mincemeat)

  • 100 γραμμάρια μήλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη
  • φλούδα από 1/2 λεμόνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
  • 100 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 300 γραμμάρια σταφίδες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σκόνη
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεσ

1. Φτιάχνουμε τη γέμιση:  Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για λίγα δευτερόλεπτα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
2. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι. Την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα κουπ πατ. Πιέζουμε τον κάθε κύκλο στην κάθε θήκη ενός ταψιού για μίνι τάρτες ή για μικρά μάφιν και βάζουμε μέσα 1 κουταλάκι από τη γέμιση. Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια ή σε σχήμα αστεριού ή σε άλλο σχέδιο που μας αρέσει και με αυτά καλύπτουμε τη γέμιση.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
5. Αφήνουμε να κρυώσουν, τα αφαιρούμε προσεκτικά από τη φόρμα και γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons