ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τι πρέπει να προσέχουμε στις επαγγελματικές συνεντεύξεις;

Post by: 08/10/2019 0 comments

Για πάρα πολλούς ανθρώπους, η ώρα της επαγγελματικής συνέντευξης φέρνει άγχος και δυσανασχέτηση. Η συνέντευξη αποτελεί το εισιτήριο για την επαγγελματική μας σταδιοδρομίας και η επιτυχής διεκπεραίωσή της είναι απαραίτητη. Άλλωστε, δε γίνεται να μας αρέσουν όλα το ίδιο, μερικά πράγματα είτε μας αρέσουν, είτε όχι, πρέπει να γίνονται! Παραθέτουμε λοιπόν κάποια ”μυστικά” για μια επιτυχή συνέντευξη.

1. Το πιο σημαντικό προτέρημα.
Σε μια συνέντευξη αναφέρουμε πάντα ένα κύριο χαρακτηριστικό που πιστεύουμε ότι μας διακρίνει. Ο λόγος που το αναδεικνύουμε και το αναλύουμε, είναι για να μπορεί να υπολογίσει ο εργοδότης εκείνα που μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερα και ευκολότερα. Θα ήταν καλό να αποφύγουμε γενικές φράσεις του στιλ ”κάνω τα πάντα και είμαι συνεργάσιμος”. Αναφέρουμε παραδείγματα από την εμπειρία μας. Θα αναφερθούμε δηλαδή, στην κυρίαρχη δεξιότητά μας που αξίζει να ”αγοράσει” κάποιος και που ξεκλειδώνει άλλες ικανότητες και δεξιότητες που έχουμε.

2. Το κυρίαρχο ελάττωμά μας.
Είναι πασίγνωστο ότι στη συνέντευξη κάνουμε self-promotion. Όχι γιατί γίναμε ”ψώνια” αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι για να μας κάλεσαν σε συνέντευξη, κάτι έχουν δει στο βιογραφικό. Σε αυτήν την πτυχή της συνέντευξης μπορούμε να αναφέρουμε κάτι που μας δυσκολεύει καθημερινά και που προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Η διόρθωση λαθών είναι πολύ πιο αξιέπαινη από το να κάνουμε κάτι σωστό απευθείας. Ας αποφύγουμε πράγματα του στιλ ”είμαι λεπτολόγος ή δίνω βάση σε λεπτομέρειες κτλ” καθώς τα λένε όλοι…

3. Πενταετές όραμα.
Η αναφορά μας σε ένα πενταετές πλάνο δίνει στον εργοδότη την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι οργανωτικός και που δεν ”παίζει” με την καριέρα του. Επίσης αφήνει ψήγματα διορατικότητας και θέλησης για εξέλιξη. Το καλύτερο πράγμα που έχουμε να πούμε αναφορικά με το πενταετές όραμά μας, είναι οτι θέλουμε να εξελιχθούμε. Για παράδειγμα, αφού βελτιώσουμε ένα τμήμα στο οποίο σκοπεύουν να μάς προσλάβουν, να μεταπηδήσουμε σε κάποιο άλλο το οποίο θα ζητά τα προσόντα και τις δεξιότητές μας.

4. Γιατί να πάρουμε εμείς τη θέση;
Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ερώτηση που γίνεται πολύ συχνά σε συνεντεύξεις από εργοδότες. Γιατί είναι δύσκολη; Γιατί πρέπει ουσιαστικά, να περιαυτολογήσουμε. Δεν είναι όμως έτσι. Μπορούμε να αναφέρουμε με σύντομο τρόπο (bullet points) τις αποστολές με τις οποίες είχαμε επιφορτιστεί σε προηγούμενα εργασιακά περιβάλλοντα. Η χρήση φράσεων όπως, “συμμετείχα ενεργά στην επαναλειτουργία του τμήματος δημοσίων σχέσεων” ή ”μου δόθηκε η ευκαιρία να ανασυγκροτήσω το γραφείο της Αθήνας και η ανασυγκρότηση στέφθηκε από επιτυχία” δίνει το στίγμα μας.

5. Η πλήρης παρουσίαση του εαυτού μας.
Είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάσουμε μια γενική εικόνα του εαυτού μας. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή για μια σειρά από πράγματα. 1. Η περιγραφή να ρέπει προς τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες. 2. Αναφορά σε εθελοντικές μας δράσεις. 3. Δεν αναφέρουμε πράγματα της ιδιωτικής και προσωπικής μας ζωής, ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα. 4. Η παρουσίαση του εαυτού μας χρειάζεται να είναι σύντομη και να μην είναι κουραστική. 5. Πριν την κάθε συνέντευξη να έχουμε διακρίνει το ουσιώδες που πρέπει να αναφερθεί, από το λιγότερο σημαντικό. 6. Η παρουσίαση να έχει ημερολογιακή ροή. Να αναφέρουμε σύντομα τα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με τίτλο επαγγέλματος, εταιρεία και καθήκοντα. Όλα να είναι λοιπόν στοχευμένα ώστε να στείλουμε μήνυμα στην εργοδοσία ότι είμαστε συγκροτημένοι στη σκέψη και ουσιαστικοί.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons