ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο μόνος κόσμος που μπορεί να αλλάξει, είναι ο δικός σου.

Post by: 19/05/2020 0 comments

Έχουμε αποδεχτεί ότι η αλλαγή είναι ο κινητήρας για τις φιλοδοξίες μας και για να πετύχουμε σε ό,τι έχουμε μέσα στα όνειρά μας. Η αλλαγή είναι η ατμομηχανή της εξέλιξης και της βελτίωσης και δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό. Το θέμα όμως είναι άλλο: Τι μπορούμε να αλλάξουμε και τι όχι; Τι είναι στα χέρια μας και τι δεν είναι; Που ο χρόνος που αναλώνουμε πιάνει τόπο και που όχι;

Αυτοπεποίθηση και καλή πρόθεση.

Η αυτοπεποίθησή μας, ορισμένες φορές, μας προδίδει. Νομίζουμε οτι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Δεν είναι όμως έτσι. Η πραγματική αυτοπεποίθηση, συνδέεται με την καλή αντίληψη της πραγματικότητας. Ξέρουμε τα πράγματα στα οποία είμαστε ικανοί και μπορούμε να παρέμβουμε και σε ποιά πράγματα, όσο καλοί και αν είμαστε, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Και κάτι άλλο μπορεί να μας προδώσει, παρόλο που είναι ένα καλό χαρακτηριστικό: η καλή μας πρόθεση.

Σκέψου αυτά τα δύο. Την αυτοπεποίθηση και την καλή σου πρόθεση. Πόσες φορές τις επιστράτευσες για να αλλάξεις πράγματα που αφορούν φίλους, γνωστούς, άλλους ανθρώπους γενικά; Δεν χάρηκες τις περισσότερες φορές από τα αποτελέσματα. Ένιωσες οτι δεν έχεις ικανότητες, οτι έχεις δυνατότητες περιορισμένες. Στέκουν όμως αυτές οι σκέψεις; Μάλλον όχι. Ώρα να δούμε τα όρια της επιρροής μας. Όση δύναμη και αν έχουμε, αν σπρώχνουμε έναν τοίχο, αυτός σίγουρα δε θα κουνηθεί. Δε φτάνουν οι ικανότητες, η αυτοπεποίθηση και οι καλές μας προθέσεις για να αλλάξουμε πράγματα. Είναι και ζήτημα της θέλησης και των ικανοτήτων εκείνων που προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε προκειμένου να αλλάξουν.

Να περιμένεις αλλαγές μόνο από τον εαυτό σου.

Η ωριμότητα είναι πολύ σημαντική ιδιότητα. Είτε στην προσωπική μας ζωή και στις επιλογές που κάνουμε σε αυτήν, είτε στην επαγγελματική μας, αυτό που καθορίζει την αποτελεσματικότητά μας είναι η ωριμότητα. Ώριμοι είμαστε όταν ξέρουμε τα όρια κάποιου πράγματος, έστω στο περίπου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζητήματα των πραγμάτων που μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε.

Τα όσα αφορούν εμάς τους ίδιους, αποτελούν ζητήματα δικής μας επιλογής. Αν, για παράδειγμα, θέλουμε να είμαστε στη ζωή μας περισσότερο προσεκτικοί – από εδώ και πέρα – στο τι λέμε και που το λέμε, μπορούμε να το επιλέξουμε εμείς. Έχουμε να κάνουμε με τον εαυτό μας και με το δικό του σύμπαν. Δεν ισχύει το ίδιο όμως όταν πρόκειται για άλλους ανθρώπους. Αυτός που σίγουρα μπορεί να αλλάξει, είσαι εσύ γιατί το θέλησες, το επέλεξες και το προσπάθησες. Από εκεί και πέρα, δεν μπορείς να απαιτείς από κανέναν άλλον να αλλάξει, όση προσπάθεια και αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις. Έξω από εσένα, πολύ λιγότερα βρίσκονται στο χέρι σου. Πάντα λοιπόν, είναι πολύ σοφό να περιμένουμε αλλαγές μόνο από τον εαυτό μας. Από εκεί και πέρα, βοηθούμε όπου μπορούμε και χωρίς να αποκτούμε εμμονές, προκειμένου να αλλάξουν πράγματα που ανήκουν στα χέρια άλλων ανθρώπων.

Φωτό από: Psychologies

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons