ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Η ουσία της ηγεσίας, είναι να δεις το παγόβουνο, πριν το χτυπήσει ο Τιτανικός». Αριάννα Χάφινγκτον

Post by: 21/05/2019 0 comments

Η επιχειρηματικότητα, είναι σαν τη λογοτεχνία…Περισσότερη έμπνευση, παρά γνώση. Οι διευθυντές των επιχειρήσεων, χρειάζονται στην καθημερινότητά τους ισχυρή διαίσθηση και οφείλουν να γνωρίζουν τα όρια της λογικής. Αν δεν βλέπεις «μπροστά», ο κόσμος των επιχειρήσεων θα σε εξαντλήσει…

Θέλεις να ζήσεις το «τώρα», αλλά σου φαίνεται δύσκολο…

Ο λόγος που στα γραφεία οι άνθρωποι πιέζονται πολύ, είναι γιατί προσπαθούν να περιορίσουν το ρίσκο, άρα και τις πιθανότητες αποτυχίας. Μια απόφαση για μια εταιρεία, λαμβάνεται μόνο αν της εξασφαλίζει το μέλλον. Άλλες αποφάσεις, καθορίζουν την επόμενη διετία-τριετία και άλλες, μπορούν να σταθούν ικανές να στηρίξουν την πολιτική μιας επιχείρησης σε βάθος δεκαετίας. Καλά καταλάβατε, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αναλάβει την άνιση μάχη με το χρόνο…Το «σήμερα», είναι για εκείνους, μια ευκαιρία για να κοιτάξουν το «αύριο».

Η αξία του να γίνεις «μέντιουμ»…

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων, κατά έναν τρόπο, μοιάζουν με τους μετεωρολόγους…Κοιτάνε τον καιρό που θα έχει την επόμενη βδομάδα. Κάθε στιγμή, είναι κρίσιμη για την επόμενη. Τα μόνα όπλα που έχει ένας λήπτης απόφασης είναι δύο: Η λογική και κυρίως, η διαίσθηση. Και ο υπολογισμός αλλά και το ένστικτο, οδηγούν ένα στέλεχος ή έναν διευθυντή, στο να τολμήσει να μιμηθεί το ρόλο της Πυθίας…Να δώσει μια εικόνα για αυτό που έρχεται! Η αξία της πρόβλεψης είναι αυτή που είναι η πιό πολύτιμη στον κόσμο των επιχειρήσεων. Είναι άραγε ένα ψάξιμο ψύλλων στα άχυρα…;Όχι.

Γνωρίζουμε καλά πως το απρόβλεπτο και οι συνέπειές του, είναι πράγματα ανίκητα. Παρόλα αυτά, δύο είναι οι επιλογές: Ή καθόμαστε αδρανείς, ή προσπαθούμε να δούμε «πίσω από την κουρτίνα». Η πεμπτουσία της ηγεσίας, είναι το πόσο ικανοί είμαστε πάνω στην πρόβλεψη. Άλλες φορές, χρειάζεται απλή λογική για να προβλέψεις καταστάσεις. Μιας και μιλήσαμε για μετεωρολογία, αν μαζευτούν μαύρα σύννεφα στον ουρανό, το πιθανότερο είναι ότι θα βρέξει…Παρόλα αυτά, η αξία της πρόβλεψης μεγαλώνει όσο νωρίτερα γίνεται. Εκεί που όλα είναι καλά, να δεις τον κίνδυνο που έρχεται ή εκεί που όλα είναι μαύρα, να δεις την ευκαιρία.

Ανοιχτό μυαλό και κάτι που φέρνει τη φαντασία μέσα σου…

Η πρόβλεψη δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα! Οι ικανότεροι μάνατζερς, αυτό έχουν για ταλέντο και το πουλάνε πολύ ακριβά! Η ικανότητα του να προβλέπεις είναι μια τέχνη του ενστίκτου. Για να μπορείς να προβλέπεις και στην επαγγελαματική σου ζωή αλλά και στην προσωπική σου, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις. Η πρώτη, αφορά το πόσο «ανοιχτόμυαλος» είσαι. Αν είσαι κλεισμένος σε ένα κουτί, η όποια σου διαίσθηση θα «μαραθεί». Ανοιχτό μυαλό, σημαίνει πως «όλα είναι πιθανά». Από εκεί και μετά, ψάχνουμε τα πιθανότερα…Αυτό χρειάζεται φαντασία. Πώς φέρνουμε όμως τη φαντασία μέσα μας; Υπάρχει μια πολύ αισιόδοξη και ψύχραιμη άποψη. Είναι αυτή που υποστηρίζει ότι όλα υπάρχουν γύρω σου και το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ενώσεις.

Αυτό δεν έκανε και ο Σέρλοκ Χόλμς;

Γίνεσαι ιχνηλάτης και δημιουργείς μια οξεία παρατηρητικότητα. Το συνδυαστικό σκεπτικό, είναι αυτό που μπορεί να σε οδηγήσει στο να «πέφτεις μέσα». Κάτι σαν το πάζλ…Λογική και φαντασία μαζί, μέχρι να ολοκληρωθεί η εικόνα. Ειδικά όταν ψάχνεις έναν μελλοντικό κίνδυνο, έχε υπόψιν σου ότι ένα σύννεφο, το βλέπεις να κινείται, όταν ο ουρανός είναι γύρω-γύρω καθαρός. Όταν τα σύννεφα έχουν πυκνώσει, δεν μπορείς να δεις κανένα σύννεφο να κινείται. Δίνουμε μεγάλο δίκαιο στην Αριάννα Χάφινγκτον και τολμάμε να προβλέπουμε!

Φωτό από: Everyday Power

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons